Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Budeme platiť prsteňmi, čiapkou alebo kabátom?

Ako najčastejšie platíte v obchode? Ak uprednostňujete kartu, telefón, alebo hodinky, je to úplne prirodzené. Vyše polovica všetkých platieb na Slovensku totiž prebehne bez použitia hotovosti.

Mobilným telefónom platí viac ako štvrtina z nás a podľa prieskumu spoločnosti Mastercard dokonca tí, ktorí platia práve mobilom, tak robia už pri takmer 40 % všetkých svojich platieb. Vedeli ste ale, že platiť sa dá už aj prsteňom či náramkom, a to jednoducho a rovnako bezpečne?

Bez hotovosti nakupujeme najčastejšie v obchodoch s potravinami (85 %). Nasledujú nákupy na pumpách a v obchodoch s oblečením. Pritom až 12 % týchto platieb prebehne práve vďaka mobilu či hodinkám. Viete si však predstaviť platiť prsteňom?

Bezhotovostné platby poznáme veľmi dobre. Stačí mať pri sebe platobnú kartu a je to. Takmer všetky platobné terminály na Slovensku už umožňujú aj bezkontaktné platby, kedy stačí kartu alebo mobil len priložiť k terminálu. Nemusíme kartu držať v ruke, vkladať do terminálu, ani vyťukávať PIN kód. Na Slovensku sú bezkontaktné platby veľmi obľúbené. Pre ľudí je najdôležitejšie, že sú rýchlejšie a pohodlnejšie – skracujú čas strávený pri pokladni, nemusíme pri sebe nosiť väčší obnos peňazí a platenie máme viac pod kontrolou.

Zázračný prsteň

Ak patríte k fanúšikom nových technológií a zároveň máte svoje financie radi pod kontrolou, je možné, že už platíte aj telefónom alebo hodinkami. Patria medzi tzv. nositeľné zariadenia a platenie s nimi je pohodlné aj v situáciách, kedy nemáte pri sebe peňaženku alebo kabelku, či tašku. Dnes už však je možné platiť napríklad aj náramkom alebo prsteňom. Ten je nielen elegantnou formou platenia, ale tiež má neuveriteľne veľa výhod, ktoré oceníme pri každodennom platení.

Otvoriť galériu

Prsteň si obľúbite najmä pre jeho veľkosť a výbornú cenu, ktorá je výrazne nižšia ako cena telefónu či hodiniek. Práve preto sa môže stať pre mnohých oveľa dostupnejšou možnosťou. Keď športujete, ste na výlete a nemáte toho veľa pri sebe, stačí k terminálu priložiť ruku s prsteňom a nákup je zaplatený.

Existuje viac druhov bežne dostupných platobných prsteňov, sú vyrobené z kvalitných materiálov, napríklad z keramiky. Takýto prsteň perfektne vyzerá a je aj hypoalergénny, čo znamená, že nemá žiadne negatívne účinky na pokožku. Je tiež odolný voči vode a poškriabaniu, a tak sa nemusíte báť, že sa vám poškodí počas umývania rúk či návštevy plavárne. Okrem iného vám nabíjačka bude zbytočná, prsteň nie je potrebné nabíjať – stačí ho jednoducho aktivovať v aplikácii.

Bezpečné platby sú každodennou bežnou súčasťou našich životov. Postupom času zrejme budeme platiť naozaj tým, čo budeme mať aktuálne „po ruke“. Či už to bude telefón, hodinky, prsteň, čiapka alebo kabát. Dokonca pre potvrdenie platby nebudeme už musieť urobiť vôbec nič, identifikujeme sa totiž odtlačkom prsta, našou tvárou alebo hlasom. Sci-fi? Ani nie, veď hodinky, náramok alebo platobný prsteň už môžete mať aj dnes.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc