Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2021 14:05 | Správy | Domáce správy

Poslanci Tomáš a Šipoš sa obávajú najhoršieho: Ani po lockdowne si nevydýchneme

Aktuálny lockdown sa zrejme bude predlžovať, školy sa mali zatvoriť. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 sa na tom zhodli predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš a nezaradený poslanec pôsobiaci v strane Hlas-SD Erik Tomáš.

"Každý príčetný človek vidí, čo sa deje v nemocniciach," uviedol Šipoš s tým, že ak nechceme ešte vyšší nápor na nemocnice, musíme obmedziť pohyb ľudí a zvýšiť zaočkovanosť. Zdôraznil, že varianty nového koronavírusu delta i omikron sú silné. Na nedostatočný lockdown sa podľa neho treba pýtať koaličných partnerov. Tomáš si myslí, že lockdown mal byť rovno prijatý striktne, dočasne a s podporou pre firmy a podniky. Za dieru v ňom označil otvorené školy.

"SaS opakovane rozhodnutie zavetovala," poznamenal Šipoš na margo škôl s tým, že v zmysle koaličnej zmluvy pristúpili ku kompromisu. Zodpovednosť teraz podľa neho nesie minister školstva Branislav Gröhling (SaS). "Keďže vidíme, že v školách sa to šíri, nepredpokladám, že sa tá krivka začne lámať," uviedol.

"Vláda zase prijala mačkopsa len pre to, že sa uprednostňuje nejaké právo veta," podotkol Tomáš. Hovorí o politikárčení pre zlé vzťahy v koalícii. Kritizoval vládu, že uprednostnila politické dohody pred prijatím riadnych opatrení.

"Nedopustíme, aby sa vrátilo naspäť to, čo sme tu mali 12 rokov," reagoval Šipoš. Zodpovednosť vlády nespochybnil, no opozícii vyčítal vyjadrovania o očkovaní. Na margo nemocníc dodal, že sa nakúpili pľúcne ventilácie, no zaškoľovanie personálu na ich obsluhu trvá aj cez päť rokov.

Aktuálne sa podľa Šipoša treba orientovať na zvýšenie zaočkovanosti seniorov ako najrizikovejšej skupiny. Aj preto pristúpili k návrhu dať im 500-eurové poukazy za očkovanie. Odmieta, že by to nebolo odkonzultované v koalícii. SaS podľa neho na navrhovala sumu 150 eur, no ostatné strany sa zhodli na potrebe vyššieho príplatku, aby zabral. Verí, že v parlamente návrh nájde podporu.

Tomáš nepovedal, či za návrh nezaradení poslanci okolo Pellegriniho zahlasujú. "Podporíme čokoľvek, čo by pomohlo dôchodcom," uviedol. Myslí si však, že financie z poukazov mali seniorom rovno dať, pretože sa im nevalorizovali dôchodky vzhľadom na vlnu zdražovania. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí