Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2021 16:39 | Správy | Politika

Píšu Záborskej: Starokatolíčky a starokatolíci sa obrátili listom na vládnu splnomocnenkyňu

Splnomocnenkyňa vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anna Záborská hovorí, že sa treba zaoberať podmienkami registrácie cirkví a náboženských spoločností na Slovensku.

V súčasnosti zákon stanovuje podmienku najmenej 50-tisíc plnoletých členov. „Myslím si, že to treba riešiť, ale či je to práve zníženie počtu členov pre registrovanú cirkev, nie som si celkom istá. Je istý návrh, o ktorom by som ešte nerada hovorila, ktorý by mohol tento problém vyriešiť,“ povedala agentúre SITA Záborská.

Na vládnu splnomocnenkyňu sa obrátili otvoreným listom starokatolíčky a starokatolíci Utrechtskej únie na Slovensku s tým, že považujú súčasný právny stav za vážny zásah do náboženskej slobody. „Sme presvedčení, že takto nastavené podmienky sú diskriminačné a znemožňujú napĺňanie náboženského poslania tým menšinovým cirkvám a náboženským spoločnostiam, ktoré z historických dôvodov nezískali status registrovaných cirkví,“ uviedli v otvorenom liste Záborskej. Tá sa vyjadrila, že sa plánuje s nimi stretnúť a má riešenia, ako problém pohnúť dopredu.

Predstavitelia starokatolíkov Utrechtskej únie považujú za absurdné, že spomedzi 18 registrovaných cirkví by podmienku 50-tisíc členov podľa údajov sčítania obyvateľstva v roku 2001 splnili len štyri. K 11 z nich sa prihlásilo menej ako 10-tisíc ľudí a k najmenšej registrovanej cirkvi 166 ľudí. Poukázali tiež na to, že na získanie registrácie cirkvi či náboženskej spoločnosti stačí v Českej republike 300 podpisov, v Poľsku 100 a v Maďarsku 10 podpisov.

Rezort kultúry uviedol, že cirkvi i a náboženské spoločnosti môžu v SR slobodne pôsobiť bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú registrované. „Štát obmedzuje ich pôsobenie jedine rešpektovaním právneho poriadku. Získanie registrovaného statusu znamená v slovenskom konfesnom práve prístup k pomerne širokému množstvu nárokových práv,“ povedala agentúre SITA hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová.

Podľa nej práva a možnosti plynúce zo statusu registrovanej cirkvi v SR sú v porovnaní s okolitými krajinami svojou koncepciou značne rozsiahle a poskytujú možnosti, ktoré možno považovať v porovnaní s ostatnými krajinami za nadštandardné. Priblížila, že kompatibilitu registračného cenzu s ústavou posudzoval aj ústavný súd v roku 2010, pričom konštatoval, že nie sú v rozpore. „Registračný cenzus by však mal podľa nášho názoru rešpektovať aj istú primeranosť vzhľadom na veľkosť krajiny a religiozitu. Ide o odbornú problematiku, ktorá si vyžaduje skôr komplexné riešenie, ako unáhlené účelové liberalizovanie cenzu,“ uzavrela hovorkyňa rezortu kultúry.

Na Slovensku je registrovaných 18 cirkví a náboženských spoločností. Štát v tomto roku prispel na ich činnosť sumou takmer 52 miliónov eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Šéf WHO o útoku na Rafah na juhu Gazy: Mohlo by sa to skončiť... to snáď nie!
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Oceňované divadelníčky sedia v base v Rusku: Súd je nekompromisný, prišla ďalšia rana
Foto
Martin Pospíšil chýbal v zostave Slovenska: Ramsay ozrejmuje dôvod!
(ilustr. foto)
Klimatická zmena má na čmeliaky katastrofálny vplyv: Hrozí im... Toto neveští nič dobré
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo obchod s Izraelom: Nechceme tu vidieť konflikt, krv a slzy, vysvetľuje Erdogan
Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko