Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.08.2021 10:41 | Správy | Domáce správy

2021 vs. 2019: Hostí v hoteloch bola v júni necelá polovica, pomalý návrat zahraničných turistov

Návštevnosť hotelom a penziónom pomaly stúpa, hostí bola v júni len necelá polovica spred dvoch rokov.

Návrat zahraničných hostí je stále pomalší, v júni tohto roka tvorili 16 % hostí, pred dvoma rokmi sa podieľali na návštevnosti 40 percentami. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V júni 2021 navštívilo ubytovacie zariadenia cestovného ruchu na Slovensku takmer 288.000 osôb, v ubytovacích zariadeniach strávili návštevníci 807.000 nocí. Boli to dva a pol násobné hodnoty predošlého mesiaca a o polovicu vyššie hodnoty ako pred rokom, ale minuloročný jún a aj tohtoročný máj boli ovplyvnené rekordnými prepadmi pod vplyvom opatrení prijatých v jednotlivých vlnách pandémie ochorenia COVID-19.

V porovnaní so situáciou v rovnakom období pred pandémiou (oproti júnu 2019) bola v hoteloch, penziónoch či ďalších ubytovacích zariadeniach len necelá polovica hostí. Vtedy ubytovacie služby využilo 610.000 osôb a hostia strávili v ubytovacích zariadeniach takmer 1,6 milióna nocí.

Aj v mesiaci jún tvorili návštevnosť v hoteloch a penziónoch najmä domáci turisti, tvorili 84 % podiel na celkovej návštevnosti (240.000 osôb). Najviac domácich turistov navštívilo v júni Žilinský kraj (56.000 osôb), Prešovský kraj (51.000 osôb) a Banskobystrický kraj (38.000 osôb). Spolu tieto tri kraje tvorili 60 % domácej návštevnosti.

Súčasne počas júna ubytovanie v SR využilo 47.000 zahraničných návštevníkov s takmer 113.000 prenocovaniami. V rovnakom čase pred pandémiou (v júni 2019) navštívilo Slovensko päťkrát viac cudzincov. Aktuálne turisti spoza hraníc tvorili viac ako 16 % návštevníkov, v júni pred dvoma rokmi to bolo takmer 40 %.

Nízky počet zahraničných turistov bol najviac viditeľný, ako aj po minulé mesiace, v Bratislavskom kraji, v ktorom cudzinci tvorili v čase pred pandémiou najvýraznejší podiel. Celková návštevnosť regiónu hlavného mesta bola oproti obdobiu spred dvoch rokov nižšia až o 71,5 %. Počet zahraničných hostí klesol dokonca až o 84,1 %.

V súhrne za mesiace január až jún roku 2021 sa ubytovalo v zariadeniach cestovného ruchu 547.000 návštevníkov, čo predstavuje medziročný pokles o takmer 59 %. Počet domácich návštevníkov poklesol o 49 % a počet cudzincov o 79 %. V porovnaní s prvým polrokom 2019 využilo ubytovanie menej o 74 % domácich a o 92 % zahraničných návštevníkov.

Ku koncu druhého štvrťroka poskytovalo ubytovacie služby na Slovensku 4586 ubytovacích zariadení. K dispozícii bolo 71.000 izieb so 185.800 lôžkami (z toho 167.500 stálych lôžok). Čisté využitie stálych lôžok predstavovalo v druhom štvrťroku 15,1 %, využitie izieb 19,4 %. Ubytovacie zariadenia dosiahli v druhom štvrťroku 2021 tržby v hodnote 38,4 milióna eur, ide o dvojnásobok tržieb ako v 2. štvrťroku 2020, keď bola situácia ovplyvnená prvou vlnou pandémie.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Obrovská CHYBA lekárov: Mužovi namiesto obyčajného zákroku amputovali... To si robia srandu?!
Ilustračné foto
V Maďarsku protestovali proti návšteve iránskeho exprezidenta: Čoho sa dopustil? Tak to snáď nie!
Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie.
Najkontroverznejší čin Eurovízie? Na semifinále vystúpil spevák s palestínskou symbolikou! Organizátori reagujú
Shakira má pred súdom čo vysvetľovať.
Unikne Shakira obvineniam z daňových podvodov? Prokuratúra žiada o odloženie vyšetrovania!
Budúci prezident nevníma mier ako za samozrejmosť: Teraz stojíme pred zásadnou výzvou!
Francúzsky herec Gérard Depardieu čelí ďalšej žalobe za sexuálne napadnutie
Kontroverzný herec Depardieu: Po prepustení z väzby utekal do Česka! Aha, s kým ho prichytili
(ilustračné foto)
Slová vedcov vás prekvapia: Padnete na zadok, čo všetko dokáže a ako funguje náš mozog!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vláda rozhodla o osude ministerky zdravotníctva: Ako dopadlo odvolávanie Dolinkovej?
Foto
Končí tréner Weiss st. v Slovane? TOTO má byť jeho nový angažmán
Hrad Modrý Kameň.
Váš Tip
Hrad Modrý Kameň otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu: Na čo sa môžu návštevníci tešiť?
(ilustr. foto)
Viete, čo znamenajú biele škvrny na nechtoch? Zbystrite, v jednom prípade môže ísť o život!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin
Rusko zdvihlo varovný prst pre Francúzsko: Ak vyšlete svojich vojakov na Ukrajinu, budeme na vás cieliť!