Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2021 19:12 | Správy | Domáce správy

Krajiny EÚ diskutujú o regulácii digitálnych platforiem: Remišová prezradila, takýto je ich postoj

Zástupcovia členských krajín EÚ sa v piatok v Bruseli zhodli na potrebe regulácie digitálnych platforiem a sociálnych sietí. Uviedla to vicepremiérka SR a ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) po skončení Rady EÚ pre telekomunikácie zameranej na kybernetické hrozby a umelú inteligenciu.

Digitálna doba so sebou podľa Remišovej prináša aj dezinformácie, hoaxy, rozdeľovanie spoločnosti a nenávistné príspevky, pričom platformy a sociálne siete, ktoré tieto obsahy a dáta šíria, zarábajú miliardy eur, ale nenesú za to žiadnu zodpovednosť.

Rada ministrov rokovala o tom ako nastaviť legislatívu tak, aby zaviedla účinnú reguláciu digitálnych platforiem. Účastníci schválili revíziu smernice o sieťovej a informačnej bezpečnosti, aby boli informačné systémy bezpečné, dostupné a transparentné pre všetkých používateľov.

"V digitálnej dobe je ilúzia a naivita si myslieť, že tieto problémy môžeme riešiť izolovane od ostatných krajín v EÚ. Digitálna doba je globálna a prepojená a preto aj tieto problémy treba riešiť spolu s partnermi z Únie," povedala Remišová.

Diskutovalo sa aj o tom, ako zvýšiť povedomie verejnosti o dopade digitálneho prostredia na občanov a ako pred ním chrániť najzraniteľnejšie skupiny, ako sú mladí ľudia alebo staršia generácia.

Legislatíva EÚ sa podľa nej snaží navrhnúť aj nové pravidlá pre vysokorizikové algoritmy umelej inteligencie, ktoré na základe zozbieraných dát dokážu vyhodnotiť údaje o návykoch, emóciách a preferenciách spotrebiteľov.

"Je dôležité, aby takéto profilovanie občanov malo svoje pravidlá a aby sa nezneužívalo," uviedla Remišová. Spresnila, že terajšia legislatíva EÚ dostatočne nereaguje na praktiky profilovania užívateľov a pri zneužití dát to môže ovplyvniť napríklad rozhodovanie pri poskytovaní úverov či prijímanie ľudí do zamestnania.

Sociálne siete a platformy takto získané poznatky podľa nej využívajú cielene nielen na reklamu a marketing, ale aj na ovplyvňovanie názorov a verejnej mienky. Hrozbou pre mladých ľudí je to, že vplyv sociálnych sietí môže mať dopad na ich psychický stav a duševné zdravie, aj preto je dôležité, aby o týchto dopadoch vedeli. Platí však, že hlavne poskytovatelia služieb na platformách musia prijať účinné opatrenia na zmiernenie takýchto dopadov.

"Preto treba na európskej úrovni stanoviť jasné pravidlá a najmä možnosti pre samotných užívateľov a pre firmy ovplyvniť to, na aké účely chcú svoje dáta používať a mať slobodu presúvať obsahy z jednej platformy na druhú," konštatovala Remišová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?