Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2021 22:36 | Správy | Zahraničné správy

Korčok na udeľovaní cien v Prahe: Nikdy nebolo ťažšie vyhnúť sa dezinformáciám

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok si v stredu na pražskej Národnej triede položením kvetov uctil pamiatku štátneho sviatku Čechov a Slovákov - Dňa boja za slobodu a demokraciu.

TASR o tom informoval komunikačný odbor jeho ministerstva. Šéf slovenskej diplomacie pricestoval do Prahy na pozvanie neziskovej organizácie Post Bellum, ktorá už dvadsať rokov vyhľadáva a zbiera spomienky pamätníkov totalít 20. storočia. Podvečer vystúpil minister Korčok ako čestný hosť s prejavom na stretnutí Kolégia Pamäti národa k spoločnému štátnemu sviatku v Česku a na Slovensku a v pražskom Národnom divadle sa zúčastnil na slávnostnom udeľovaní Cien Pamäti národa.

"V roku 1989 sme získali slobodu a založili pravidlá demokracie a po viac ako 30-tich rokoch znovu politicky zápasíme a rozhodujeme o tom, akým obsahom našu slobodu a našu demokraciu naplníme," povedal minister Korčok. "Ide o to, či udržíme a obnovíme dôveru v taký spôsob vlády, v ktorom rôzne ideológie dokážu diskutovať, viesť dialóg a slobodnú demokratickú súťaž a tak sa vysporiadať s problémami aj protirečeniami. Alebo či prijmeme názory o tom, že liberálna demokracia ako spôsob vládnutia a priestor pre demokratickú súťaž je mŕtva a že ju treba nahradiť nejakým iným modelom. Čo je dnes vlna, ktorá sa pokúša zaplaviť Západ a ktorá má pozoruhodnú integrovanú podporu aj fašistov, aj anarchistov, aj extrémnych nacionalistov, aj národných socialistov, aj pragmatikov bez zábran, bez hodnôt a bez škrupulí," povedal šéf slovenskej diplomacie.

Minister Korčok sa osobitne poďakoval aj Ústavu pamäti národa, ktorý stretnutie osobností Novembra 1989 z Čiech a Slovenska organizoval: "Pred očami sa odohráva jeden unikátny historický paradox. Ešte nikdy v dejinách ľudstva nebolo také ľahké, rýchle a lacné odovzdať skúsenosť, príbeh, pamäťovú stopu státisícom a miliónom ľudí. Za sekundu, za minútu, za pol dňa vie dnes hocikto dostať správu, príbeh, posolstvo k obrovskému množstvu ľudí. Ale ešte nikdy za posledných 100 rokov západnej civilizácie nebolo také ťažké prebrodiť sa k pravde, k poznaniu a uchovaniu autentickej pamäte. V dobe, kedy bežný človek najmenej trikrát denne zaručene narazí na falošný príbeh, vykalkulovanú dezinformáciu alebo dobre zacielený booster zlej emócie. Naša história je históriou našich príbehov, a preto je vaša misia neoceniteľná a nenahraditeľná: Nie tie neosobné icloudy zaplnené vetešou, ale tie ozajstné archívy plné života sú už dnes a onedlho budú neoceniteľným prameňom poznania pre budúce generácie vrátane historikov," zdôraznil Korčok.

Zároveň prevzal záštitu nad unikátnym multižánrovým divadlom o Milade Horákovej, ktoré Štátne divadlo Košice uvedie v réžii Ondreja Šotha 17. novembra 2021 v pražskom Obecnom dome. V roku 2020 uplynulo 70 rokov od justičnej vraždy Milady Horákovej. Inscenácia je uctením pamiatky tejto výnimočnej osobnosti česko-slovenských dejín. Pandémia znemožnila uviesť toto dielo na doskách divadla v Prahe minulý rok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
1. mája si pripomíname aj vstup do EÚ: Slovenský pas, patrí k tým najsilnejším na svete!
Neznámy páchateľ posprejoval viaceré vozne odstavené v Bratislave.
Foto
Neznámy páchateľ sa pekne vyfarbil: Takto posprejované skončili vozne v Bratislave
(ilustračné foto).
Opozícia kritizuje koalíciu: Dôvodom je neskorá voľba kandidátov na sudcu ÚS
Na snímke kandidát na prezidenta Ivan Korčok počas úvodnej tlačovej konferencie vo svojej volebnej centrále.
Ivan Korčok prezradil, koho podporí v eurovoľbách! Adresoval aj výzvu vláde
Televíziu opúšťa známa tvár.
Foto
Pretras v JOJke: Po Krescanko Dibákovej ODCHÁDZA z televízie ďalšia dlhoročná tvár!
Vo Vojenskom obvode Valaškovce niekto poškodil 5 traktorov: Sila, čo páchateľ urobil
Talentovaná Lilla († 17) skolabovala počas školského turnaja vo futbale.
Foto
Futbalistka Lilla († 17) odpadla na zápase, o 3 dni zomrela: Dramatický boj o život a odkaz do neba
Kúpele (ilustračné foto).
Budú môcť rekreačné poukazy využiť aj ďalšie osoby? Aha, čo navrhujú poslanci
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Sprísnia sa podmienky na lyžiarskych tratiach? Poslanci plánujú zmenu: Pozrite sa, o čo ide
Vodič BMW neprispôsobil rýchlosť jazdy, skončil vo zvodidlách.
Foto
Desivá nehoda vo Zvolene: Vodič pretrhol zvodidlá! Čo sa tam stalo?
Foto
Slávny bojovník prežíva obrovskú bolesť: Prosím, pomôžte mi...
(ilustračné foto)
Vodiča autobusu v Levoči zadržala polícia: Nepochopíte, v akom stave chcel šoférovať