Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.08.2021 07:30 | Správy | Servis

Ako sa baviť s deťmi o očkovaní? Toto odkazujú psychológovia rodičom pred začiatkom školského roka

Dobre si premyslite, ako sa na tému očkovanie budete doma rozprávať so svojimi ratolesťami.

Pretože deti vaše názory kopírujú a vy tak môžete ovplyvniť nielen ich názory, ale aj vzťahy v triede. Toto odkazujú psychológovia rodičom ešte pred začiatkom nového školského roka. Dôvod? Aby sa delenie spoločnosti na zaočkovaných a nezaočkovaných, ktoré so sebou vo svete dospelých prináša hádky a nevraživosť, neprenieslo aj do školských lavíc.

Odborníci v tom majú jasno. Deti, prirodzene, táto téma nezaujíma a nie je ani určujúca pre ich vzťahy a kamarátstva. Inak to však môže byť v prípade, že rodičia kontroverznú tému očkovania budú riešiť pred deťmi štýlom: „S tým si nesadni, ten je/nie je zaočkovaný.“

V takom prípade by mohol byť problém. Deti totiž názory svojich rodičov zvyknú preberať a môže sa stať, že sa ťažkosti, aké sú dnes na pracoviskách, môžu dostať aj do škôl. „Dôležité je, aby sme my ako dospelí neodsudzovali pred nimi iný názor,“ upozorňuje psychologička Gabriela Herényiová.

 

Deti budú kopírovať postoj rodičov

Gabriela Herényiová, detská psychologička

  • Deti nebudú veľmi riešiť zaočkovanosť, ak to nebudú pred nimi veľmi riešiť ich rodičia. Ale ak niektorí dospelí začnú s nevraživosťou typu: „S tým sa nekamaráť, ten nie je zaočkovaný,“ môže nastať pnutie aj medzi deťmi. My ovplyvňujeme deti, robí to spoločnosť a robí to tá atmosféra, ktorá tu je a ktorá je podľa mňa úplne patologická. Pre mnohé deti je rodič absolútna autorita, a keď to uvidia, že ide pred parlament a protestuje proti očkovaniu, doma sa o tom rozpráva, zachytia to a budú tieto názory prenášať. Neverím, že by školy zohrali negatívnu úlohu, hoci môže sa stať, že aj niektoré pani učiteľky by mohli ovplyvniť triedu. Dôležité je, aby sme neodsudzovali pred nimi iný názor.

 

Rodičia by mali situáciu vysvetliť

Miron Zelina, psychológ

  • Deti takto samy od seba nepremýšľajú, majú iné hodnotiace kritériá pre kamarátstva a vzťahy. Problém môže nastať, ak do toho budú zasahovať rodičia a budú deti ovplyvňovať cez svoje úsudky. Napríklad ak by hovorili: „K tomu si nesadneš, lebo ten je/nie je očkovaný,“ vtedy to môžu začať vnímať aj deti. Určite sú už ovplyvnené názormi rodičov na túto tému, ale samy od seba by k selekcii alebo k deleniu nepristupovali. Preto je dôležité, aby rodičia túto tému s deťmi komunikovali citlivo, nie unáhlene, aby im problém vysvetlili. A nebolo by správne, keby zasahovali týmto negatívnym spôsobom do ich prirodzeného sveta a vzťahov.

Správanie najmenších nasleduje názory ich vzorov

Robert Krause, psychológ

  • Je dôležité si uvedomiť, akým spôsobom deti vnímajú očkovanie. Vo veľkej miere v tom hrá rolu to, ako sa na očkovanie pozerajú ich rodičia. Dieťa v rovine myslenia zrkadlí svojich rodičov, pretože od rodičov prijíma informácie, ktoré ono vyhodnotí ako informácie s najvyššou možnou váhou práve kvôli tomu, lebo rodičom najviac verí, sú to pre neho blízke vzťahové osoby. To, ako budú deti vnímať návrat do škôl, do značnej miery závisí od toho, ako sa na túto tému s nimi rozprávajú doma. Preto odporúčam, aby rodičia v otázke očkovania viedli s deťmi rozhovor, debatu, spýtali sa na ich názor a konfrontovali, či je ich názor fakticky overiteľný alebo či informácie, ktorými disponujú, nie sú protichodné. Dôležité je, aby sa v nich nestratili.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?