Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2021 09:59 | Správy | Domáce správy
Exkluzívne

Veronika Remišová: Drsná nakladačka Kiskovi! O daňových podvodoch aj stretnutiach s mafiánmi

Začínali ako tandem, no teraz na seba nenájdu pekného slova. Vicepremiérka Veronika Remišová (45) sa pred dvoma rokmi pridala k bývalému prezidentovi Andrejovi Kiskovi (58).

... by ste boli v OĽaNO.

- To neviem, ale v každom prípade jeho odchod bol veľkým sklamaním.

 

Z vyjadrení Kisku tiež vyplýva, že stojí viac za Kolíkovou ako za vami. Naposledy hovoril, že za Kolíkovou musí Sulík jasne stáť, lebo ju považuje za „skutočne výbornú ministerku, jednu z najlepších súčasnej vlády“. Prečo to nehovorí o vás?

- Názorové rozdiely medzi nami vznikli vtedy, keď Andrej Kiska, hoci už nebol v politike a ani v strane, chcel, aby niektorí jeho blízki ľudia naďalej pôsobili v manažmente strany, hoci mali veľmi slabé pracovné výsledky. To v Smere robia politiku tak, že ľudia z pozadia hovoria, čo sa má robiť, a politici to vykonávajú. Ja si však myslím, že keď chce niekto robiť politiku a mať zodpovednosť za stranu, nech sa páči. Ale keď nie,  je nekorektné zasahovať do chodu strany.

 

Prirovnávate ho k nejakému oligarchovi, ktorý sa snaží ovplyvňovať politiku z pozadia?

- Hovorím o tom, aký typ politiky považujem za správny.

 

Neberiete si osobne, že Kiska vo vyjadreniach chváli Kolíkovú ako najlepšiu ministerku a vás nespomína?

- Neberiem to vôbec osobne.

 

Už teda nebudete k nemu chodiť na konzultácie, týkajúce sa politiky?

- Nechodila som k Andrejovi Kiskovi na konzultácie ani predtým, ani teraz.

 

Kiska tiež hovoril, že bol smutný, sklamaný a rozčarovaný z toho, čo sa stalo vo vašej strane. Opakovane vás kritizuje, že ste nezvolali snem na voľbu nového predsedu a zabarikádovali ste sa vo vedení. Čo vy na to?

- Snem som nemohla zvolať ja, podľa stanov ho môže zvolať len predsedníctvo, ktoré rozhoduje o všetkých dôležitých veciach. Predsedníctvo snem odmietlo, keďže riadny snem sme mali minulý rok a Andrej Kiska to veľmi dobre vie. Cez médiá mu však nebudem nič odkazovať, no keď má nápady, ako sa má politika robiť, tak v nej mal ostať. Áno, máme zložitú situáciu, riešime ekonomickú a zdravotnú krízu, vedieme ťažký boj s mafiou, prebieha jeden z najvysiľujúcejších zápasov, aký Slovensko vôbec kedy viedlo. Vo väzbe sedia mimoriadne mocní a vplyvní ľudia, ktorí majú neobmedzené prostriedky. Vedieme zápas o charakter Slovenska a za právny štát. Nie je to ľahké, no je to zmysluplný zápas.

 

Z jeho vyjadrení vyplýva, akoby ľutoval, že vás vôbec podporil na post predsedníčky pred rokom. Citujem: „Prispel som k tomu, aby pani Remišová bola predsedníčkou, hoci vtedy som si myslel, že to je absolútne najlepšie riešenie. Spoluúčasť a pocit spoluviny určite cítim.“ Ako sa cítite po týchto vyjadreniach?

- Takéto vyjadrenia sú nemiestne. Založiť stranu a odísť z nej prakticky hneď po voľbách, ktoré nedopadli tak, ako si predstavoval, opustiť ľudí, ktorí projektu dôverovali, a nechať stranu šesť mesiacov bez lídra v čase, keď sa viedli tie najťažšie koaličné rokovania, a potom mi niečo takýmto spôsobom odkazovať a ešte k tomu cez médiá? Skutočne je to nevkusné. Nie je pekné, keď generál odíde z boja a potom odkazuje vojakom, ktorí v tom boji zostali, často doráňaní a dobití, že nebojujú podľa jeho predstáv. Ja si za každým svojím rozhodnutím stojím, nemusím sa ničoho báť, žiadne kauzy nemám, nikdy som sa  nestretávala s mafiánmi, nepáchala žiadne daňové podvody ani korupciu. Môžem sa slobodne rozhodovať v každom jednom okamihu, hovoriť, čo si myslím, pretože nikto ma za nič nedrží a nikomu nič nedlhujem. A to je v politike, ale aj v živote veľmi oslobodzujúce. A práve preto niektorým ľuďom v politike prekážam.

