Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2021 23:57 | Správy | Zahraničné správy

Ako vníma Slovensko stratégiu EÚ pre lesy? Štátny tajomník envirorezortu to povedal na rovinu

Eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginius Sinkevičius ocenil reformné úsilie Slovenska zamerané na lepšiu ochranu národných parkov. Pre TASR to uviedol štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča po stredajšom zasadnutí Rady EÚ pre životné prostredie v Luxemburgu.

So Sinkevičiusom hovoril Kiča o pozícii SR v oblasti ochrany prírody. Predstavil mu reformné úsilie v oblasti národných parkov so snahami dobudovať zonáciu jednotlivých národných parkov a tiež prípravu zákonov o ochrane prírody a krajiny.

"Komisár podporil toto reformné úsilie a zdôraznil, že tieto opatrenia sú odpočtovateľné v rámci plánu obnovy a odolnosti," povedal Kiča. Podľa neho Sinkevičius zdôraznil, že Slovensko musí dodržať záväzky voči EÚ v rámci sústavy Natura 2000, kde eurokomisia eviduje niektoré nedostatky.

Šéfovia envirorezortov v stredu schválili pozíciu, s ktorou EU ide na klimatický summit OSN v Glasgowe (COP26), zanalyzovali novú stratégiu EÚ pre lesy a rokovali aj cenách energií a o energetickej chudobe. Podľa Kiču to je téma, ktorú Slovensko presadzuje na všetkých bilaterálnych rokovaniach a spoločne s Vyšehradskou štvorkou (V4).

Uviedol, že V4 vystupuje v opozícii voči tým členom EÚ, ktorí hovoria o prepojení plnenia klimatických cieľov z legislatívneho balíka Fitfor55 so zvyšovaním cien energií. "Slovensko si nemyslí, že klimatické ciele a obchodovanie s emisnými kvótami sú dôvodom rastu cien energií. Na tom sa zhodli aj iné členské štáty, že sú za tým neraz aj problémy, ktoré súvisia s domácou politikou a domácim trhovým vývojom. Veríme, že aktuálny rast cien energií je skôr dočasný problém vyvolaný trhovým prostredím," konštatoval Kiča.

Rada ministrov podľa neho privítala budúcu stratégiu EÚ pre lesy, ktorú práve predstavila Európska komisia. Ocenil, že táto stratégia nevníma lesy len ako obnoviteľné zdroje drevnej hmoty, ale dôraz kladie na lesy ako na ekosystémy plniace vodozádržné funkcie, produkujúce kyslík a chrániace biodiverzitu.

Európsky dvor audítorov v utorok síce poukázal na zachovanie výmery európskych lesov, ale skritizoval ich celkový stav. "Je preto namieste, aby sme prihliadali na lesy a stratégiu EÚ najmä z pohľadu klimatických zmien a bezprecedentnej krízy biodiverzity," povedal Kiča. Dodal, že SR v tomto smere vysiela pozitívne signály, keď agrorezort a envirorezort majú jednotnú pozíciu a podporujú ambiciózne ciele novej stratégie EÚ pre lesy. "Lesy vnímame nielen z pohľadu ich hospodárskeho využitia, ale aj z pohľadu trvalo udržateľného rozvoja," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dnes (6. 5.) v skorých ranných hodinách pobehoval medveď ulicami Očovej.
VIDEO Strašidelné ráno v Očovej: Medveď pobehoval ulicami! Naháňalo ho auto
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Prvé FOTO Slafkovského po príchode: Aha, kto ho sprevádzal
Lomnické sedlo. Streda 1. 5. 2024. Anička s Miškou si v deň ukončenia sezóny stihli strihnúť jarnú lyžovačku
FotoVáš Tip
Turistky si začiatkom mája užili posledný výšľap a lyžovačku: Takto sme ukončili zimnú sezónu v Tatrách!
Národná kriminálna agentúra (NAKA) navrhla obžalovať poslanca parlamentu za Smer-SD Tibora Gašpara a nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.
NAKA navrhla obžalovať poslanca Smeru Gašpara a podnikateľa Bödöra: Má za tým byť korupcia
Porotkyňa Adela Vinczeová a moderátorka Lucia Hlaváčková.
Foto
Finále Let's Dance: Vinczeová a Hlaváčková vyniesli na parket 125-tisíc eur! Všimli ste si to?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
19-krát súdne trestaný a stále mu nestačilo! Nenormálne, čo muž vyvádzal: Vošiel do cudzieho domu a...
Polícia počas víkendu odhalila v Nitrianskom kraji štyroch opitých vodičov.
Foto
TOTO sú následky alkoholu za volantom: Desivé zábery pokrčených plechov a ďalší vážny priestupok
Opitý vodič zdemoloval v Špačinciach značky na vstupe do obce.
Foto
Opitý na mol sa odvážil šoférovať: Nebezpečné konanie prinieslo v Špačinciach následky!
Vanessa Šarközi
Foto
Vanessa Šarközi s kabelkou, akú ste ešte nevideli: To má byť čo?
Zbierku spustili pred 21 dňami, za ten čas sa vyzbieralo viac ako 4,1 mil. €
Fico zosmiešnil zbierku pre Ukrajinu! Experti odkazujú: Aká munícia sa dá kúpiť za 4,1 milióna?
(ilustračné foto)
Držíte diétu? Pozor, zvyšujete riziko týchto porúch až päťkrát!
Balistická raketa (ilustračná fotografia).
Moskva ide rozširovať svoj arzenál: Pripravuje sa na niečo?! Desivé slová diplomata