Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Megaškandál pri vyplácaní pandemickej pomoci: Poslal štát 24 miliónov schránkovým firmám? Pellegrini naložil Matovičovi!

Vodu kážu, víno pijú?! Kým Igor Matovič pred voľbami ukazoval schránkové firmy na Cypre, do ktorých mali odtiecť naše spoločné peniaze, teraz čelí vláda, ktorej je súčasťou, rovnakému škandálu.

Vec už rieši polícia aj prokuratúra

Firma SANTORY je iba jednou z 28 podozrivých firiem, ktorým boli vyplatené peniaze. Ústredie práce, a ministerstvo reagovali spoločným vyhlásením.

„Žiadatelia o príspevky z projektu Prvá pomoc vo svojich žiadostiach podpisujú čestné vyhlásenie. V tomto čestnom vyhlásení každý žiadateľ záväzne potvrdzuje správnosť a pravdivosť údajov, ktoré uviedol v žiadosti. Tento spôsob vyplácania bol od začiatku nastavený vychádzajúc v ústrety žiadateľom, aby nemuseli čakať na peniaze niekoľko mesiacov,“ píše sa v stanovisku s tým, že nie je fyzicky možné detaily každej formálne správne vyplnenej žiadosti s podpísaným čestným vyhlásením žiadateľa vopred overiť.

Vec momentálne rieši polícia aj špeciálna prokuratúra. „Môžeme potvrdiť, že v uvedenej veci prebieha trestné konanie. Úrad špeciálnej prokuratúry však vzhľadom na jeho štádium nemôže v súčasnosti poskytnúť bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu účelu trestného konania.“potvrdil hovorca GP Dalibor Skladan.

Opozícia si kopla

Jednou z hlavných tém tejto koalície pred voľbami bol boj s korupciou. Igor Matovič vyhral voľby aj vďaka svojmu výletu na Cyprus, kde ukazoval schránkové firmy. Najväčšie maslo na hlave však má z vládneho kabinetu Milan Krajniak, ten zatiaľ mlčí. Ozývať sa však začala opozícia, ktorá koalícii opäť raz naložila.

„Pripomínam, ako dojemne, so slzou v oku, behal Igor Matovič po schránkových firmách na Cypre pred voľbami. Pýtam sa ho, kde je dnes. (…) Pýtam sa, ako je možné, že na to musel prísť nejaký cudzí subjekt, a nie oficiálny štátny orgán,“ pýtal sa šéf Hlasu Peter Pellegrini.

Matovič pre Nový Čas reagoval jasne: „Mimoriadne som bol sklamaný, že ministerstvo hospodárstva nezvládlo poskytnutie pomoci pre firmy a v tomto prípade je to rovnako. Minister Krajniak bude musieť zodpovedať otázky a postaviť sa k tomu čelom. Môžu sa stať chyby, keď poskytujete pomoc desaťtisícom tisíc firiem a rýchlo, ale je otázka, či boli nastavené kontrolné mechanizmy tak, aby sa nejakí podvodníci pod rúškom pomoci nedostali k ľahko zarobeným peniazom.“

Krajniakov stranícky šéf Boris Kollár hovorí, že ak sa niekto snaží zarobiť na pandemickej pomoci, je to hyenizmus. Tvrdí však, že začať konať majú OČTK a je nezmysel, aby za to prebral zodpovednosť Krajniak. „Úrad práce má svojho riaditeľa, takže v prvom rade je ten zodpovedný,“ dodal.

 

Je to obrovský škandál

Tomáš Koziak, politológ

- Je to šokujúca informácia. Pokiaľ je pravda, že štátna pomoc odišla schránkovým firmám, zaváňa to skutočne obrovským škandálom. A to práve kvôli tomu, že politické strany, ktoré tvoria túto vládu, už keď vstupovali do predvolebnej kampane, tak tvrdili, že chcú vládnuť úplne iným spôsobom ako vlády Roberta Fica, pre ktoré boli takéto praktiky typické. Treba tiež povedať, že sa to spája s úradom, ktorému šéfuje nominant strany Sme rodina. Takže pokiaľ je to pravda, zrejme Boris Kollár bude mať čo vysvetľovať. Mohlo by to dokonca ohroziť stabilitu fungovania vlády v zmysle toho, či Kollár zostane súčasťou koalície, alebo nie.

 

Čo spája podozrivé firmy?

- Prenajaté virtuálne sídlo, no reálne v zaregistrovanom sídle nepodnikajú.

- Účtovné závierky nepodávajú vôbec, ale naposledy pred niekoľkými rokmi.

- Nezverejňujú počet zamestnancov, ak áno, tak je 1 alebo 0.

- Firmy vlastnia zahraniční občania, väčšinou z Grécka (9) a Chorvátska (11).

- Všetky podpísali zmluvy o poskytovaní štátnej prvej pomoci s Úradom práce v Pezinku.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Boje na Ukrajine sa zintenzívnili, Rusko spustilo ofenzívu: Zelenskyj odhalil, ako to je na fronte
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu