Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2021 07:59 | Správy | Domáce správy

Vysokoškoláci musia dodržiavať prísne protipandemické opatrenia: Aký režim nás čaká v internátoch

Vysokoškolské internáty otvárajú svoje brány. Niektorí študenti sa do nich vracajú po niekoľkých mesiacoch, iní po takmer roku. Nečakaný a náhly prechod z prezenčného na dištančné štúdium uškodil hlavne starším študentom, ktorí pri výučbe potrebujú čoraz viac praktických cvičení.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii
Prváci, ktorí nastúpili na štúdium vlani, to mali ľahšie, keďže ich čakala hlavne teória. Čerství vysokoškoláci však prišli o zoznámenie sa so spolužiakmi, kamarátmi, ale aj pedagógmi. Život v internáte v čase pandémie nie je najjednoduchší, študenti musia dodržiavať mnohé epidemiologické opatrenia a predpísaný protokol. 


Všetko musíme dezinfikovať

Otvoriť galériu


Na internátoch sú opäť spolu aj Sofia (20) z Liptovského Mikuláša a Miška (20) z Nového Mesta nad Váhom. „Pred rokom som tu aj so svojou spolubývajúcou bola 3 týždne, potom sme museli ísť domov. Videli sme sa znovu až po takmer roku. Našťastie, v prvom ročníku sme mali viac teoretickej výučby ako tej praktickej. Tento rok nás čakajú hlavne cvičenia v laboratóriách, praktických cvičení so zvieratami nás ešte veľa nečaká,“ vraví Sofia. „Určite by bolo dobré mať cvičenia prezenčne v škole. Boli sme tu krátko, aby sme sa vôbec spoznali, no osobný kontakt so spolužiakmi mi chýbal.dodáva Miška.


Máme aj izolačky

Otvoriť galériu


Záujem študentov UVLF o bývanie v internátoch sa oproti vlaňajšku nezmenil. Uviedla to hovorkyňa univerzity Zuzana Bobriková. „Celková kapacita vo dvoch budovách Študentských domovov UVLF na Ceste pod Hradovou je 833 lôžok. V súvislosti s pandémiou COVID-19 kapacitu neznižujeme. Obsadenosť sa v porovnaní s minulým rokom nezmenila. K dispozícii sú aj izolačné priestory,“ informovala Bobriková.

Internáty boli vlani zatvorené od 13. októbra, keď sa teoretická a praktická výučba transformovala na dištančnú formu a väčšina študentov odcestovala domov. Dodala, že univerzita rešpektuje protokol OTP vo všetkých svojich priestoroch, vrátane študentských domovov. 


Kamarátov som nevidel 8 mesiacov

Otvoriť galériu


Z prezenčnej výučby majú radosť aj Viktor (17) a Dimitro (18) z ukrajinského Mukačeva. Minulý rok sme boli v škole prezenčne len 3 mesiace, teda skoro celý semester, do decembra, potom sme museli opustiť internát a vrátiť sa domov. Študovali sme už potom dištančne. Dalo sa to, ale chýbalo mi, že sme neboli v škole a v Košiciach osobne. Je to iné, keď sme tu všetci spoločne v internáte,“ hovorí Viktor a Dimitro ho dopĺňa: „Kamarátov som nevidel vyše pol roka, uvidíme, ako dlho tu pobudneme tento rok, keďže pandémia sa znova rozbieha. Lepšie sa nám však študuje, keď sme v osobnom kontakte, vieme si vypomôcť.“


Všetko musíme dezinfikovať

Otvoriť galériu
Júlia (21) a Petra (20)
Zdroj: sk, šiš. oli I  Foto: autori, jf, tasr, fb internát mlyny


Dievčatá Júlia (21) a Petra (20) z Bardejova sa nevideli takmer dva mesiace. Sú študentkami masmediálnej komunikácie UCM. „Tešíme sa, že sa konečne začala škola a hlavne, že môžeme byť spolu. Sme už ubytované. V izbách rúška mať nemusíme, všade inde áno. Nie sme podelení na zaočkovaných a nezaočkovaných. Všetci sme spolu. Platia protipandemické opatrenia a do izieb nemôže ísť nikto okrem denných študentov,“ povedali. 

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk, šiš. oli

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?