Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2021 10:11 | Správy | Domáce správy

Kauza televíznych zmeniek: Pokračuje súd so Štefanom Ághom, zavaria mu utajované dokumenty?

Súčasťou dokazovania v kauze údajného falšovania miliónových zmeniek, v ktorej čelí obžalobe podnikateľ Štefan Ágh, sú aj utajované dokumenty.

Za účelom ich oboznamovania preto dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku vylúčil dočasne z pojednávania verejnosť. Okrem dokumentov predložených prokurátorom predložila podobné listiny aj obhajoba. Obžalovaný Štefan Ágh v tejto súvislosti povedal, že ak by ich súd bol ochotný prečítať ako dôkazy, on bude ochotný vypovedať. Na začiatku súdneho procesu totiž využil svoje právo nevypovedať.

Ešte predtým súd vypočul znalkyňu Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Andreu Jabconovú. Tá sa vyjadrovala k metóde využitej pri znaleckom posudku, ktorý predložila obhajoba a ktorý má dokazovať, že zmenky boli vytvorené podľa tvrdení obžalovaného. Znalkyňa však uviedla, že metóda „dating", ktorá je založená na matematickom modeli odparovania chemikálii z atramentu, je momentálne nepoužiteľná v reálnej forenznej praxi. Dôvodom je, že bola doteraz využívaná len na vzorkách známeho pôvodu. V tomto prípade je však pôvod zmeniek sporný.

Ako dôkaz boli tiež na súde prečítané predmetné zmenky. Štefan Ágh však v reakcii uviedol, že nejde o originály, ale len overené kópie. Zároveň povedal, že originálne zmenky on len podpísal a nevyplňoval na nich žiadne údaje. „Podpis môj je pravý, ale text som nevyplňoval ja," povedal s tým, že keď podpisoval zmenky, išlo ešte o „bianko zmenky" a nie miliónové zmenky. „Ja keď som bol u notára, ešte to boli bianko zmenky," vyhlásil.

Podľa obžaloby vytvoril Štefan Ágh v bližšie neurčenom období od roku 2013 do roku 2016 po dohode s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom dve zmenky, ktoré boli datované do júna 2000. Jedna zo zmeniek bola v hodnote osem miliónov eur, druhá vo výške 26 miliónov eur. Vyplatenia zmeniek sa na súde následne domáhala spoločnosť Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera, vyplatiť ich mal Rusko ako žalovaný v prvom rade a spoločnosť Markíza Slovakia ako žalovaný v druhom rade. Štefan Ágh sa svojím konaním podľa prokuratúry dopustil obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.

Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi uložil ŠTS v roku 2020 v kauze zmenky tresty zhodne po 19 rokov väzenia. Najvyšší súd SR tresty potvrdil na verejnom zasadnutí 12. januára tohto roku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ilustračné foto
Tlak sa zvyšuje, napätie narastá: Čínske lode nemali na tomto mieste čo robiť!
Foto
Slafkovský sa doma dlho neohrial: Po príchode na zraz bol okamžite hlavnou hviezdou!
Izraelská armáda vyzvala obyvateľov východného Rafahu na evakuáciu
Izrael udrel v noci a nekončí: Zastavenie prepravy humanitárnych zásielok?
"Lezec" dopadol na tvrdý betón.
Policajti v šoku: Keď je zlá hlava, trpí celé telo! Keby to nebolo na VIDEU, neverili by ste
Foto
Obranný pilier národného tímu Martin Fehérváry: NHL už neriešim, myslím len na medailu z MS!
Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".
Je zo zlé, varuje už aj UNICEF: 600 000 deťom hrozí ďalšia katastrofa!
Na snímke pápež František.
Úsmevné slová pápeža Františka: Nezvyčajný príkaz najmenšej armáde sveta
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan telefonoval s vodcom Hamasu: Kto vie, čo by si o tomto myslel Izrael
Dcéra Kate po svojom otcovi pátra pomocou sociálnych sietí.
David šiel osláviť dôchodok: Zvláštna SMS a potom... Slová užialenej rodiny
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinova inaugurácia v tieni vojny: Británia oznámila rázny krok
Na snímke astronautka NASA  Sunita Williamsová počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Stopka po náročných prípravách! Štart vesmírnej lode odložili: Desivý dôvod
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael zaútočil v Pásme Gazy: Zmena pláno v poslednej chvíli?!