Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2021 09:00 | Správy | Politika
Video

Exkluzívny rozhovor s ministrom zdravotníctva: Reakcia na drsnú kritiku Krajčího, aký má vzťah s Matovičom?

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (52) v exkluzívnom rozhovore pre Nový Čas opisuje aj svoj vzťah so šéfom OĽaNO Igorom Matovičom.

REFORMA NEMOCNÍC

Nedávno ste predstavili aj reformu zdravotníctva. Hovorili ste, že sa to spustí okolo 2023-2024. Ste presvedčený, že v tom roku bude verejnosť vidieť nejaké prvé výsledky?

Verejnosť, verím tomu, že bude výsledky vidieť aj oveľa skôr, pokiaľ reforma prejde. Na ministerstve zdravotníctva už pracujeme na projektoch, ktoré budeme chcieť spustiť už budúci rok. Vieme, že chceme postaviť väčšie nemocnice, menšie nemocnice, rekonštruovať objekty... Je jasné, že fakultné veľké nemocnice v tej sieti budú. Pokiaľ začneme čerpať Plán obnovy, tak máme pripravené projekty na to, aby sme spustili väčšie projekty typu Univerzitnej nemocnice Martin, ktorá by sa mala začať stavať ako prvá. Tiež verím, že sa spustia projekty rekonštrukcie oddelení, modernizácie jednotlivých nemocníc, hlavne tých väčších. Takže verím, že prvé výsledky bude vidieť už budúci rok.

 

Kedy má byť hotová martinská nemocnica?

Musíme to stihnúť do konca Plánu obnovy, to znamená 2026.

 

Čo sa týka nemocnice Rázsochy, v akom stave je v súčasnosti?

Uzatvára sa proces verejno-súťažného výberu projektanta. Myslím, že tam je ešte nejaká doba, ktorá beží na odvolanie, pokiaľ nepríde, tak to uzavrieme a spustíme projekt.

 

Máte termín, kedy sa Slováci dočkajú aj tejto veľkej nemocnice?

Pri týchto projektoch, ktoré sú ešte v počiatočnom štádiu, by som nerád špekuloval. Budeme sa snažiť nájsť prostriedky ako z Plánu obnovy, tak možno zo štátneho rozpočtu. Ale určite to bude neskôr ako nemocnica v Martine.

 

Načrtli ste rozpory v koalícii, Sme rodina nepodporila reformu na vláde. Vy hovoríte, že sa o tom ešte bude diskutovať. Čo im plánujete povedať?

Mám termín stretnutia s poslaneckým klubom Sme rodina niekedy v priebehu budúceho týždňa, takže verím tomu, že spolu s tímom ľudí, ktorý pripravoval túto reformu si sadneme a vysvetlíme im to. Niekedy je to tak, že niečo je politika, niečo je realita. Myslím si však, že v tejto koalícii chápu, že prísť o 1,5 miliardy z Plánu obnovy by nebolo dobré. Verím tomu, že si veci vysvetlíme a nájdeme rozumný kompromis tak, aby sme to schválili a aby sme mohli konečne začať slovenské zdravotníctvo dvíhať na nohy.

Im najviac prekáža to, že sa majú rušiť niektoré nemocnice, čo vy hovoríte, že sa žiadne nemocnice rušiť nebudú. Pravdou je, že niektoré regionálne nemocnice sa budú transformovať na iný typ a nebudú zastrešovať opateru pacienta tak ako doteraz. Nestane sa pacientom napríklad že budú potrebovať urgentné ošetrenie a do nemocnice sa nedostanú včas?

Budeme garantovať, že nemocnica bude pre pacienta dostupná do 30 minút. V každej nemocnici bude urgentný príjem. Dnes, čo sa týka menších nemocníc, tak tam prídete, a keď poviete, že máte infarkt, tak aj tak vás musia odviezť niekde, kde to vedia robiť. A niekedy to trvá pomerne dlho a ten pacient zbytočne stráca čas. Podľa reformy by to malo byť tak, že pokiaľ vás v sanitke už diagnostikujú, ani vás na ten urgentný príjem neodvezú, ale vás odvezú tam, kde je to potrebné. Lebo tých záchraniek bude viac, možno bude viac vrtuľníkov, pacient by mal byť manažovaný tak, aby dostal čo najrýchlejšie tú správnu liečbu, zachránilo sa viac životov a znížil sa tak počet odvrátiteľných úmrtí.

 

Keby ste mali presvedčiť takého bežného človeka napríklad z Vranova nad Topľou, tak čo mu poviete na to, aby bol zástancom reformy nemocníc?

Budem hovoriť iba to, čo som povedal predtým. My sa s tými ľuďmi rozprávame, veď tu boli ľudia z rôznych nemocníc, z rôznych kútov Slovenska. Už dnes je predsa jasné, že pri menších nemocniciach ich polovica pacientov obchádza. Ľudia z východu chodia do Prešova alebo do Košíc, ľudia z Liptova nechodia pri niektorých vyšetreniach do Liptovského Mikuláša, ale prídu rovno do Ružomberka... Človek sám intuitívne hľadá najlepšiu zdravotnú starostlivosť. Keď mu povieme, že toto je level, ktorý bude dodržaný všade, a nebude si treba vybavovať, zháňať vyšetrenie, hospitalizáciu alebo niečo iné, ale že to bude fungovať automaticky a bude to nastavené veľmi striktne, tak sa mu to musí pozdávať. Chceme tiež dosiahnuť, že nemocnica určitého typu neodmietne pacienta s danou diagnózou, že nehnevajte sa nemáme kapacity, to sa nemôže stať.

 

Prioritou je pre vás personálna stabilizácia. Budeme vidieť aj že na Slovensko prichádzajú nejakí noví lekári a sestry? Doteraz sme videli len to, že odchádzajú.

Verím, že áno. Začneme finančnou motiváciou, potom ideme vytvárať priateľskejšie a lepšie pracovné podmienky a zároveň chceme zvyšovať počet študentov. Chceme ich tiež podchytiť už počas štúdia aj tým, že budeme zverejňovať voľné miesta v nemocniciach, tak aby si vedeli nájsť miesto už pred koncom štúdia. Rozpracovaný je tiež ľahší príchod zahraničných pracovníkov, tak aby sme im pomohli pri štarte u nás a uľahčili im to či už cez kurzy, odbornú kvalifikáciu alebo vybavením byrokracie. V neposlednom rade ideme otvárať program na návrat slovenských zdravotníckych pracovníkov zo sveta späť na Slovensko. Je to projekt, na ktorom pracujeme s ministerstvom financií.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy