Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.12.2021 01:35 | Správy | Zahraničné správy

Šialené predvolebné stretnutie pravicového prezidentského kandidáta! Lietali stoličky, zranenie utrpel aj on

Počas prvého predvolebného podujatia francúzskeho krajne pravicového politika a prezidentského kandidáta Érica Zemmoura, ktoré sa konalo na predmestí hlavného mesta Paríž, došlo v nedeľu k zrážkam medzi jeho podporovateľmi a odporcami. Ľahké zranenie zápästia utrpel i samotný Zemmour, keď ho za ruku násilne schmatol muž, ktorý sa chcel dostať na pódium. Informovala o tom agentúra AFP.

Na stretnutie so 63-ročným Zemmourom, ktoré sa konalo vo výstavnej hale v meste Villepinte ležiacom severovýchodne od Paríža, prišlo viac ako 10.000 ľudí. Jeho podporovatelia spievali francúzsku hymnu a kričali "Zvíťazíme!" Krátko po tom, ako Zemmour začal svoj prejav, sa podľa agentúry AP strhli bitky a jeho prívrženci začali hádzať stoličky na aktivistov v tričkách s nápismi "Nie rasizmu" a následne ich hrubým spôsobom vyviedli z miestnosti. Tam následne pokračovali potýčky medzi aktivistami a príslušníkmi ochranky.

Organizácia SOS Racisme uviedla, že počas protestu sa terčom útoku stali jej členovia, pričom niektorí z nich utrpeli zranenia. Účastníci akcie vypískali i reportérov kritickej televíznej šou o politike a bezpečnostné služby ich na krátko vyviedli z miestnosti. Zemmour bol vo svojom prejave k novinárom mimoriadne kritický.

Zemmour pred davom priaznivcov vyhlásil, že Francúzsku hrozí zničenie a vyzval na "boj, (ktorý je) väčší než my" s cieľom zachrániť krajinu. "Nie som rasista," uviedol. "Bránime našu krajinu, našu vlasť, dedičstvo našich predkov... aby sme našim deťom odovzdali Francúzsko, aké ho poznáme," dodal. Heslom jeho kampane sa stala veta pripisovaná Napoleonovi, podľa ktorej je Francúzom slovo "nemožné" cudzie.

Podujatie z bezpečnostných dôvodov presunuli z parížskej koncertnej sály do väčších priestorov na predmestí Villepinte aj pre protesty, ktoré ohlásilo 50 rôznych skupín vrátane krajne ľavicových strán, odborov a protirasistických združení. V centre Paríža pokojne protestovalo proti Zemmourovi približne 2200 demonštrantov nesúc transparent s nápisom "Paríž umlčí krajnú pravicu".

Zemmour ohlásil svoju kandidatúru v budúcoročných prezidentských voľbách v utorok, pričom vo videu zdôraznil svoje postoje proti imigrácii i islamu. V nedeľu oznámil vznik politickej strany Reconqute (Znovudobytie), ktorej názov evokuje historické obdobie reconquisty, počas ktorého kresťania vytlačili Maurov z Pyrenejského polostrova, vysvetľuje agentúra Reuters.

Zemmour sa preslávil knihami, v ktorých kritizuje migráciu moslimov do Európy (sám je pritom potomkom imigrantov), radikálnymi komentármi pre denník Le Figaro i tým, že bol podmienečne odsúdený za šírenie náboženskej nenávisti. Kritizuje aj hnutie za práva komunity LGBT.

Najnovšie prieskumy verejnej mienky ukazujú, že ak by sa voľby naplánované na apríl, konali teraz, Zemmour by vypadol už v prvom kole. V druhom kole by podľa prieskumu porazil krajne pravicovú líderku Marine Le Penovú súčasný prezident Emmanuel Macron. Analytici ale varujú, že to, ako dopadnú budúcoročné voľby, je veľmi neisté.

 

 

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vozidlo Záchrannej zdravotnej služby.
Elektrikára († 38) pri Žarnovici zasiahol prúd! Muž ostal visieť na stĺpe
Generál Štefánik
Politici si pripomenuli výročie smrti generála Štefánika: Pozrite sa, čo si o ňom jednotliví politici myslia
Patrícia bola účastníčkou Farmy 13.
Foto
Veľká RADOSŤ mladej farmárky: Prišlo nám do života šťastie z nebies! FOTO ako dôkaz
Dorazila Flašíkova exmanželka Monika Beňová v sprievode svojho syna Martina či Robert Kaliňák.
Foto
Netradičný pohreb mediálneho mága Flašíka († 66): Rozlúčiť sa prišla aj exmanželka Beňová a zástup politikov
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Turisti na Muráni sa môžu tešiť: Aha, ako sa najnovšie dostanú k obľúbeným sysľom!
Foto
Cibulková jasá od radosti: Pozrite, čo predviedla dcéra Ninka!
Na oblohe sa objavil záhadný úkaz.
Na oblohe sa objavil čudný úkaz: Vidieť to mohli aj Slováci! No UFO to nebolo...
Martine Schindlerovej hudobnú novinku produkoval človek, ktorý spolupracoval aj so svetoznámym raperom.
Foto
Sexica Schindlerová má za sebou priam svetový počin: Aha, čo speváčku spája so Snoop Doggom!
Eva sa o pravnuka s ťažkou diagnózou stará už 14 rokov, do ústavu by ho nedala za nič na svete
Foto
Michalovčanka Eva (81) sa sama stará o chorého pravnuka: Na kočík mi chýba 1000 eur!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Aktualizované
Progresívne Slovensko si zvolilo predsedu: Je ním opäť Michal Šimečka?
Slovenský raper Michael Kmeť (37) alias Separ
Foto
Raper Separ rozbieha nový biznis ďaleko za hranicami: Na odľahlom mieste sa črtá poriadny LUXUS
Ministerstvo obrany SR
Ministerstvo obrany hľadá nových riaditeľov: Pozrite sa, dokedy sa možno prihlásiť