Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2021 18:01 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Klimatickí aktivisti protestovali pred budovou nemeckého parlamentu: Rázne slová Grety Thunberg

Tisícky enviromentálných aktivistov protestovali v piatok pred budovou nemeckého parlamentu a žiadali, aby vláda prijala ráznejšie opatrenia na boj s klimatickými zmenami.

K demonštrácii pred Bundestagom, na ktorej sa zúčastnila aj známa švédska aktivistka Greta Thunbergová, došlo len dva dni pred parlamentnými voľbami v Nemecku, informovali agentúry AFP a AP.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Thunbergová na zhromaždení vyhlásila, že žiadna nemecká politická strana nerobí v boji s klimatickou krízou ani zďaleka dosť. Demonštrantom odkázala, že v tlaku na politických lídrov musia pokračovať aj po voľbách, uvádza AFP.

"Je jasnejšie ako kedykoľvek predtým, že žiadna politická strana nerobí zďaleka dosť. Je to však ešte horšie. Ani len záväzky, ktoré navrhujú, nie sú blízko k tomu, aby boli v súlade s tým, čo je potrebné na splnenie (cieľov) parížskej (klimatickej) dohody," povedala. "Áno, musíme voliť, vy musíte voliť, pamätajte však na to, že len hlasovanie vo voľbách nebude stačiť. Musíme ďalej chodiť do ulíc," dodala.

Kým sa nemecké politické strany chystali na svoje posledné predvolebné mítingy, klimatické hnutie Piatky za budúcnosť ohlásilo na piatok protesty vo viac ako 400 nemeckých mestách a obciach. V Berlíne sa konala najväčšia z týchto demonštrácií. Thunbergová na nej tiež povedala, že politické elity sklamali mladšie generácie.

"Musíme sa stať klimatickými aktivistami a žiadať zmenu, lebo pamätajte: zmena teraz nie je len možná, ona je nevyhnutne potrebná... Keď zmenu požaduje dostatočný počet ľudí, tak zmena príde v deň volieb," dodala aktivistka.

V Nemecku sa budú v nedeľu konať voľby do Spolkového snemu (Bundestagu). Podľa všetkého pôjde o súboj dvoch kandidátov na kancelára, a to kandidáta sociálnych demokratov (SPD) a súčasného vicekancelára a ministra financií Olafa Scholza s Arminom Laschetom, ktorý je kandidátom Kresťanskodemokratickej únie (CDU) súčasnej kancelárky Angely Merkelovej, píše AFP.

Scholz má podľa prieskumov verejnej mienky malý náskok (26-percentnú podporu) pred Laschetom (s 22-percentnou podporou). U mladších voličov sa teší obľube skôr kandidátka Zelených Annalena Baerbocková. Thunbergová však na piatkovej demonštrácii v Berlíne nemeckú stranu Zelených výslovne nepodporila. AFP v tejto súvislosti pripomína, že podľa aktivistov z hnutia Piatky za budúcnosť nemá tento politický subjekt vo svojom programe opatrenia, aké sú nevyhnutné pre účinné obdmedzenie globálneho otepľovania.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Martin Pospíšil chýbal v zostave Slovenska: Ramsay ozrejmuje dôvod!
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje