Nedeľa 25. 9.
Vladislav
21.10.2021 15:43 | Správy | Zahraničné správy

Zásadné vyhlásenie kancelára o zdravotnom stave českého prezidenta: Zábery Zemana z nemocnice!

Kancelária českého prezidenta Miloša Zemana zverejnila vo štvrtok na tlačovej konferencii videozáznam z návštevy predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radka Vondráčka u Zemana v nemocnici.

fotiek v galérii

Zeman na zázname podpisuje dokument o zvolaní ustanovujúcej schôdze dolnej komory parlamentu na 8. novembra. Podľa vedúceho hradnej kancelárie Vratislava Mynářa rozhodol Zeman o zvolaní schôdze skôr, ako kancelária dostala informáciu o jeho práceneschopnosti. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Vondráček navštívil Zemana v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) minulý týždeň vo štvrtok. Stalo sa tak bez vedomia lekárov. Mynář uviedol, že štvrtkovú tlačovú konferenciu zvolal ako odpoveď na útoky médií a niektorých politikov. Následne obhajoval mlčanie Hradu ohľadom zdravotného stavu hlavy štátu a zopakoval, že prezidentská kancelária sa zodpovedá len prezidentovi. Takisto pripodobnil súčasné informovanie o Zemanovom stave informovaniu o zdravotnom stave prezidenta Václava Havla v 90. rokoch. Mynář povedal, že už 10. októbra ho prezident poveril prípravou listiny o zvolaní schôdze snemovne.

Prezident Zeman podľa stanoviska lekárov nie je schopný pracovať. Ich správu si vyžiadal predseda Senátu Miloš Vystrčil, ktorý ju následne v pondelok zverejnil. "Pán prezident pri podpise listiny (o zvolaní novej snemovne na 8. novembra) vtipkoval, rozhodne nebol v tak zlom stave, ako sa písalo," komentoval stretnutie Vondráček. Toho k prezidentovi priviedol Mynář, ktorý už v tom čase bol oboznámený so stanoviskom lekárov ohľadom pracovnej neschopnosti prezidenta. Mynář však argumetoval, že rozhodnutie o zvolaní schôdze padlo už 10. októbra.

Mynář na tlačovej konferencii tiež informoval, že tradičné udeľovanie štátnych vyznamenaní pri príležitosti výročia vzniku Československa 28. októbra bude presunuté na iný termín.

Zeman je hospitalizovaný od 10. októbra, keď bol do nemocnice prevezený v zjavne bezvládnom stave zo zámku v Lánoch. Verejnosť mohla prezidenta naposledy vidieť v polovici septembra, keď ho prepúšťali z rekondičného pobytu v ÚVN, ktorý absolvoval pre "únavu a dehydratáciu".

Slováci majú vo sfére práva poriadny guláš: Väčšina nepozná rozdiel v úlohe advokáta, sudcu a prokurátora
Peter Sagan predviedol na MS výborný výkon! O zisk cenného kovu bojoval až do posledných metrov
Pokles nezamestnanosti sa na Slovensku zrýchľuje: Niektorým okresom sa darí viac, niektorým menej
Babsy Jagušák vám pripraví sviežu baklažánovú nátierku: Budete ľutovať, že ste ju neochutnali skôr!
Cyklistickú hviezdu noc pred pretekmi na MS zadržala polícia: Holanďanovi pretiekol pohár trpezlivosti
Ministri zverejnili svoje platy: Kto zarobil najviac? Vedúci rebríčka vás prekvapí
Čekovský prezradil, ktorá zručnosť mu vôbec nejde: To fakt?! Budete sa diviť, k čomu sa Marián priznal
Šesták to pred Bieloruskom ružovo nevidí: Toto mužstvo na viac nemá!
Riešenie rébusu v SaS: Aha, koho láka Sulíkova strana! Prídu radikálne zmeny?
Váš Tip
Zmena klimatických podmienok ničí slovenské dreviny: Okres s najväčším zastúpením lesov u nás hlási ubúdanie smrekov!
Čína podporuje riešenie konfliktu na Ukrajine mierovou cestou: Krajiny požiadala o jedno
Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov obvinil Spojené štáty: Zahrávajú sa s ohňom