Štvrtok 27. 1.
Bohuš
21.10.2021 15:43 | Správy | Zahraničné správy

Zásadné vyhlásenie kancelára o zdravotnom stave českého prezidenta: Zábery Zemana z nemocnice!

Kancelária českého prezidenta Miloša Zemana zverejnila vo štvrtok na tlačovej konferencii videozáznam z návštevy predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radka Vondráčka u Zemana v nemocnici.

fotiek v galérii

Zeman na zázname podpisuje dokument o zvolaní ustanovujúcej schôdze dolnej komory parlamentu na 8. novembra. Podľa vedúceho hradnej kancelárie Vratislava Mynářa rozhodol Zeman o zvolaní schôdze skôr, ako kancelária dostala informáciu o jeho práceneschopnosti. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Vondráček navštívil Zemana v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) minulý týždeň vo štvrtok. Stalo sa tak bez vedomia lekárov. Mynář uviedol, že štvrtkovú tlačovú konferenciu zvolal ako odpoveď na útoky médií a niektorých politikov. Následne obhajoval mlčanie Hradu ohľadom zdravotného stavu hlavy štátu a zopakoval, že prezidentská kancelária sa zodpovedá len prezidentovi. Takisto pripodobnil súčasné informovanie o Zemanovom stave informovaniu o zdravotnom stave prezidenta Václava Havla v 90. rokoch. Mynář povedal, že už 10. októbra ho prezident poveril prípravou listiny o zvolaní schôdze snemovne.

Prezident Zeman podľa stanoviska lekárov nie je schopný pracovať. Ich správu si vyžiadal predseda Senátu Miloš Vystrčil, ktorý ju následne v pondelok zverejnil. "Pán prezident pri podpise listiny (o zvolaní novej snemovne na 8. novembra) vtipkoval, rozhodne nebol v tak zlom stave, ako sa písalo," komentoval stretnutie Vondráček. Toho k prezidentovi priviedol Mynář, ktorý už v tom čase bol oboznámený so stanoviskom lekárov ohľadom pracovnej neschopnosti prezidenta. Mynář však argumetoval, že rozhodnutie o zvolaní schôdze padlo už 10. októbra.

Mynář na tlačovej konferencii tiež informoval, že tradičné udeľovanie štátnych vyznamenaní pri príležitosti výročia vzniku Československa 28. októbra bude presunuté na iný termín.

Zeman je hospitalizovaný od 10. októbra, keď bol do nemocnice prevezený v zjavne bezvládnom stave zo zámku v Lánoch. Verejnosť mohla prezidenta naposledy vidieť v polovici septembra, keď ho prepúšťali z rekondičného pobytu v ÚVN, ktorý absolvoval pre "únavu a dehydratáciu".

Akcia Šašovia: Bubeníkovi skupiny Horkýže slíže zrušili obvinenie
Sexidol Brad Pitt tajne randil so susedkou: Vykľula sa z nej známa speváčka
Aktualizované
Nasadí NATO svoje jednotky na Slovensku? Minister zahraničia to povedal otvorene
Gaudreau predviedol ukážkové sólo: Zo súperov si urobil kuželky
Záhadná smrť exšéfa vojenskej rozviedky Bučku († 67), bývalí vyšetrovatelia sa s niečím podobným ešte nestretli: Výstraha?
Vážna nehoda na východe Slovenska: Spolujazdec je ťažko zranený, bizarná reakcia mladého vodiča!
Mimoriadny zahraničný výbor k situácii na Ukrajine nebol uznášaniaschopný: Prišlo málo poslancov
Sú rodičia za otvorené školy aj pri zhoršení situácie? Gröhling komentuje výsledky prieskumu
V Nitrianskom kraji sa bude očkovať aj počas nasledujúceho víkendu: Pozrite si na akých miestach a kedy
V Jasenskej doline uviazli na sedačkovej lanovke desiatky ľudí: Na miesto povolali hasičov aj evakuačný autobus
Kardashianku kopírujú milióny žien, odborníci priniesli zlé správy: Jeden z najškodlivejších vzorov pre dievčatá?
Austrália má v Melbourne po 42 rokoch ženu vo finále dvojhry: Bartyovej stačilo 62 minút