Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2021 10:16 | Správy | Domáce správy

Hotelieri vítajú nové opatrenia: Otvorenie ubytovacích zariadení pre očkovaných by mohlo zachrániť zimnú sezónu

Za dobrú správu pre cestovný ruch a gastro označili tatranskí hotelieri možné otvorenie reštaurácií či ubytovacích zariadení v čiernych okresoch pre očkovaných a ľudí po COVIDe.

Ide o súčasť balíka opatrení, ktoré by mali platiť v praxi čoskoro, po definitívnom schválení. Ako ďalej tlmočila názory podnikateľov v cestovnom ruchu pre agentúru SITA Lucia Blašková, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry, určite to pomôže zachrániť zimnú sezónu. Podľa jej slov by síce všetci v odvetví cestovného ruchu boli najradšej, ak by mohli služby poskytovať všetkým zákazníkom bez rozdielu, no uvedomujú si vážnosť situácie a rozhodnutie vítajú.

Zákon, ktorý zavádza zásadné opatrenia v boji proti pandémii ochorenia COVID-19, schválila vláda v stredu. Do parlamentu ide v skrátenom legislatívnom konaní. Ako dnes informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) sa následne upravia ďalšie opatrenia. Je medzi nimi aj spomínané otvorenie prevádzok a ubytovacích zariadení v čiernych okresoch pre zaočkovaných zákazníkov a tých, ktorí za posledných 180 dní prekonali COVID.

Vláda zároveň odsúhlasila úpravu povinností prevádzkovateľov. Tí budú musieť kontrolovať OTP režim svojich zamestnancov a dvakrát týždenne ich testovať. Zároveň budú mať povinnosť odmietnuť vstup do prevádzkových priestorov zariadení tým osobám, ktoré sa odmietnu preukázať dokladom totožnosti alebo dokladom v rámci OTP. Rovnako budú mať právo osobu, ktorá po vstupe do prevádzky poruší opatrenia ÚVZ SR, vykázať. Podnikatelia v cestovnom ruchu a gastre v súvislosti s aktuálnymi náladami verejnosti zdôraznili, že to nie sú podniky, ktoré určujú pravidlá svojho fungovania, len ich implementujú do praxe. „Bojkot, slovné útoky na personál či podnikateľov tak nie sú na mieste. Všetci potrebujú žiť a tvoriť tržby, z ktorých živia zamestnancov,“ zastala sa ich výkonná riaditeľka OOCR. Zároveň doplnila, že mnohí zamestnávatelia v cestovnom ruchu kontrolovali a testovali svojich zamestnancov na ochorenie COVID-19 už predtým, aj bez vyhlášky. A to pre ochranu zamestnancov samotných, aj klientov. „Veríme, že každý nájde spôsob, ako to implementovať a dodržať,“ uviedla ďalej.

Hotely v Tatrách sa teda zrejme budú môcť opäť naplno venovať príprave na zimnú sezónu, Vianoce a Silvester. „Tento proces sa vlastne ani nezastavil, všetci verili, že zimná sezóna v nejakej podobe bude, takže sa znovu otvoria rezervačné systémy. Vianoce či Silvester sa pripravujú dlhodobo vopred, preto ich bude potrebné iba oprášiť,“ vysvetlila Blašková. Rezervácie na Silvester do hotelov prichádzali ešte pred preradením Popradského okresu medzi čierne, a teda pred ich zatvorením. No kým po minulé roky býval Silvester vypredaný už v októbri, tento rok tomu tak nie je. „Aj naďalej pretrváva trend, že rezervácie prichádzajú na poslednú chvíľu, to znamená, že ľudia si napríklad rezervujú pobyt na víkend len v stredu či vo štvrtok pred ním. Predtým to bolo možno aj dva týždne vopred,“ skonštatovala riaditeľka OOCR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane