Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2021 10:42 | Správy

Združenie miest a obcí Slovenska sa obrátilo na prezidentku aj generálneho prokurátora: Naliehavá požiadavka

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) koncom minulého týždňa odmietlo poslaneckú novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorá zo samospráv vytvára bezmocného sponzora.

TASR o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. V utorok sa združenie, ktorého členom je takmer 96 percent samospráv, obrátilo na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú a tiež generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

V liste hlave štátu ZMOS zdôvodňuje požiadavku na vrátenie novely do parlamentu využitím práva veta a zároveň iniciovanie preskúmania súladu uvedeného predpisu s ústavou, a to podaním na Ústavný súd SR. Podľa ZMOS-u je preukázateľný rozpor so základným zákonom štátu, ako aj so záväzkami vyplývajúcimi Slovenskej republike z Európskej charty miestnej samosprávy. Novela je porušením finančnej nezávislosti samospráv a dochádza ňou k nabúraniu princípov fiškálnej decentralizácie.

ZMOS opakovane upozorňoval na to, že takáto právna úprava zasiahne mestá a obce vo veľkom rozsahu a že takéto financovanie je porušením ústavného práva samospráv na finančnú nezávislosť. "Otvorene sme poslancom parlamentu ponúkli spoluprácu a priestor na rokovanie. Tento priestor sme nedostali a rovnako boli ignorované naše pripomienky. Paradoxne, novela bola parlamentom schválená v čase, keď ešte bolo možné uplatniť pripomienky v rámci medzirezortného pripomienkového konania," uviedol Kaliňák.

ZMOS v liste prezidentku republiky aj generálneho prokurátora tiež informoval o tom, že vzhľadom na preukázateľne výrazné negatívne dosahy na rozpočty miest, obcí a samosprávnych krajov je presvedčený o tom, že poslanci parlamentu boli predkladateľom novely uvedení do omylu, a to minimálne zamlčaním negatívnych dosahov, porušením ústavy, medzinárodných záväzkov, princípov fiškálnej decentralizácie, ale aj neinformovaním o uplatnených zásadných pripomienkach, ich nevyhodnotení, ako aj neukončení samotného medzirezortného pripomienkového konania. Práve tieto informačné deficity evidentne zavážili pri schvaľovaní tejto mimoriadnej nebezpečnej novely, dodáva združenie.

Poslanecký návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve upravuje financovanie súkromných i cirkevných škôl a školských zariadení. Odstrániť sa má "nerovné postavenie zriaďovateľov týchto škôl v porovnaní so zriaďovateľmi škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a samosprávnych krajov, ak ide o prerozdeľovanie podielových daní". Združenie samosprávnych krajov SK8 takisto kritizuje zásah do rozpočtov bez ich kompenzácie. Najnovším príkladom je úprava financovania verejných, súkromných a cirkevných škôl a školských zariadení. Informoval o tom predseda SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec