Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.10.2021 13:26 | Správy | Domáce správy

Protest východniarov pred národnou radou! Tvrdé slová demonštrantov

Nesúhlas s plánovanou transformáciou Nemocnice Vranov nad Topľou z akútnej na komunitnú dnes prišli pred budovu Národnej rady SR v Bratislave vyjadriť predstavitelia Združenia miest a obcí Vranovského regiónu.

Na proteste sa ich po 12:00 zišla približne tridsiatka. Poslancom adresovali otvorený list, v ktorom ich žiadajú o zachovanie vranovskej nemocnice ako akútnej. Podobný list plánujú odovzdať aj na Ministerstve zdravotníctva SR, a to aj spolu s petičnými hárkami za udržanie nemocnice, na ktorých je 32 985 podpisov. Agentúru SITA o tom informoval predseda petičného výboru a starosta obce Nižný Hrušov Ján Fenčák.

Listom aj protestom chcú starostovia a primátori vyzvať k stretnutiu za rokovacím stolom. „Myslím si, že reforma sa dá robiť aj iným spôsobom, nie tak, aby sa musela rušiť pôrodnica a iné oddelenia. To je aj dnešný cieľ. Prišli sme do Bratislavy z dôvodu, že nikto z Bratislavy alebo vlády nechce prísť za nami. Aj napriek tomu, že už sa niekoľkokrát vyslovil aj pán minister zdravotníctva alebo hovorkyňa ministerstva, že so samosprávou sa rokuje, nikto nás do tejto chvíle neoslovil,“ vyjadril sa za protestujúcich Fenčák.

Združenie miest a obcí Vranovského regiónu uviedlo v liste aj dôvody na zachovanie súčasnej podoby nemocnice. Poukazujú napríklad na veľkú spádovú oblasť nemocnice, pod ktorú patrí 81-tisíc obyvateľov. Vranovský okres je tretím najväčším v Prešovskom kraji. „Máme hlavne otázku, ako zvládne nemocnica v Michalovciach a v Humennom, kam budú patriť aj iné regióny, v ktorých sa majú rušiť nemocnice, nápor všetkých týchto obyvateľov, plus tých z okresu Vranov nad Topľou,“ priblížil starosta Nižného Hrušova Fenčák. V súvislosti s potrebou zachovania akútnej starostlivosti pripomenul, že okres má aj veľké percento marginalizovaných skupín a stúpa mu aj počet obyvateľov. Okrem toho má nemocnica podľa jeho slov za takmer desať rokov vyrovnané hospodárenie, ako aj stabilizovaný personál a dostatok zdravotníckych úkonov. „Za posledných osem rokov nemocnica investovala do vybavenia takmer 10 miliónov eur, prevažná časť týchto prostriedkov bola z eurofondov. Nemocnica sa modernizuje. Štát na ňu nijakým spôsobom neprispieva, nemusí nič odlžovať. Nevidíme žiadnu logiku v tom, prečo by táto nemocnica mala ísť do optimalizácie s tým, že padne na komunitnú úroveň a bude z nej de facto doliečovacie centrum,“ uzavrel.

Vo Vranovskom okrese žije 80.000 ľudí a nemocnicu podľa starostov potrebuje. "Nemocnica vo Vranove nad Topľou nevykazuje stratu, máme v nej dosť pracovníkov, investovalo sa do nej množstvo eurofondov, je v dobrom stave a je tiež jeden z najvýznamnejších zamestnávateľov v regióne," vymenoval primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan.

S protestujúcimi sa stretol pred parlamentom aj predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Uistil ich o svojej podpore a zopakoval, že návrh reformy nemocníc v tomto znení jeho hnutie nepodporí. "Podporíme ju až vtedy, keď dostanem hlas od regiónov, že ste sa s ministerstvom zdravotníctva dohodli a je to v poriadku," uviedol Kollár. Každá reforma má podľa neho potenciál posunúť veci dopredu, nesmie však ľuďom zničiť život. "Reformu zdravotníctva treba, ale nie spôsobom, že ľuďom obmedzíme zdravotnú starostlivosť. Vo štvrtok (21. 10.) mám stretnutie s ministrom zdravotníctva a má šancu má presvedčiť, keď mi ukáže, že nájde kompromis s regiónmi," dodal Kollár.

Tím MZ bude cestovať po regiónoch a vysvetľovať podstatu reformy. "Už dnes štatistiky ukazujú, že mnoho Slovákov cestuje za kvalitnou zdravotnou starostlivosťou mimo svojho okresu. Podľa štatistík každý tretí občan cestuje za zdravotnou starostlivosťou mimo svojho okresu, hoci nemusí, no cestuje za kvalitou. Reformou chceme vniesť systém, špecializáciu a zvýšenie kvality, čo v konečnom dôsledku prinesie viac zachránených životov. Kontinuálne zároveň zdôrazňujeme, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude," reagovala pre TASR na protest hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Vláda schválila reformu zdravotníctva 29. septembra. Nemocnice sa majú rozdeliť na viacero úrovní. Zoznam nemocníc podľa úrovní však zatiaľ známy nie je. Optimalizácia siete nemocníc je súčasťou rozsiahlejšieho balíka reforiem, ktoré budú hneď po jej prijatí nasledovať. Sú na ňu naviazané historicky najväčšie investičné prostriedky vo výške jednej miliardy eur. Prvé reálne zmeny v praxi sa začnú realizovať v roku 2024.

Petíciu podporili desaťtisíce

Petíciu za zachovanie nemocnice vo Vranove nad Topľou podpísalo 32.985 signatárov. Petičné hárky odovzdali členovia Združenia miest a obcí Vranovského regiónu v stredu na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR. Rezort chce regiónom reformu dôkladne vysvetliť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Historickú budovu v Kodani zachvátil požiar
Dánsko plače nad ikonou Kodane: Budova sa mení na popol a nik to nemôže zastaviť
Záplavy v Rusku.
Katastrofa v Rusku, 21 miest je ohrozených: Okamžitá evakuácia!
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka nad národným parkom: Takto to Kuffa zdôvodnil
Group of male and female coworkers having lunch break eating pizza together in office
Šetríte čas obedovými „menúčkami“? Zistite, kde sú najdrahšie... A nie je to Bratislava!
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD).
Blanár o konflikte na Blízkom východe: Slovensko nepodporí sankcie, čo by zasiahli viac občanov SR ako Irán
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz.
Pomsta Iránu? Aha, čo chce spraviť Nemecko kvôli útoku na Izrael
Komička Evelyn (33) prichádza s jednou zmenou za druhou.
Foto
Evelyn si zbalila kufre: Nemierila však za teplom! Komičku na cestách postretlo niečo nádherné
Taliansky premiér Mario Draghi.
Taliansky expremiér sa nezdržal: Ostré slová o Európskej únii! Prídu reformy
Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice.
Zranenú chodkyňu po zrážke s autom previezli do nemocnice: Na ceste spravila zásadnú CHYBU!
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel
Mala by vláda urovnať vzťahy s Českom? Najviac súhlasných reakcií prišlo z tohto kraja
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na Ukrajine došlo k tomu, čoho sa Zelenskyj obával: Strašné následky!
Predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD).
Robert Fico sa vyjadril k členstvu Ukrajiny v NATO: O toto požiadal ministra Blanára