Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2021 15:00 | Tip od Vás | Kuriozity
FotoVáš Tip

Vianoce môžu byť aj o inom, než o darčekoch: Týchto vzácnych návštevníkov u nás môžete vidieť len v zime!

Ochranári dravcov pripomínajú, že Vianoce nie sú len o stromčeku a darčekoch. Spestriť si ich môžeme nezvyčajným pozorovaním.

Keď sa hovorí o sťahovavých vtákoch, väčšinou sa myslí len na tie, ktoré u nás prebývajú na jar a v lete a v jeseni sa sťahujú do svojich zimovísk. Avšak v tom čase si u nás vymenia miesta s inými vzácnymi druhmi, ktoré su u nás, naopak, pozorovateľné iba v zime.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

"Typickými návštevníkmi, ktoré u nás nehniezdia a pohľad na ne nás poteší výhradne v zimnom období, sú spomedzi dravcov myšiaky severské a kane sivé, menej početne a najmä nenápadne sa vyskytuje sokol kobec. Keď sa zameriame na severské sovy, pozorovania z minulosti naznačujú možnosť veľmi vzácneho záletu sovy snežnej (belane tundrovej). Overených údajov o nej je od roku 1980 iba 11, najmä na východnom Slovensku. Veľmi zaujímavým druhom je severská sova – krahuľa hôrna, ktorá sa vyskytla v zime roku 2014 neďaleko Prahy a jedno pozorovanie z územia Českej republiky je z roku 2017,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

"Ďalším fenoménom chladných dní je to, že sa zvyšujú počty našich "domácich" druhov, teda tých, ktoré tu v sezóne i hniezdia. Mnohé z nich vytvárajú spoločné zimoviská, kde sa zhromaždia počas dňa, či na noc. Potvrdení boli hostia z Nemecka, Ruska, Estónska, Litvy, Dánska, Poľska, Fínska. Priletia sem na zastávku počas migrácie, alebo sa tu zdržia celý zimný čas. Vhodné prostredie si vyberú podľa dostupnosti obľúbenej potravy," informuje Slobodník.

A kde sa zimní návštevníci zdržiavajú? "„ Naše najväčšie dravce, orliaky morské, sa zhromažďujú v okolí veľkých riek. Niekedy dokonca v počte viac ako 10 jedincov. Nocujú na spoločnej lokalite, podobne ako haje červené, ktoré najčastejšie nájdeme v oblasti Záhoria. V prípade myšiaka ich na porastoch lucerny môže byť spolu aj viac ako 100. Krahulce sa presúvajú do miest za spevavcami, potravná ponuka je tu v zime vyššia – na kŕmidlách, pri plodoch okrasných drevín a pod.," hovorí Slobodník.

Ornitológovia zároveň upozorňujú, že pri pozorovaní, vtáky netreba rušiť a sledovať ich máme z dostatočnej vzdialenosti. Počas dňa totiž potrebujú načerpať energiu na nočný lov. "Zaujímavosťou sú zoskupenia sov, myšiarok ušatých, v intravilánoch, ktoré pravidelne sledujeme, aj so zapojením verejnosti. Na najväčších zimoviskách možno počas dňa pozorovať aj viac ako 50 jedincov na jednej lokalite, najlepšie sa dajú spočítať tesne pred zotmením, pri rozlete za potravou. Myšiarky močiarne sú omnoho zriedkavejšie. Zaujímavosťou boli ojedinelé prípady ich spoločného zimovania s ušatými príbuznými na strome, spravidla však cez deň odpočívajú na zemi v otvorenej krajine," uvádza Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračná foto)
Europoslanca po násilnom útoku museli operovať: Nová dimenzia násilia! Patrí podozrivý k pravici?
Vladimir Putin.
Kyjev má vážnu výzvu na svojich spojencov: Týka sa Putina! To sa mu páčiť nebude
Pri nehode sa nik nezranil.
Foto
Nešťastie na diaľnici: Na D1 sa PREVRÁTIL autobus! Desivé FOTO
Košická Steel aréna má prejsť veľkou rekonštrukciou.
Steel Arénu v Košiciach obnovia: Modernizácia za skoro 6 MILIÓNOV! Čo bude nové?
(ilustračné foto)
Svidníčan triedil šrot a vtedy to zbadal: Krvi by sa mu nedorezali
Energetické nergetické nápoje negatívne ovplyvňujú vývoj mozgu a vznik závislostí
Energetické nápoje už pijú aj deti: Strašné následky! Prečo ich nepiť?
Feet of a couple in bed under the white blanket
Ľudia sú z toho pohoršení! Pre mnohých je to bizarná vec: Robíte ju s partnerom aj vy?
Ján Ďurovčík s manželkou Barborou
Ďurovčíkova mladučká manželka prezradila, čo nemala: Janko, to fakt robíš TOTO doma?!
Tragická nehoda v Žiarnovici.
Autentické VIDEO z tragédie v Žarnovici: Muža († 59) s bicyklom doslova zvalcovalo auto
(Ilustračné foto)
Rodičia prišli o dcérku († 3) pri tragickej nehode: Dojemné gesto! Olinkine orgány zachránili už 3 životy
Minister životného prostredia Taraba má na krku malér.
Nový systém obchodovania s emisnými kvótami? Priniesol by jednu novinku
Prachový diabol sa vznášal nad poľom.
Váš Tip
Prachový diabol strašil na Zemplíne: Aha, ako poletoval nad zemou!