Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2021 14:53 | Správy | Zahraničné správy

Otvoria stíhanie komunistických pohlavárov Štrougala a Vajnara? Český ústavný súd rozhodol

Český ústavný súd rozhodol, že žalobcovia sa budú musieť znovu zaoberať prípadom komunistických pohlavárov Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara, ktorí boli stíhaní v súvislosti s použitím strelných zbraní na hraniciach. Informoval o tom v piatok webový denník Novinky.cz.

Štátne zastupiteľstvo ich prípad zastavilo na podklade znaleckých posudkov, ktoré však podali odborníci, ktorí boli spojení s komunistickým režimom. Podľa ústavného súdu bola vznesená pochybnosť nad nestrannosťou znalcov. Na súd sa obrátila šestica ľudí, ktorí pri pokuse o prekročenie hraníc utrpeli zranenia, pripojili sa aj pozostalí po obetiach. Vo svojej sťažnosti namietli, že znalci konštatujúci duševnú nespôsobilosť Štrougala a Vajnara boli zaujatí.

Jeden zo znalcov bol predtým dôstojníkom v zložkách protivzdušnej obrany a mal previerku na prístup k prísne tajným dokumentom, podobnou previerkou disponoval aj druhý znalec. Podľa pražských žalobcov to nijako nevadilo; takýto prístup však jednoznačne odmietol senát ústavného súdu so sudkyňou spravodajkyňou Kateřinou Šimáčkovou, keď skonštatoval, že postupom prokuratúry sa porušilo právo na účinné vyšetrovanie v prípade, keď bol ohrozený ľudský život alebo došlo k smrti.

"Aby bolo vyšetrovanie dôkladné a dostatočné, musia byť jeho závery založené na objektívnej a nestrannej analýze. Preto sa nesmie opierať o poznatky znalca, o ktorého nestrannosti možno mať dôvodnú pochybnosť. Nestačí teda, že sa znalec necíti byť zaujatý, ale aj objektívne musia byť vylúčené oprávnené pochybnosti o jeho nestrannosti," vyhlásila Šimáčková.

Podľa advokáta sťažovateľov Lubomíra Müllera sa spravodlivosti domáhajú ľudia, ktorí utekali z komunistického Nemecka cez bývalé Československo. Bývalý predseda vlády ČSSR Štrougal má 97 rokov, niekdajší minister vnútra Vajnar má 91 rokov. Policajný Úrad dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu (ÚDV) začal ich stíhanie v novembri 2019. Mužom kládol za vinu zneužitie právomocí, za čo im hrozilo dva až desať rokov odňatia slobody. Úrad obvinil aj niekdajšieho generálneho tajomníka Komunistickej strany Československa (KSS) Miloša Jakeša, ktorý však následne vo veku 97 rokov zomrel. ÚDV tvrdí, že pre nečinnosť tejto trojice funkcionárov bolo od marca 1976 do konca roku 1989 zastrelených alebo roztrhaných psami deväť ľudí, ktorí sa snažili prekročiť československé hranice, a najmenej ďalších sedem ľudí utrpelo zranenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší výskyt MEDVEĎA: Sem na prechádzku nechoďte!