Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Strmeňa († 98) ako bábätko zasypala masa snehu: Prežil pád lavíny, bombardovanie, osudným sa mu stal covid!

V banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici zomrel Benjamín Strmeň († 98).

Muž, ktorý ako trojmesačné bábätko prežil najtragickejšiu lavínu v histórii Slovenska, ktorá sa zosunula z masívu Krížnej na osadu Rybô (okr. Banská Bystrica), skonal s covidom. Besnenie prírody 6. februára 1924 prežil ako malé chlapča len vďaka drevenej kolíske, v ktorej spal. Prišiel však o 5 súrodencov. Benjamín žil do smrti s milovanou manželkou Annou († 92) v Hornom Jelenci nad Starými Horami. Boli svoji 69 rokov a spoločne sa pobrali aj na večnosť. Žena jeho života zomrela iba pár dní pred ním - 13. novembra.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Za milovanými rodičmi smúti celá rodina. „Pochovali sme aj maminu. Dobilo jej srdiečko. Náš ocko bol bojovník od narodenia. Je to pre nás veľký smútok,“ povedala dcéra nebohých manželov, ktorá je spolu s rodinou v karanténe, pretože Benjamín zomrel s covidom. Benjamín Strmeň bol známy aj ako úspešný pretekár v lyžiarskej stope. Ako sám v minulosti priznal, zúčastnil sa na všetkých ročníkoch vytrvalostných pretekov Biela stopa.

Štrnásťkrát zvíťazil a nikdy neskončil horšie ako na treťom mieste. Jeho lásku k snehu a zimným športom, paradoxne, neovplyvnila hororová skúsenosť z detstva. Večer 6. februára 1924 sa totiž odtrhla lavína, vážiaca približne 600 000 ton, a brala so sebou všetko, čo jej stálo v ceste. Pod tonami snehu vtedy zahynulo 18 ľudí, z toho 15 detí. Do histórie sa zapísala ako najtragickejšia v histórii.

Druhýkrát sa narodil

Akoby zázrakom besnenie prírody prežil ani nie trojmesačný Benjamín Strmeň, ktorý spal v kolíske. Výška lavíny dosahovala podľa pamätníkov 35 metrov. Zasiahla štyri domy a z ľudí, ktorí v nich boli, akoby zázrakom prežili štyria. Maličký Benjamín, jeho rodičia a sused. Dnes už nebohý muž vedel o tragédii z rozprávania rodičov, ktorí na apokalypsu spomínali až do smrti.

„Spal som v kolíske, na ktorú spadla časť šindľovej strechy. Vznikol tak priestor, kde bol vzduch, čo mi zachránilo život a sneh ma nezadusil,“ hovoril Benjamín Strmeň v minulosti pre Nový Čas. Rodičia i susedia ho hľadali, a keď sa už vzdávali nádeje, počul niekto spod snehu mrnčanie. Približne po štyroch hodinách sa maličký Benjamín druhýkrát narodil. Nikdy však nezistil, kto ho spod snehu vyhrabal.

pokračovanie
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: kil, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!