Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Dychové cvičenia, ktoré vás zbavia stresu

​​​​​​​Dýchanie je esenciálne pre život, no až správna dychová technika v kombinácii s optimálnou kvalitou vzduchu v interiéri vám dovolia vyťažiť z tejto prirodzenej ľudskej činnosti maximum zdravotných benefitov. Rozlúčka so stresom nikdy nebola taká rýchla!

Vedeli ste, že zdravý dospelý človek urobí denne v priemere viac ako 20 000 nadýchnutí? Možno by ste čakali, že keď niečo „trénujeme“ nepretržite, telo už intuitívne vie, ako správne dýchať. V skutočnosti je to komplikovanejšie.

Spoliehať sa na intuíciu nestačí

Podľa špecialistov na respiračné ochorenia strácame intuitívnosť v dýchaní už okolo piateho až šiesteho roku života, kedy sa začínajú formovať zlozvyky, ktoré nás neraz sprevádzajú až do dospelosti, napríklad plytké hrudné dýchanie.

Navyše platí nebezpečná rovnica: Čím väčšiemu stresu čelíme, tým plytšie a rýchlejšie sú naše nádychy. Zvyčajne si to ani neuvedomujeme, ale následky nedostatočného okysličenia sa rýchlo odrazia na našej fyzickej aj mentálnej kondícii.

Ako zistiť, že dýchate nesprávne a ako to zmeniť

Pokiaľ vás v noci budí zo spánku škrípanie zubami, cez deň opakovane zívate, máte ťažkosti sústrediť sa v práci a hlcete tabletky proti bolesti ako cukríky, aby ste zmiernili strnulosť v šiji, je pravdepodobné, že spoločným menovateľom vašich problémov je aj nevhodné dýchanie, vyvíjajúce príliš silný tlak na oblasť hrudníka a spôsobujúce svalovú stuhnutosť.

Dobrá správa je, že to môžete zmeniť doslova za pár minút! Nemusíte byť ani profesionálny jogín. Jednoducho si vyhraďte časť dňa, kedy vás nebude nik a nič rušiť, vypnite si všetky notifikácie na mobile, urobte si pohodlie a presmerujte všetku pozornosť na dve veci – nádych a výdych.

Otvoriť galériu

Našpúlené dýchanie proti akútnemu stresu

Cítite, že sa vás zmocňuje stres? Už ste si prečítali, že práve ten funguje ako spúšťač plytkého, rýchleho dýchania. Nabudúce sa pripravte vopred a pri prvých známkach narastajúceho rozrušenia našpúľte pery, akoby ste sa chystali piť cez slamku, vdychujte nosom a vydychujte ústami. Opakujte, až kým sa frekvencia dychu nedostane do normálu.

Bránicové dýchanie proti poruchám koncentrácie

Máte pocit, že vás rozptýli každá maličkosť a trápite sa aj s triviálnymi pracovnými úlohami? Príčinou môže byť, že pri dýchaní nepracujete s bránicou. Ľahnite si na chrbát s rukami vedľa tela, plecami tlačenými nadol a mierne pokrčenými nohami. Pri nádychu sledujte dvíhanie hrudníka, pri výdychu zas dvíhanie brucha. Neponáhľajte sa, skúste vzduch v pľúcach podržať 5 až 6 sekúnd.

Uvoľňujúce dýchanie proti únave a zlému spánku

Už ste počuli o paradoxe nespavých? Sú dni, keď pre únavu nedokážeme zaspať. Opäť pomôže cielená práca s dychom. Sadnite si vzpriamene na stoličku a zhlboka sa nadýchnite – naozaj až na doraz. Predstavte si, ako životodarná energia zo vzduchu prúdi cez váš nos až pod pupok. Zadržte na 3 až 4 sekundy dych a pomaly vydýchnite. Aby mal tento cvik efekt, venujte sa mu aspoň 15 minút.

Dýchanie 3x kvalitnejšieho vzduchu

Správne techniky dýchania už máte v malíčku. Ostáva ešte vyriešiť, čo pustíte do svojich pľúc. Vaša domácnosť, vaše rozhodnutie, či dáte voľný priechod alergénom a iným pre oko neviditeľným pevným čiastočkám, alebo strojnásobíte kvalitu interiérového ovzdušia.

S čističkou si konečne môžete vydýchnuť

Najspoľahlivejšou bariérou medzi patogénmi v ovzduší a vaším telom je čistička vzduchu. A keďže ide o investíciu do zdravia, neuspokojte sa s ničím, čo má menej ako špičkové parametre. Čističky Daikin s pokročilým systémom filtrácie zachytia a bezpečne rozložia čiastočky prachu, peľ, cigaretový dym, plesne, chlpy z domácich miláčikov, vírusy aj baktérie.
Ak dbáte na svoju imunitu, oceníte, že tieto zariadenia disponujú anticovid technológiou potvrdenou nezávislým testovaním Inštitútu Pasteur de Lille.* S čističkami vzduchu Daikin si konečne môžete vydýchnuť – vzduch u vás doma bude až trikrát čistejší, zdravší a čerstvejší.

* Čističky vzduchu Daikin zničia viac než 99,98 % ľudského koronavírusu HCoV-229E za 2,5 minúty. Tento vírus je z rovnakej rodiny ako SARS-CoV-2, koronavírus, ktorý spôsobil pandémiu COVID-19.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily