Sobota 27. 11.
Milan
18.10.2021 16:25 | Správy | Zahraničné správy

Poľský premiér zaslal lídrom EÚ otvorený list: Varovanie aj naliehavá výzva

Európska únia riskuje, že sa stane "centrálne riadeným organizmom vedeným inštitúciami zbavenými demokratickej kontroly".

Uviedol to poľský premiér Mateusz Morawiecki v liste, ktorý v pondelok zaslal lídrom EÚ. Informovala o tom agentúra AFP.

Morawiecki uvedené tendencie označil za "nebezpečný fenomén, ktorý ohrozuje budúcnosť našej únie". Lídrov eurobloku preto vyzval, aby boli "otvorení dialógu" o reforme EÚ. Zároveň zdôraznil, že Poľsko zostane jej "lojálnym členom".

Poľský premiér tiež kritizoval nové právomoci eurokomisie týkajúce sa pozastavenia finančných zdrojov pri ohrození noriem týkajúcich sa korupcie a právneho štátu v jednotlivých členských krajinách bloku.

"Skutočne verím, že spoločne, v duchu vzájomného rešpektu a porozumenia - bez toho, že by sme vlastnú vôľu vnucovali iným - dokážeme nájsť riešenie, ktoré posilní našu Európsku úniu," napísal Morawiecki.

Poľská pravicovo-populistická vláda sa už roky sporí s EÚ pre kontroverzné reformy súdnictva. Tieto reformy presadzuje vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá tvrdí, že sú nevyhnutné na vykorenenie korupcie a pozostatkov komunizmu v justícii.

Podľa EÚ však kroky poľskej vlády podkopávajú nezávislosť súdnictva. Poľská vláda trvá na tom, že justičný systém a súdnictvo sú vo výhradnej kompetencii členských štátov a nie Únie.

Napätie vo vzájomných vzťahoch Bruselu a Varšavy sa vystupňovalo tento mesiac, po tom, čo poľský ústavný súd rozhodol, že niektoré články zmlúv s EÚ nie sú v súlade s poľskou ústavou.

Tento verdikt kritizovali viaceré členské štáty EÚ vrátane Francúzska či Nemecka. Podľa analytikov to môže predstavovať prvý krok k tomu, že Poľsko niekedy v budúcnosti vystúpi z EÚ.

V utorok má Morawiecki vystúpiť na pôde Európskeho parlamentu. Ako uviedol vo svojom liste, nadradenosť práva EÚ nad legislatívou jednotlivých štátov "nie je neobmedzená". Varoval, že "centrálne riadené inštitúcie zbavené demokratickej kontroly" by mohli transformovať EÚ "na organizáciu, ktorá odporuje našim spoločným hodnotám".

Poľský nebezpečný výmysel má svoju prvú obeť: Prehra stála bojovníka život
František a Petr v Česko Slovensko má talent: Poradia, ako spacifikovať útočníka
Provokatér Brad Marchand opäť v akcii: Tentokrát sa pohral s nervami ruskej superhviezdy
Speváčka Tina šokuje po rozvode so Separom: Priznala novú lásku?!
Lekári sa musia rozhodovať, ktorého pacienta uprednostnia: Hrozí im za to právny postih?
Premiéra brankára Holeca prišla proti Rangers: Bol som z toho v šoku
Aktualizované
Desivé čísla pre našu krajinu! Koronavírus zobral život ďalším desiatkam Slovákov
Slovenský Indiana Jones, paleontológ Martin sa opäť blysol: Rozlúštil desaťročia nevyriešenú záhadu!
Najnovšie prírastky v rodine malých planét: Asteroidy dostali mená po našej biatlonistke, spisovateľovi i astrofotografovi
Improvizácia počas nakrúcania filmu: Latinák si stopol traktor, svojská reakcia vodiča
Krásny gól Tomáša Tatara! Brankárovi Nashvillu Predators ukážkovo pomotal hlavu
Daniela sa na vystúpenie v ČSMT pripravovala 10 rokov: Talent z detského domova odrovnal porotu!