Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2021 00:37 | Správy | Zahraničné správy

Bývalý trestanec chce byť prezidentom: Synovi bývalého vládcu napriek zločinom uznali kandidatúru

Líbyjský súd vo štvrtok obnovil kandidatúru Sajfa Isláma Kaddáfího, syna zabitého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího, na prezidenta v blížiacich sa voľbách. Tie sa majú konať 24. decembra. Informovala o tom agentúra AFP.

Sajf Islám Kaddáfí podal na súde v juholíbyjskom meste Sabhá odvolanie proti tomu, že volebná komisia minulý mesiac zamietla jeho žiadosť o kandidatúru. Komisia totiž argumentovala článkami volebného zákona, ktoré stanovujú, že kandidáti "nesmú byť odsúdení za hanebný trestný čin" a musia mať čistý register trestov. Syn zabitého diktátora, ktorého miesto pobytu bolo niekoľko mesiacov držané v tajnosti, prekvapil oznámením, že sa bude uchádzať o prezidentský úrad. A stal sa aj prvým výrazným kandidátom, ktorý sa prihlásil do volieb.

Súd v Tripolise ho odsúdil na smrť za zločiny spáchané počas povstania, ktoré zvrhlo jeho otca. Neskôr mu súperiaca vláda na východe Líbye udelila milosť. V júli sa po rokoch v ústraní vynoril na verejnosti a denníku The New York Times povedal, že plánuje politický návrat. V zriedkavom interview uviedol, že po desaťročí chaosu chce "obnoviť stratenú jednotu" Líbye. Sajf Islám, ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v holandskom Haagu hľadá za údajné vojnové zločiny, sa do volieb zaregistroval 14. novembra.

Medzi najvýraznejšími kandidátmi je aj Chalífa Haftar, vojenský vodca východnej časti krajiny a niektorých oblastí juhu. O prezidentský úrad sa uchádzajú tiež dočasný líbyjský premiér Abdal Hamíd Dubajba, ktorého vládu národnej jednoty podporuje OSN, a tiež bývalý minister vnútra Fathí Bášághá.

Prezidentské voľby sa budú konať v čase, keď sa Líbya snaží po desaťročí násilia obrátiť stránku a začať novú kapitolu. Násilie sa v krajine bohatej na ropu začalo po tom, čo počas povstania podporovaného Severoatlantickou alianciou (NATO) v roku 2011 bol dlhoročný vodca Kaddáfí zvrhnutý a zabitý.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kto sa stal víťazom?
Veľkolepé FINÁLE Let's Dance: Poznáme KRÁĽA a KRÁĽOVNÚ tanečného parketu!
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!