Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Skvelá správa pre motoristov: Otvára sa nový úsek D4 s Lužným mostom v Bratislave

Motoristi budú môcť v nedeľu popoludní využívať nový úsek diaľnice D4 medzi križovatkami Bratislava, Petržalka - Bratislava, Juh (predtým Ketelec) v dĺžke 4,3 kilometra. Stane sa tak po otvorení a skontrolovaní časti diaľnice, jej súčasťou je trojkilometrové dunajské súmostie s hlavným Lužným mostom.

Ide o šiesty most nad Dunajom v hlavnom meste, má šírku 35 metrov, na výstavbu sa použilo viac ako 110-tisíc kubických metrov betónu, 40-tisíc ton výstuže a 4-tisíc ton predpätej ocele. Ako informovala spoločnosť D4R7 Construction, s.r.o., hlavný zhotoviteľ úsekov diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 v Bratislave a okolí v rámci PPP projektu, lávky na novotvorenom moste pre cyklistov a chodcov sprístupní v oboch smeroch už v nedeľu od 9:30.

Nový úsek D4 s Lužným mostom je napojený na už existujúcu časť D4 na juhovýchodnom obchvate hlavného mesta smerom na križovatku Bratislava, Východ v okolí Ivanky pri Dunaji. Takmer všetky zostávajúce úseky D4 a R7 chcel zhotoviteľ otvárať v nedeľu, s príslušnými úradmi sa napokon dohodli na ich postupnom odovzdávaní do užívania motoristom. Zdôvodnil to náročnosťou organizácie dopravy v Bratislave. Ďalšie úseky D4 Bratislava, Jarovce - Bratislava, Petržalka v dĺžke 2,2 km a R7 Bratislava, Nivy - Bratislava, Juh v dĺžke 6,3 km by sa tak podľa zhotoviteľa mali sprevádzkovať pred koncom prvého októbrového týždňa. Chýbajúcu krátku časť D4 Čierna Voda - Bratislava, Východ predpokladá otvoriť v októbri.

Diaľnica D4 a rýchlostná cesta R7 budú mať po dokončení celkovú dĺžku viac ako 59 kilometrov, vrátane 14 križovatiek a 122 mostných konštrukcií. Celá trasa D4 na juhovýchodnom obchvate hlavného mesta, od križovatky Bratislava, Jarovce, kde sa napája na D2, po križovatku Bratislava, Rača má dĺžku 27 km a trasa R7 z Bratislavy, kde sa prepojí s D1, cez Šamorín po Holice pri Dunajskej Strede 32 km.

Aj po dokončení úsekov D4 a R7 nebude stále k dispozícii prepojenie medzi diaľnicami D1 a D4. To mal zabezpečiť štát pôvodne ešte v roku 2019, ale svoj záväzok doteraz nesplnil. Vodiči si tak na prepojenie oboch diaľnic budú musieť počkať podľa odhadov niekoľko rokov, pretože Národná diaľničná spoločnosť iba nedávno začala verejné obstarávanie na rozšírenie D1 pri Bratislave po križovatku Triblavina, vrátane napojenia na D4. Predpokladaná lehota výstavby po výbere zhotoviteľa je tri a pol roka.

Stavebné konzorcium D4R7 Construction tvoria španielska spoločnosť Ferrovial Agroman a rakúsky Porr Bau. Koncesionárom PPP projektu je Zero Bypass Limited na čele so španielskou spoločnosťou Cintra, úseky D4 a R7 bude prevádzkovať tridsať rokov, vrátane opráv a údržby. Verejným obstarávateľom projektu je Ministerstvo dopravy a výstavby SR, koncesionársku zmluvu uzavreli v máji 2016.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Kráľ Karol III. bojuje s rakovinou.
Obrovská RANA pre chorého kráľa: TOTO si vo svojom stave nezaslúžil! Môže mu to priťažiť
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Rušné chvíle v Bruseli: Polícia prehľadala kancelárie europoslanca, kto mal donášať tajné informácie?
Rozsah bombových hrozieb je EXTRÉMNY: Vyhrážky obdržalo takmer 1000 škôl a desiatky iných pobočiek!
ilustračné foto
Rusko v bojoch na Ukrajine nepoľavuje: Masívny útok si vyžiadal jednu obeť, ďalší sú ranení
Muža, ktorý potreboval pomoc viacerí odignorovali.
Váš Tip
Zarážajúci príbeh z Trenčína: Muž kričal o pomoc, ľudia ho obchádzali!
Študentská kvapka krvi sa tento rok začína 18. októbra a končí 19. novembra.
Národná transfúzna služba bije na poplach: Zásoby týchto krvných skupín sú hraničné!
Man sitting by the street
Opitý Američan sa vlámal do detskej knižnice: Súd mu klepol po prstoch!
Český zlodej ukradol náprsný šperk bývalého pápeža Benedikta XVI.
Čech mal lepkavé prsty: Ukradol šperk pápeža Benedikta XVI. († 95)! Kde sa vzácnosť nachádza teraz?
(ilustračné foto)
Ďalšia bombová hrozba: Po školách policajti uzavreli a evakuovali aj TIETO miesta!
Julija Navaľná sa stala veľkým kritikom Putina.
Podľa Julije Navaľnej boj proti Putinovmu režimu nesmie utíchnuť: Je to klamár, zlodej a vrah, odkazuje
Ruský prezident Vladimir Putin, v pozadí hovorca Kremľa Dmitrij Peskov
Ruská vláda podnikla rázny krok: Podala demisiu! Čo pripustil Peskov
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Šutaj Eštok o bombových hrozbách na školách: TOTO odkázal občanom