Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2021 10:42 | Správy

Združenie miest a obcí Slovenska sa obrátilo na prezidentku aj generálneho prokurátora: Naliehavá požiadavka

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) koncom minulého týždňa odmietlo poslaneckú novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorá zo samospráv vytvára bezmocného sponzora.

TASR o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. V utorok sa združenie, ktorého členom je takmer 96 percent samospráv, obrátilo na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú a tiež generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

V liste hlave štátu ZMOS zdôvodňuje požiadavku na vrátenie novely do parlamentu využitím práva veta a zároveň iniciovanie preskúmania súladu uvedeného predpisu s ústavou, a to podaním na Ústavný súd SR. Podľa ZMOS-u je preukázateľný rozpor so základným zákonom štátu, ako aj so záväzkami vyplývajúcimi Slovenskej republike z Európskej charty miestnej samosprávy. Novela je porušením finančnej nezávislosti samospráv a dochádza ňou k nabúraniu princípov fiškálnej decentralizácie.

ZMOS opakovane upozorňoval na to, že takáto právna úprava zasiahne mestá a obce vo veľkom rozsahu a že takéto financovanie je porušením ústavného práva samospráv na finančnú nezávislosť. "Otvorene sme poslancom parlamentu ponúkli spoluprácu a priestor na rokovanie. Tento priestor sme nedostali a rovnako boli ignorované naše pripomienky. Paradoxne, novela bola parlamentom schválená v čase, keď ešte bolo možné uplatniť pripomienky v rámci medzirezortného pripomienkového konania," uviedol Kaliňák.

ZMOS v liste prezidentku republiky aj generálneho prokurátora tiež informoval o tom, že vzhľadom na preukázateľne výrazné negatívne dosahy na rozpočty miest, obcí a samosprávnych krajov je presvedčený o tom, že poslanci parlamentu boli predkladateľom novely uvedení do omylu, a to minimálne zamlčaním negatívnych dosahov, porušením ústavy, medzinárodných záväzkov, princípov fiškálnej decentralizácie, ale aj neinformovaním o uplatnených zásadných pripomienkach, ich nevyhodnotení, ako aj neukončení samotného medzirezortného pripomienkového konania. Práve tieto informačné deficity evidentne zavážili pri schvaľovaní tejto mimoriadnej nebezpečnej novely, dodáva združenie.

Poslanecký návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve upravuje financovanie súkromných i cirkevných škôl a školských zariadení. Odstrániť sa má "nerovné postavenie zriaďovateľov týchto škôl v porovnaní so zriaďovateľmi škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a samosprávnych krajov, ak ide o prerozdeľovanie podielových daní". Združenie samosprávnych krajov SK8 takisto kritizuje zásah do rozpočtov bez ich kompenzácie. Najnovším príkladom je úprava financovania verejných, súkromných a cirkevných škôl a školských zariadení. Informoval o tom predseda SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete