Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.10.2021 13:00 | Správy | Domáce správy

O PAS s riaditeľkou súkromnej školy Dagmar Šuranovou: Za nevhodným správaním dieťaťa môže byť autizmus

Hoci o autizme počúvame často, nie každý si presne vie predstaviť, čo táto diagnóza v praxi znamená a ako rodiny s poruchami autistického spektra fungujú.

O tom, koľko ľudí na Slovensku s touto poruchou žije, ako sa vzdelávajú i ako sa im darilo počas korony nám porozprávala riaditeľka Súkromnej základnej školy s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom Dagmar Šuranová.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Verejnosť pozná pojem autizmus, správne by sme však mali hovoriť o PAS. Čo ukrýva táto skratka?

V odbornej terminológii súvisiacej s problematikou autizmu sa môžeme stretnúť s označením PAS a PVP. Závisí od konkrétnej klasifikácie či diagnostického manuálu, ktorým sa riadime. Skratka PAS označuje poruchy autistického spektra, ktoré sú charakterizované deficitmi v oblasti komunikácie, v oblasti sociálnej interakcie a správania, deficitmi v oblasti predstavivosti, hry a záujmov a poslednou oblasťou charakteristickou pre diagnózu PAS sú deficity v percepcii – v zmyslovom vnímaní v zmysle hyper- či hyposenzitivity. PAS podľa Diagnostického a štatistického manuálu 5. revízie (DSM-5), používaného v USA od r. 2013, zastrešuje diagnózy, ako sú detský autizmus, atypický autizmus, Aspergerov syndróm, Rettov syndróm a prenikavú vývinovú poruchu inak nešpecifikovanú. 

Je skutočne pravda, že na Slovensku nemáme presnú štatistiku, podľa ktorej by sme sa dozvedeli, koľko ľudí má túto diagnózu? Aké sú odhady?

Presné štatistiky či informácie o tom, koľko ľudí s autizmom žije na Slovensku, žiaľ, nemáme. Ak by sme vychádzali z  celosvetovej prevalencie, čo je 1 – 1,6 % populácie, tak nám vychádza, že na Slovensku v súčasnosti žije 54 000 ľudí s autizmom. S určitosťou však vieme povedať, že počet detí s PAS každoročne rastie. Ešte pred 20 rokmi sme hovorili o tom, že 1 dieťa z 10 000 má PAS, dnes sa podľa výskumov z USA (2016) uvádza, že v priemere je 1 z 54 detí do piatich rokov diagnostikované ako dieťa s autizmom.

Je to takpovediac „moderná“ diagnóza alebo aj v minulosti boli ľudia s PAS, avšak neexistovala vhodná diagnostika?

Diagnóza autizmus nie je „modernou“ diagnózou. Len možno v súčasnej dobe viac na verejnosti skloňovanou diagnózou. Čo je pochopiteľné, vzhľadom na rýchlo pribúdajúci počet detí s PAS. 
Narastajúci počet detí s PAS určite súvisí s lepšou, širšou diagnostikou, ktorá dokáže zachytiť aj deti, ktoré by v minulosti diagnostické metódy nezachytili. Ale povedať, že diagnostika v minulosti neexistovala, by bolo nepravdivé. Existovala, len sa využívali iné diagnostické metódy. V súčasnosti sa používa na diagnostiku kombinácia štandardizovaných diagnostických škál ADOS-2, ADI-R, ktoré sú považované za tzv. „zlatý štandard“ v diagnostike detí s PAS. 
Lepšia diagnostika je však len jedným z viacerých možných dôvodov, o ktorých sa uvažuje v súvislosti s nárastom detí s PAS. Určite na tom majú svoj podiel aj environmentálne a biologické faktory, ako zvýšený vek rodičov, väčšia miera znečistenia prostredia, rodinné zaťaženie imunitnými ochoreniami a pod. 

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Andrea Kvintová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf.
Pretras v škótskej politike: Premiér KONČÍ! Vzdal sa aj... Čo sa tam deje?
Ilustračné foto
Desivé varovanie vedcov: Na toto zviera o niekoľko rokov môžeme ZABUDNÚŤ! Hrozí mu vyhynutie
Foto
Sagana čaká premiéra v novom tíme: Prečo podporí práve túto stajňu?
Emily brutálne napadol jej bývalý priateľ.
Foto
Emily sa zobudila s vážnymi poraneniami: Oznámili jej 4 hrozivé slová! Prosila o smrť, bolestivé detaily
Karel Gott bol pre Ivetu Bartošovú vzorom už od detstva.
Foto
Od tragického úmrtia Ivety Bartošovej († 48) prešlo 10 rokov: Telefonát s Gottom krátko pred skonom!
Mariánske námestie v Žiline.
Mestskí policajti v Žiline vybrali skoro 260.000 eur na pokutách: Najčastejší prehrešok!
Český premiér Petr Fiala.
Aktualizované
Vyšetrovanie ukázalo mrazivú PRAVDU: Za útokmi v Česku stojí Rusko! Znepokojivé slová Fialu
Počas chrípkovej sezóny je žiadanejšia krátkodobá dávka OČR.
Epidemiológovia zbystrili: Znepokojivé zistenia, najvážnejšie to je pri Trnave
Foto
Krčiaci sa kolega a prázdna kocka? Česká redaktora sa vysmiala štadiónu v Trenčíne
Auto narazilo do betónového stĺpu, ktorý sa zlomil.
Foto
Auto v Klenovci ZLOMILO betónový stĺp a zachytilo 3 stromy: Vodič († 30) zahynul
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Opilec s autom pri Bušovciach prerazil kovové zábradlie na moste a zrútil sa: Neskutočné, koľko nafúkal!