Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2021 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Pandémia vzala Bratislavčanovi Jánovi prestížne zamestnanie: Na príležitosť vrátiť sa stále márne čakám!

Vysnívanú prácu mu vzala pandémia! Artista Ján Petrovič (41) vystupoval v predstaveniach najznámejšieho umeleckého cirkusu na svete Cirque du Soleil.

COVID-19 však ukončil všetky predstavenia a Ján sa z Ameriky vrátil do rodného mesta. Už rok a pol čaká, že ho prestížny cirkus povolá naspäť do svojej šou. Zatiaľ sa ako bývalý úspešný gymnasta rozhodol odovzdávať svoje skúsenosti svojim malým zverencom v Bratislave.  

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Cesta úspešného Slováka do prestížneho svetového cirkusu nebola jednoduchá. „V roku 2003, keď som súťažil na majstrovstvách sveta v športovej gymnastike, si ma všimli skauti Cirque du Soleil,“ spomína na svoje začiatky. „Typologicky som sa im pozdával, oslovili ma cez môjho trénera Martina Zvala. A v roku 2004 som dostal pozvánku do 4-mesačného tréningového kempu v Montreale.“ Po jeho absolvovaní ho však nevzali, pretože v predstavení, na ktoré sa špecializoval, nemali voľnú pozíciu. Napriek tomu neodchádzal smutný, nabral tam množstvo skúseností.

„Odišiel som do Japonska, do jedného z tamojších tradičných cirkusov vystupovať na trampolínach,“ spomína na najťažšie časy vo svojej kariére. Postavenie umelca v tradičnom cirkuse je totiž zásadne iné ako v Cirque du Soleil. „Súčasťou zmluvy tam bolo aj skladať a rozkladať celú šou, so stanom aj s tribúnami, trúbky boli oceľové, ťažké a išlo o jednu z najťažších prác, ktorú si viete predstaviť,“ opisuje.

Z jedného cirkusu do druhého

Dobrá správa prišla po roku a pol. Ján dostal angažmán v šou Saltimbanco, s ktorou absolvoval tisícky predstavení. Po skončení prvého kontraktu ho oslovila konkurencia - Franco Dragone, ktorá je vo svete vnímaná medzi artistami na rovnakej úrovni ako Cirque du Soleil. „V Dragone som bol niekoľko rokov, neskôr už aj ako tréner. V roku 2019 som dostal možnosť zabojovať o nový kontrakt so Cirque du Soleil v Las Vegas. Pôsobil som tam v kasíne Bellagio v šou ,O‘, v jednej zo siedmich tamojších scén, ktoré v meste cirkus má,“ spomína šikovný umelec.

Vodné šou

Väčšinu svojej profesionálnej artistickej kariéry v zahraničí sa Ján špecializoval na vodné šou, ktoré sú náročné aj na skoky do vody z veľkej výšky, akrobaciu nad vodou i pod ňou. Prácu snov mu v marci 2020 prekazila covidová pandémia. „Všetky hromadné podujatia boli v USA a takmer na celom svete zakázané, a tak sme prišli o prácu.“ Situácia sa pomaly lepší a produkcia cirkusu postupne povoláva späť svojich umelcov. Ján však zatiaľ na príležitosť vrátiť sa stále márne čaká.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V tlačenici na oslavách Halloweenu zahynuli desiatky ľudí
SMRTIACA tlačenica v Soule, v ktorej zomrelo 159 ľudí: Po 2 rokoch nočná mora ožila!
(ilustračné foto)
Vedci skúmali listy a prekvapilo ich, načo slúži žilnatina: O tomto sa doteraz iba špekulovalo
Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Veľký zvrat v prípade smrti Maradonu: Lekárska správa odhaľuje, čo ho skutočne zabilo!
(ilustračné foto)
Chaos na letisku v Budapešti: TOTO na kontrole naozaj niekto prehliadol?!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Finále Let's Dance je za rohom: Vieme, kto si sadne do porotcovského kresla!
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Šetriť si na dôchodok je pre mnohých nutnosťou: Odborník upozorňuje na častú CHYBU
(ilustračné foto)
Sexuálny delikvent obťažoval dieťa: Oči vám z jamiek vypadnú, čo žiada z basy!
Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil povolenú rýchlosť.
Foto
Vodič poriadne prekročil povolenú rýchlosť: Dychová skúška hovorila za všetko!
(ilustračné foto)
Chlapec († 12) z Břeclavi zomrel na ihrisku: Usmrtilo školáka TOTO?!