 

Prejdime k vzťahom v koalícii. Už je to niekoľko týždňov, čo odišlo krídlo Márie Kolíkovej zo Za ľudí. Ako sa bez nej cítite?

- Päť mesiacov sme sa museli zaoberať tým, že Mária Kolíková chcela byť predsedníčkou strany. Teraz je prostredie pokojnejšie a naplno sa venujeme práci pre ľudí. Problém funkcie pani Kolíkovej je už teraz problémom pána Sulíka.

 

Podľa čísiel vediete dvojpercentnú stranu. Nechcete to rozpustiť, alebo spojiť sa s niekým silnejším?

- Určite nie. Máme dva a pol roka do parlamentných volieb a robíme nepopulistickú politiku, zameranú na rozumné riešenia. Nemáme kauzy, neklameme ľudí, neuhýbame z našich hodnôt a verím, že to ľudia ocenia.

 

Berú vás v koalícii vážne, keď máte k dispozícii len štyroch poslancov?

- Každá strana v koalícii, aj tá najsilnejšia, potrebuje partnerov na to, aby niečo presadila. Pri presadzovaní našich riešení spolupracujeme s koaličnými partnermi a snažíme sa rozumné návrhy, ktoré pomáhajú ľuďom, presadiť, a to sa nám aj darí. Sme najmenší, ale zásadový koaličný partner na rozdiel od strán, ktoré každý týždeň odchádzajú z koalície.

 

Okrem toho, že to párkrát spomenul Boris Kollár, tak hovoril aj to, že nechce byť v koalícii so stranou, ktorá má štyroch poslancov. To vyjadrenie už neplatí?

- Toto sú úplne zbytočné vyjadrenia. Aj ja by som mohla rozprávať, s kým všetkým nechcem byť a čo všetko mi prekáža na partneroch v koalícii. Nemyslím si, že má význam obťažovať ľudí takýmito rečami. Ľudia chcú počuť od politikov, čo pre nich robíme, ako zlepšujeme Slovensko - nepotrebujú počúvať na tlačovkách, čo všetko politikov trápi, kto ich urazil, alebo koho neznášajú.

 

Odkedy odišla Kolíková, zmenili sa pomery vo vláde. SaS má viac ministrov ako hovorí koaličná zmluva. Nikto to nerieši na koaličnej rade?

- V rámci koalície sme sa tomuto problému hlbšie nevenovali. Teraz preberáme iné, dôležitejšie témy, konkrétne očistu spoločnosti od mafie a korupcie a pomoc ľuďom po kríze.

 

Ale vy v Za ľudí máte nárok podľa koaličnej zmluvy na dve ministerské kreslá. Tá zmluva platí a vy sa nejako nehrniete do toho, tieto kreslá si nárokovať?

- Vo všeobecnosti by malo platiť, že keď niekto odchádza zo strany a má funkciu, ktorú získal vďaka výsledku strany vo voľbách, tak s odchodom položí aj túto funkciu. Je to otázka politickej kultúry. Urobil tak dokonca aj Peter Pellegrini, keď sa vzdal funkcie podpredsedu parlamentu pri odchode zo strany Smer.  Útrapy a starosti o funkcie však rada prenechám iným, v tomto prípade kolegovi Sulíkovi, ktorý musí presvedčiť koaličných partnerov o svojich zásadných požiadavkách. Keď bude táto téma na stole, budeme sa o tom rozprávať, ale nebudem Richardovi odkazovať cez médiá, čo si myslím o jeho požiadavkách.

 

Zatiaľ to navonok vyzerá tak, že nebojujete o to, aby ste mali dve ministerstvá, a stačí vám to, ktoré ovládate vy sama.

- Nemám záujem venovať sa haštereniu o funkcie, ja som v politike preto, aby som pomáhala ľuďom a prinášala dobré riešenia pre Slovensko. Teraz, keď vedieme boj s mafiou, nebudem odčerpávať energiu ľuďom tým, že budem zas riešiť nejaké funkcie pani Kolíkovej. Tým, že to pokladám za problém Richarda Sulíka, už sa tomu nevenujem. Namiesto toho pracujem na najväčšej reforme eurofondov za posledných 20 rokov, zjednodušujem celý systém a vediem náročné rokovania s Bruselom, kde presadzujem, aby sa eurofondy mohli  používať tam, kde ich Slovensko najviac potrebuje, aj keď to často nie je prioritou Bruselu.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky