Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2021 07:00 | Správy | Domáce správy

Vedkyňa Katka zabodovala v netradičnom športe: Z matematickej analytičky majsterka Európy v discgolfe!

Vyniká nielen vo vede, ale aj v netypickom športe! Matematička Katarína Boďová (40) sa nedávno stala majsterkou Európy v disciplíne, o ktorej existencii mnohí Slováci ani len netušia. Jej doménou je totiž za našimi hranicami čoraz obľúbenejší discgolf, ktorému sa venuje popri vedeckej práci. Ako sa uznávaná matematička stala šampiónkou?

Ako vedkyňa začala Katka Boďová (40) svoju kariéru na univerzite v Michigane v USA, odkiaľ sa rozhodla vrátiť na Slovensko. Jej život sú čísla a matematické modely a aj v súčasnosti pracuje na viacerých zaujímavých medzinárodných vedeckých projektoch.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Teraz dokončujeme výskum v spolupráci s Rakúskom, ktorý je podľa mňa veľmi zaujímavý a ten sa venuje koletívnemu správaniu mravcov. Niektoré mravce nakazíme patogénom a sledujeme, ako sa spoločnou snahou dokážu brániť infekcii. To bude jeden z mojich doposiaľ najväčších projektov,“ hovorí vedecká pracovníčka, ktorá len nedávno dostala ocenenie za svoju prácu v oblasti populačnej genetiky. Zisťovala v nej, ako funguje kompatibilita medzi rastlinami, presnejšie to, ako sa rastliny navzájom rozpoznávajú.


Paradox z telesnej

Aplikovaná matematička sa však od detstva so športom príliš nekamarátila. „Úplne paradoxne som nikdy neinklinovala k športu a dokonca na základnej škole som bola oslobodená od telesnej výchovy, lebo som mala nejaké problémy s chrbticou,“ priblížila Novému Času Boďová.

Prvým športom v tejto oblasti, ktorému sa začala venovať, bol ultimate frisbee, ktorý sa hrá na futbalovom ihrisku a vyžaduje si šprintérske zručnosti. Ten začala hrávať na Slovensku tesne pred odchodom na doktorandské štúdium na Univerzite v americkom štáte Michigan. „Tam ma vlastne nadraftovali do školského tímu a za nich som päť rokov hrávala,“ vysvetlila vedkyňa. K technicky náročnému discgolfu sa dostala až po návrate späť na Slovensko.


Európska šampiónka

Pre sympatickú vedkyňu sa stal šport životnou filozofiou a prechod na discgolf bol pre ňu úplne prirodzený. Tento víkend sa dočkala vytúženého úspechu, keď sa stala práve v disciplíne, ktorá je populárna najmä vo Fínsku, USA či Česku, európskou šampiónkou.

Nič ale nie je zadarmo a kto si myslí, že trénovať príliš netreba, mýli sa. „Ihriská sú rôznych typov a treba trénovať na rozličné situácie. Ihriská sa líšia a dĺžka jamiek je rádovo od 70 do 350 metrov. Aj terén je rôznorodý, triafame sa napríklad pomedzi stromy,“ ozrejmila úspešná discgolfistka. Cena disku sa pohybuje okolo 15 eur. 

 

Katarína Boďová

  • V roku 2004 získala magisterský titul z ekonomickej a finančnej matematiky na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave
  • V roku 2009 získala titul PhD. v aplikovanej a interdisciplinárnej matematike na University of Michigan v USA
  • Medzi rokmi 2009 - 2013 pôsobila ako vedecká pracovníčka na Katedre aplikovanej matematiky a štatistiky FMFI UK
  • V rokoch 2013 - 2017 absolvovala postdoktorálny pobyt na Institute of Science and Technology v Rakúsku
  • Od roku 2018 odborná asistentka na Katedre matematickej analýzy a numerickej matematiky FMFI UK


Čo je discgolf?

Čoraz populárnejšia hra s lietajúcim diskom, pričom cieľom hráča je dostať lietajúci tanier z východiskového bodu do takzvaného chytača. Pravidlá sú obdobné ako pri golfe, menia sa len palice za disky. V porovnaní s golfom sa discgolf väčšinou hrá na neupravených ihriskách, medzi stromami a podobne.

Hráč sa hod po hode dostáva až k „jamke“, ktorú predstavuje kovový kôš. Jedno kolo hry väčšinou pozostáva z 18 jamiek, pričom hráč sa snaží zasiahnuť kôš s čo možno najmenším počtom hodov. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská, js 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