Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.08.2021 11:35 | Správy | Domáce správy

Fico spochybňuje nestrannosť Lipšica: Status špeciálneho prokurátora by mal riešiť Žilinka

Predseda opozičného Smeru-SD a bývalý premiér Robert Fico spochybňuje nestrannosť špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a verí, že sa bude jeho statusom na sociálnej sieti zaoberať generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Lipšic v stredu (18. 8.) na sociálnej sieti napísal, že podozrenia vo vyšetrovaných korupčných kauzách sa potvrdzujú a že snaha zastaviť či zabrzdiť trestné stíhania "korupčnej chobotnice", bude pravdepodobne v najbližších týždňoch a mesiacoch vrcholiť.

Lipšic je podľa Fica výsmechom vo funkcii špeciálneho prokurátora. Vďaka nemu podľa šéfa Smeru-SD "hnijú vo väzbe mnohí nevinní ľudia". "Vo svojom statuse hovorí o vierohodnosti zločincov typu Petra P., alias Tigra, tohto času vo väzbe, schopného za odmenu krivo obviniť kohokoľvek. Toto je nestranný špeciálny prokurátor?," vyhlásil Fico. Špeciálnemu prokurátorovi taktiež vyčíta to, že za dobrých považuje len seba a pár prokurátorov i sudcov. "Všetci ostatní, tisíce slušných ľudí v polícii, na prokuratúre a súdoch sú zločinci," podotkol predseda Smeru-SD.

Prekáža mu tiež, že si mal Lipšic zverejniť status pod fotografiou protestu pred bratislavským bytovým komplexom Bonaparte, kde Fico v minulosti býval. "Na fotke sú jasné heslá typu "Fico chráni zlodejov" a podobne, ktorými sa Igor Matovič zaskvel v predvolebnej kampani," skonštatoval a zároveň sa opýtal, či sa toto dá vnímať ako nestrannosť špeciálneho prokurátora.

Lipšic vo svojom statuse okrem iného informoval, že podozrivé a obvinené osoby, ktoré boli súčasťou zločinného systému, urobia všetko preto, aby nemuseli niesť svoj diel trestnoprávnej zodpovednosti. "Vážim si prácu všetkých čestných policajtov, prokurátorov a sudcov. A nechcem, aby to vyznelo pateticky, ale dnes osud spravodlivosti visí na pomerne tenkom lane, tvorenom niekoľkými operatívcami, vyšetrovateľmi, prokurátormi a sudcami," uviedol.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka koncom júla kritizoval Lipšica za jeho vyjadrenie k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) o vznesení obvinenia voči svedkom vo viacerých kauzách. Podľa Žilinku bezprecedentne postupoval v rozpore so zákonným princípom zdržanlivosti prokurátora a spôsobom, ktorý neprispieva k zvyšovaniu dôveryhodnosti prokuratúry. Myslí si, že Lipšic zabudol, že už nie je advokátom, ale špeciálnym prokurátorom. Lipšic na to reagoval tým, že sú chvíle, keď sa treba ozvať a v jeho veku sa už asi nezmení.

"Generálna prokuratúra SR nebude reagovať na vyjadrenia politikov," uviedol pre TASR hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Hviezdny Švajčiar gestom provokoval arénu v Prahe: Čo chcel fanúšikom povedať?
Otec a syn si stále k sebe ešte nenašli cestu.
Harryho zvláštny krok prekvapil aj jeho otca: Dôkaz, že je URAZENÝ ako malý chlapec!
Foto
Legendy zhodnotili duel s USA: Najlepší zápas! Pozrite, čo kričali fanúšikovia na Višňovského
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin to spraví už o pár dní, potvrdil to i Kremeľ: V Číne sa pripravujú
(ilustračné foto)
Skupina kosatiek POTOPILA plachetnicu! Nebudete veriť, prečo to spravili
Makalu je 5. najvyššia hora sveta.
Smrť muža († 53) na 5. najvyššej hore sveta: Zabilo ho to, čoho sa bojí každý horolezec
Policajt v Rusku (ilustračná fotografia).
Američan kričal na policajtov v Rusku, rozumeli mu len 2 slová: Osudová chyba!
Poskladanie dronu zaberie čas, no Oleksandr neľutuje ani sekundu, ktorú ich výrobou strávi.
Foto
Školák Oleksandr pomáha ukrajinským vojakom: Jeho výrobky putujú z detskej izby až na front!
Blondínka priznáva, že sa dodnes nevyrovnala s tragédiou, ktorú spôsobila v Maďarsku v roku 2012.
Váš Tip
Boháčka z klanu Rezešovcov Eva Varholíková nafotená v putike: Prečo pôsobí tak opustene?
Sharon († 64) zomrela strašnou smrťou rukou brata.
Kevin sa povadil so sestrou († 64), pred domom nastal masaker: Posledné slová venované mame!
Withdraw cash from an ATM.
Tínedžer šikovne schmatol opustenú kabelku: Chcel vyžmýkať čo najviac peňazí, polícia bola rýchlejšia
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zrada medzi najvyššími? Ruského generála vyšetrujú: S týmto Putin nerátal