Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.09.2021 19:20 | Správy | Zahraničné správy

Žiadne ďalšie antivaxerské videá! YouTube tvrdo zakročí proti dezinformáciám

Webová stránka YouTube v stredu oznámila, že bude odstraňovať videá, ktoré nepravdivo tvrdia, že schválené vakcíny sú nebezpečné.

Sociálne siete sa totiž snažia brániť šíreniu zdravotných dezinformácií o covide a ďalších chorobách. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Webová stránka na zdieľanie videí YouTube už predtým zakázala príspevky, ktoré šíria klamlivé fámy o spôsoboch liečby nákazy koronavírusom – napríklad aj mylné tvrdenia o vakcínach proti covidu, ktoré sa ukazujú ako bezpečné. Platforma YouTube vlastnená americkou technologickou spoločnosťou Google uviedla, že už nerieši len šírenie medicínskych konšpiračných teórií o pandémii koronavírusu, ale aj ďalšie dezinformácie. "Vidíme, že lživé tvrdenia o vakcínach proti koronavírusu sa čoraz viac prenášajú aj na vakcíny vo všeobecnosti," napísala vo vyhlásení webová stránka YouTube.

"Teraz sme sa ocitli v bode, keď je ešte dôležitejšie než kedykoľvek predtým rozšíriť našu prácu, ktorú sme začali pri covide, aj na ďalšie vakcíny," dodal web. Táto rozšírená politika sa bude týkať "v súčasnosti podávaných vakcín, ktoré sú schválené a potvrdené ako bezpečné a účinné či už miestnymi zdravotníckymi úradmi alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO)".

Z webu YouTube budú odstránené klamlivé tvrdenia o bežnom očkovaní proti chorobám ako osýpky a hepatitída typu B. Bude sa to vzťahovať aj na prípady, keď vloggeri tvrdia, že schválené vakcíny nezaberajú, alebo ich mylne spájajú s chronickými zdravotnými následkami. Odstránený bude tiež obsah, ktorý "lživo tvrdí, že schválené vakcíny spôsobujú autizmus, rakovinu či neplodnosť alebo že látky vo vakcínach dokážu sledovať ľudí, čo ich dostali".

"Tak ako pri každej výraznej zmene aj teraz bude trvať určitý čas, kým naše systémy budú naplno v činnosti," dodal YouTube. Zdôraznil, že v jeho nových pravidlách budú aj výnimky – stále budú povolené osobné výpovede o negatívnych skúsenostiach s vakcínami, ak "videokanál nebude systematicky podporovať neochotu ľudí dať sa zaočkovať". Platforma takisto oznámila, že od vlaňajška odstránila vyše 130.000 videí pre porušenie jej politiky očkovania proti covidu.

Podobne aj sociálna sieť Facebook tento mesiac obnovila svoje kroky proti extrémistickým a konšpiračným skupinám – a začala zablokovaním nemeckej siete šíriacej dezinformácie o covide.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší výskyt MEDVEĎA: Sem na prechádzku nechoďte!
Takto si diváci pamätajú Chodúra zo SuperStar.
Foto
Superstarista Chodúr a jeho o 17 rokov staršia Ivona: Sobáš prirovnal k pohrebu