Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.12.2021 10:51 | Správy | Zahraničné správy

Český minister zdravotníctva pred Vianocami radí: 11 odporúčaní, ako sa vyhnúť nákaze

Vyhnite sa väčším skupinám ľudí, dodržujte rozostupy, odložte večierky a stretávajte sa radšej vonku, radí okrem iného v protiepidemických odporúčaniach na Vianoce české ministerstvo zdravotníctva.

Ľudia by tiež mali využiť možnosť nechať sa pred rodinnými stretnutiami otestovať na Covid-19, pokiaľ sa necítia dobre. Český minister zdravotníctva Adam Vojtech (za ÁNO) vo štvrtok zverejnil na twitteri jedenásť odporúčaní k nadchádzajúcim sviatkom.

"Ak sa necítite fit alebo máte príznaky ochorenia covid-19, zostaňte doma. Všetci očkovaní majú k dispozícii dva preventívne PCR testy, a rozočkovaní dokonca testov päť. Využite ich," píše v letáku ministerstvo. Apeluje aj na očkovanie.

Stretnutie s blízkymi a priateľmi odporúča ministerstvo radšej vonku. "Ak plánujete návštevu kamarátov alebo rodiny vo vnútorných priestoroch, najprv si overte, že sa všetci cítite dobre," uvádza. Návštevy odporúča skôr kratšie a v menšom počte ľudí, dodržiavať by sa mali rozostupy a obmedziť by sa mali fyzické kontakty, ako je podanie rúk alebo objatia. V miestnostiach treba tiež viac vetrať, radí aspoň päť minút po každých 20 minútach. Pri návšteve u seniorov odporúča nosiť respirátor.

"V Izraeli napríklad nie je vôbec zvláštne, že si hostia sami ukazujú certifikát o očkovaní alebo negatívnom teste," napísali zástupcovia ministerstva.

Vzhľadom na predvianočné nákupy radia nakupovať ideálne cez internet, potraviny aj darčeky. V kamenných obchodoch potom využívať dezinfekciu na ruky, dodržiavať rozostupy a mať správne nasadený respirátor. Na nákupy by podľa ministerstva nemala chodiť celá rodina, naopak je vhodné nakúpiť napríklad aj seniorom, aby do obchodov vôbec nemuseli.

Vianočné večierky odporúča ministerstvo odložiť na dobu, kedy nebude epidemická situácia taká vážna. "Existuje príliš veľké riziko, že sa niekto na takejto akcii nakazí. A nejde len o párty v reštauráciách, ale aj oslavy vo firmách," uvádza ministerstvo. Podobne varuje aj pred silvestrovskými oslavami. "Vyhnite sa väčším skupinám ľudí a vydržte to tentoraz bez bujarých večierkov. Ak už zamierite medzi ľudí, strážte si rozostupy a noste respirátor," píše.

Odporúčanie k predvianočnej dobe zverejnila už minulý týždeň aj skupina MeSES. Vyzvala na častejšie testovanie v školách alebo firmách, ktoré by sa malo rozšíriť aj na očkované, odporučila navýšiť kapacity PCR testovania a tiež ľuďom poskytnúť kvalitné samotesty zadarmo, ktorými by sa mohli pred návštevami otestovať.

Odborníci vrátane Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) ďalšiu vlnu nákaz očakávajú v januári a februári, pretože sa cez sviatky ľudia stretávajú a cestujú po celej republike. Preplneniu nemocníc podľa nich môže zabrániť tretia dávka očkovania, ktorá veľmi rýchlo zvyšuje ochranu pred vážnym priebehom choroby. Hrozí tiež rozšírenie nového variantu omikron, ktorý je podľa doterajších štúdií asi šesťkrát nákazlivejší ako súčasná delta. Zrejme na nej tiež menej zaberá imunita po prekonaní choroby a očkovaní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Foto
Záchytka s Braňom Mojsejom: Najintímnejšia spoveď o momente, ktorý mu zmenil život!
Erik Tomáš, Ladislav Kamenický, Robert Fico.
Dvaja ministri vysvetľovali Ficove slová: Skončia peniaze z 2. piliera v diaľniciach?
Pár z tragédie v Rohožníku má tvoriť Slovák Milan a žena-cudzinka.
Foto
Krvavá dráma na Záhorí sa odohrala pred očami detí! Milan († 47) neprežil: Polícia má viacero verzií
Holub Lipták získal olympijské zlato v roku 1995.
Foto
Tomu nebudete veriť: Prvý úspešný olympionik z Liptova bol HOLUB! Predbehol aj Michala Martikána
Čo majú spoločné Zendaya, Emma a Kirsten?
Foto
Čo majú spoločné Zendaya, Emma Stone a Kirsten Dunst? Len Spider-man to nie je! Budete sa diviť
Kto vypadol v 9, kole?
V Let's Dance ide do tuhého: Kto opustil tanečnú šou tesne pred bránami FINÁLE?!
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!