Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2021 15:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti
Foto

Belmondovi († 88) zabránila v kariére boxera vážna diagnóza: Ako sa stal filmovým velikánom

Prvýkrát stratil dych vo svojej prelomovej role vo filme Na konci s dychom a poslednýkrát v pondelok 6. septembra.

V tom čase si prezieravo založil vlastnú produkčnú spoločnosť CERITO, ktorá mu dala určitú voľnosť pri výbere partnerov. S krkolomnými kúskami prestal až v roku 1985, keď sa nebezpečne zranil pri nakrúcaní filmu Bezva finta, kde mal až 24 kaskadérskych scén. Pri jednej mu železný hák rozbil hlavu, pri ďalšej dopadol horšie. Pri prestupovaní z auta na lietadlo vo vysokej rýchlosti spadol a na dva mesiace zostal pripútaný na lôžko.

Dokonalý profík Bébel bol známy svojou schopnosťou zabávať celý štáb a rozdávať malé darčeky. Režisér Francois Truffaut v rozhovoroch spomínal, že sa Belmondo v momente, keď padla klapka, zmenil na svoju filmovú postavu a dokonale pripravený natočil akúkoľvek scénu bez kompromisov. Sám hovoril, že musí ľudí rozosmiať alebo rozplakať. To sa mu aj podarilo vo filmoch Manželia z roku II, Zviera, Strach nad mestom, Lovec hláv, Dobrodruh,

Policajt alebo darebák, Samotár. Bolo ich 80. Všade nás očaril svojím úsmevom a šarmom. Po roku 2011, keď ho postihla mozgová mŕtvica, sa Paul musel znovu učiť rozprávať, písať aj čítať a všetky ponuky na filmovanie odmietal. V tom istom roku mu bola udelená Čestná Zlatá palma na festivale v Cannes. Bodku za filmovou kariérou urobil v roku 2008 snímkou Muž a jeho pes.

Svoju vlastnú poctu si ustrážil v dokumentárnom filme, nakrútenom jeho synom Paulom (58), Belmondo o Belmondovi. Roku 2019 navštívili mnohé lokácie, kde sa vytvorili kultové zábery najznámejších Bébelových trhákov. Pri ceste do minulosti postretávali mnohých členov štábov a bývalých komparzistov s ich spomienkami. Film je milou mozaikou rozhovorov a úchvatných záberov natočených moderným spôsobom.

Divadlo

V roku 1987 sa vrátil k divadlu. Beznádejne vypredané predstavenia, kde jeho Cyrano z Bergeracu po mnohé večery dal zabrať publiku aj hercovi, zdvihlo latku klasického umenia poriadne vysoko. Parížania konečne videli klasiku, akú od čias Gerarda Philipa nezažili. Jean-Paul začal deliť svoju prácu spravodlivo na divadelnú a filmovú. V divadle sa mu podarilo stvárniť úctyhodných 40 postáv. Za jeho počiny v oblasti kultúry mu bol v roku 2007 udelený prestížny Rád Čestnej légie.

Rivali

Povrávalo sa, že jeho jediný rival bol fyzicky príťažlivý Alain Delon (85). Hoci mali malý konflikt pri titulkoch k spoločnému filmu Borsalino (1970), kde obaja fešáci chceli dominovať na prvom mieste, pomerili sa a zostali výbornými priateľmi. Jeden z mála žijúcich kolegov sa cítil z priateľovej smrti otrasený. „Teraz sa pokúsim vydržať, aby som o päť hodín neurobil to isté,“ zaznelo z jeho úst, ako sa dozvedel o smrti kamaráta. „Bol súčasťou môjho života 60 rokov.“

Neodišiel

Rozlúčka so Jeanom-Paulom Belmondom bola veľkolepá. Pohreb sa konal vo štvrtok so štátnymi poctami v parížskej Invalidovni za účasti tisícky osobností z politického, športového a kultúrneho života a rodiny. Zúčastnil sa aj prezident Emmanuel Macron, ktorý po úmrtí slávneho herca verejne vyjadril pocity miliónov obdivovateľov francúzskeho hereckého velikána: „Navždy zostane mužom z Acapulca. Bol národným klenotom plným elegancie a výbuchov smiechu, s bujarým prejavom a vyšportovaným telom, úžasným hrdinom, známou postavou, uznávaným odvážlivcom a kúzelníkom so slovami. Nachádzame sa v ňom.“

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Sylvia Klein, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva