Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2021 00:03 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Princ William odovzdal ceny Earthshot: Podujatie plné ekologických vychytávok

Britský princ William v nedeľu oznámil prvých päť laureátov ceny Earthshot za prínos k riešeniu dôsledkov klimatických zmien. Je medzi nimi napríklad Kostarika, mesto Miláno alebo indická spoločnosť, ktorá sa angažuje v boji proti znečisteniu ovzdušia, informovala agentúra AFP.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Každý z piatich ocenených dostal milión libier na podporu svojich projektov. Slávnostného vyhlásenia ocenených sa zúčastnil rad celebrít.

"Kroky, ktoré sa v nasledujúcich desiatich rokoch rozhodneme podniknúť alebo nepodniknúť, určí osud planéty na ďalších tisíc rokov," uviedol v krátkom odkaze natočenom na videu pred udelením cien vojvoda z Cambridge.

Laureáti prvého ročníka v nedeľu dostali ocenenie v rámci piatich rôznych kategórií. Kým Kostarika ho získala za svoj program, ktorý platí obyvateľom štátu za obnovu prírodných ekosystémov, Miláno ju prijalo za boj proti plytvaniu jedlom a vytvorenie stredísk, ktoré odovzdávajú nespotrebované jedlo ľuďom, ktorí ho potrebujú. Cena putuje takisto do Indie firme, ktorá vyvinula prístroj k premene poľnohospodárskeho odpadu na hnojivo, aby poľnohospodári nevypaľovali svoje polia a neznečisťovali tak ovzdušie.

Dvaja priatelia z Bahám sa po nedeli môžu radovať z toho, že vyvinuli spôsob, ako veľmi rýchlo pestovať koraly odolné voči klimatickým zmenám. Ocenená bola tiež technológia, pomocou ktorej v Thajsku premieňajú obnoviteľnú energiu na ekologický vodík.

Päticu ocenených vybrala porota, v ktorej zasadol napríklad populárny britský prírodovedec David Attenborough alebo herečka Cate Blanchett. Odovzdávania cien sa potom zúčastnil rad ďalších hviezd vrátane herečiek Emmy Watsonovej či Emmy Thompsonovej. Večer vystúpili hudobníci ako Ed Sheeran alebo kapela Coldplay.

Elektrickú energiu pritom produkovalo 60 cyklistov, ktorí šliapali na kolesách, opísal server BBC News, podľa ktorého žiadna z celebrít do Londýna necestovala lietadlom a na stavbu pódia organizátori nepoužili žiadne plasty. Hostí takisto požiadali, aby pri výbere oblečenia brali ohľad na životné prostredie. Napríklad Watsonová prišla odetá do recyklovaných šiat vyrobených z desiatich rôznych kusov oblečenia z charitatívneho second handu.

Princ William chce ocenenie udeľovať každý rok po dobu desiatich rokov. Britská kráľovská rodina sa v poslednej dobe niekoľkokrát vyjadrila k otázkam životného prostredia. Kráľovná Alžbeta II. nedávno v súkromnom rozhovore kritizovala politiky za to, že o klimatickej kríze hovoria, ale nič s ňou nerobia. Vojvoda z Cambridge vo štvrtok vyzval, aby sa miliardári namiesto ciest do vesmíru sústredili na záchranu planéty Zem.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí