Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.11.2021 17:16 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Devínu narastajú dlhy v nútenej správe, rozhorčení obyvatelia spísali petíciu: Čo bude s mestskou časťou?

 Žiadajú riešenie situácie! Obyvatelia bratislavského Devína spustili petíciu za oddlženie svojej mestskej časti.

Tá je pre dlhy od roku 2005 v nútenej správe a občania v petícii žiadajú primátora a poslancov hlavného mesta o bezodkladné riešenie situácie. Poukazujú na to, že 16 rokov trvajúca nútená správa neprináša žiadne zlepšenie a evidovaný dlh mestskej časti narástol na viac ako 12 miliónov eur. To je viac ako 14 násobok aktuálneho ročného rozpočtu.

Starostka Devína Ľubica Kolková uviedla, že „zhoršenie“ situácie je obyčajná matematika, pretože pri každom jednom veriteľovi majú rôzne podmienky splácania jednotlivých dlhov. „Každý rok dodržiavame podmienky splácania nášho dlhu podľa konsolidačného plánu, keď to všetko podčiarkneme a spočítame, každý rok nám náš dlh narastá o cca 300.000,- EUR,“ vysvetľuje starostka. Nútená správa má na celú mestskú časť drvivý dopad. Starostka upozornila, že pokiaľ niečo chýba v bežnej, štandardnej obci, po dohode v zastupiteľstve a s prihliadnutím na rozpočtové možnosti, obec to obstará ku spokojnosti svojich občanov. „Nemôžeme žiadať o programové peniaze na rozširovanie školy a škôlky, či nakúpiť lepšiu techniku našim hasičom, naše deti nedostávali dotácie na obedy, ani žiadne iné dotácie. Nebyť povinnosti správcu spravovať zverený majetok, už by sa nám ten nám zverený majetok dávno rozpadol. Údržba verejných priestorov takisto pokrivkáva, naši poslanci a členovia komisií pracujú zdarma, zamestnanci úradu i škôlky nepoznajú slovo odmena,“ vymenúva Kolková bezútešnú situáciu mestskej časti. Pokiaľ bude Devín naďalej fungovať bez možnosti investovania do čohokoľvek, nebude môcť naďalej čerpať akékoľvek podporné financovanie rôznych zámerov či rozvojových projektov.

„Po poslednom vyjadrení magistrátu že im takisto zákon neumožňuje zaplatiť naše dlhy za nás, zostáva už len „lobovať“ u zákonodarcov o akýsi „Lex Devín“ s cieľom umožniť nám výnimočným, zákonným spôsobom niečo ako konkurz. Inak bude nútená správa v Devíne slovenskou Neverending Story,“ hovorí starostka a dodáva, „Dostali sme aj ponuku z istej banky vydať cenné papiere z predaja ktorých by sme mali vedeli uspokojiť veriteľov. Ide o v našich končinách neštandardný postup, preto túto možnosť aktuálne skúma komisia zložená z našich poslancov a ďalších odborníkov, zriadená špeciálne za týmto účelom,“ uzatvára Kolková.

Hlavné mesto neberie problém nútenej správy mestskej časti na ľahkú váhu, no riešenie problému vidí primárne na strane štátu a to konkrétne ministerstva financií SR. „Aktuálna legislatíva hlavnému mestu neumožňuje akokoľvek priamo finančne participovať na oddlžení Devína. Zákon o rozpočtových pravidlách zakazuje mestu požičať peniaze inej samospráve, ktorou Mestská časť Devín je a nemôžeme prevziať ani ináč uhradiť jej dlh,“ vysvetlila hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Hovorkyňa tiež povedala, že legislatívna úprava nútenej správy nepočítala so situáciou, ktorá nastala v Devíne ešte pred prijatím rozpočtových pravidiel územnej samosprávy, takže Devín nie je schopný akokoľvek sám splatiť svoj dlh. Slovenské zákony nepoznajú možnosť konkurzu či bankrotu samosprávy a tak je Devín závislý na dobrej vôli a ochote veriteľov odpísať výraznú časť svojich pohľadávok, aby mala nádej na akékoľvek refinancovanie a zníženie svojho dlhu. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní