Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.12.2021 09:53 | Správy | Európa

Zlepšenie životných podmienok zvierat je v záujme nás všetkých

Zvieratá sú cítiace bytosti. Táto skutočnosť sa uznáva v zmluvách EÚ a našou morálnou a spoločenskou povinnosťou je zabezpečiť, aby sa odrážala aj v podmienkach, v akých žijú zvieratá v poľnohospodárskych podnikoch. Realita je však taká, že v súčasnosti sa po celom svete chovajú miliardy zvierat v intenzívnych chovných podmienkach.

Milióny z nich sú prepravované na veľmi dlhé vzdialenosti. Často sa ignoruje skutočnosť, že každé hospodárske zviera je cítiacou bytosťou schopnou pociťovať strach, zúfalstvo či bolesť. Nie vždy sa s nimi zaobchádza starostlivo a s úctou, ktorú si zaslúžia. Zmena tohto stavu je pre EÚ prioritou.

Inštitút Jane Goodallovej (Jane Goodall Institute) v partnerstve s miestnymi komunitami a poľnohospodármi neúnavne pracuje na zlepšovaní životov ľudí a zvierat, ako aj stavu životného prostredia, pričom prináša udržateľné alternatívy živobytia, ktoré zodpovedajú miestnym potrebám. Tieto hodnoty sú odrazom názorov a ambícií Európskej únie, ktorá považuje zlepšovanie životov občanov, ich práv a pracovných podmienok, ako aj stavu životného prostredia, za svoju prvoradú úlohu.

EÚ je zároveň v mnohých oblastiach príkladom v úsilí o zabezpečovanie dobrých životných podmienok zvierat. Od prijatia prvých právnych predpisov EÚ v oblasti dobrých životných podmienok zvierat v roku 1974 sa pôsobnosť zákonov, nariadení a mnohých opatrení na ochranu našich zvierat neustále rozširuje a posilňuje, v dôsledku čoho dochádza k zlepšeniu kvality života miliónov zvierat.

Otvoriť galériu
Jane Goodall
Zdroj: Vincent Calmel

Medzi čoraz naliehavejšími obavami a požiadavkami občanov osobitne rezonuje potreba silného záväzku v oblasti ochrany dobrých životných podmienok zvierat. Každý môže prispieť k dosiahnutiu zmeny. V EÚ bola do rúk občanov zverená právomoc tak urobiť. V roku 2020 sa v rámci európskej iniciatívy občanov adresujúcej výzvu žiadajúcu o skoncovanie s klietkovým chovom (iniciatíva „End the Cage Age“) spojil viac ako milión ľudí. Iniciatíva viedla k bezprecedentným opatreniam a vyústila do odhodlania Komisie smerujúceho k návrhu, aby sa v roku 2023 postupne vyradili a napokon aj zakázali klietky pre zvieratá, ako sú ošípané, teľatá, králiky, sliepky, kačice či husi.

Ešte stále máme pred sebou dlhú cestu. Zvieratá by podľa možnosti mali žiť v prostredí, v ktorom sa môžu správať prirodzene, zatiaľ čo my, ľudia, musíme prejsť na stravu s vyšším rastlinným podielom a nižším obsahom červeného a spracovaného mäsa.

Ako všetci vieme, našu budúcnosť ohrozuje zmena klímy a strata biodiverzity. Zdravie ľudí, zvierat, rastlín a dokonca aj našej planéty sú neoddeliteľne prepojené. My ľudia sme súčasťou prírodného sveta a sme od neho závislí, či už ide o vzduch, potravu, vodu – jednoducho vo všetkom. Závisíme však aj od zdravých ekosystémov, z ktorých každý pozostáva zo vzájomne prepojených rastlinných a živočíšnych druhov.

Škody na životnom prostredí spôsobené naším súčasným dopytom po zdrojoch viedli k čoraz častejšiemu výskytu sucha, záplav či nových škodcov, ktoré predstavujú závažné hrozby pre naše potravinové systémy a biotopy. Ide o hrozby pre našu budúcnosť, ktoré ešte viac

podčiarkujú potrebu udržateľnosti vo všetkých aspektoch nášho života vrátane našich potravinových systémov.

Našou úlohou je vybudovať spoľahlivý a odolný potravinový systém, ktorý občanom zaručí dostatočný prísun cenovo dostupných, no pritom kvalitných a bezpečných potravín, a ktorý bude prioritne prihliadať na dobré životné podmienky hospodárskych zvierat. Základnou podmienkou tejto transformácie, ako aj jej ďalšieho napredovania je zabezpečenie dobrých životných podmienok a zdravia zvierat.

Ambíciou Európskej komisie je s pomocou poľnohospodárov, priemyselnej obce, organizácií na ochranu zvierat a spotrebiteľov zachovať postavenie EÚ ako svetového lídra v oblasti dobrých životných podmienok zvierat. Tento cieľ môžeme dosiahnuť len tak, že ťažiskovým prvkom nášho prístupu budú ľudia a partnerstvá.

Stratégia EÚ Z farmy na stôl je bezprecedentným záväzkom zabezpečiť, aby boli potravinové systémy spravodlivé, zdravé, ohľaduplné k životnému prostrediu a zvieratám a založené na udržateľných modeloch poľnohospodárstva. Posun v tomto smere by bol prínosom nielen pre milióny hospodárskych zvierat, ale aj pre kvalitu a bezpečnosť našich potravín, pre naše zdravie, ako aj životné prostredie.

Vďaka stratégii Z farmy na stôl máme jedinečnú príležitosť zlepšiť životy všetkých živých bytostí – ako ľudí, tak aj zvierat. Musíme sa pri tom vždy riadiť krédom, že nám na dobrých životných podmienkach zvierat skutočne záleží. Máme vysoké ambície, ktorých naplnenie prinesie prospech roľníckym rodinám, spotrebiteľom, zvieratám i našej planéte.

Autorky článku sú eurokomisárka Stella Kyriakidesová a Dr. Jane Goodallová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: www.europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN