Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Na opravy ciest v Košiciach pôjde kvôli pápežovi 830 000 eur: Úniková cesta z Luníka?

Na opravy ciest a komunikácií v súvislosti s návštevou pápeža Františka v Košiciach pôjde viac ako 830. 000 eur. Vyplýva to z materiálov, ktoré TASR poskytlo mesto Košice.

Na obnovu cesty na letisko je určených zhruba 326.000 eur, oprava prístupovej komunikácie na Luník IX má stáť necelých 180.000 eur, oprava Kostolianskej cesty približne 178.000 eur a na úsek Kavečianskej cesty, po ktorom sa bude delegácia presúvať, pôjde okolo 146.000 eur.

„Oprava uvedených úsekov súvisí s požiadavkami organizátorov. Dané sumy vzišli z verejných obstarávaní,“ povedal pre TASR hovorca magistrátu Vladimír Fabian s tým, že náklady mesta by mali byť následne refundované zo strany štátu. Či bude náhrada výdavkov hradená v plnej výške, povedať nevedel.

Pripomenul, že mesto má v súvislosti s návštevou pápeža určený zoznam viacerých úloh a povinností. „Primátor mesta naďalej rokuje s predstaviteľmi vlády, aby mesto dokázalo zabezpečiť všetky potrebné úkony,“ dodal.

Z bezpečnostných dôvodov sa uvažovalo aj o vytvorení únikovej, respektíve druhej prístupovej cesty na sídlisko Luník IX. V rozpočte podľa požiadaviek organizátorov na území mesta na základe zákonných kompetencií však takáto položka nefiguruje. „Policajný zbor bude v rámci plnenia svojich úloh zabezpečovať primerané bezpečnostné opatrenia. V tejto chvíli môžeme verejnosť ubezpečiť, že situáciu dôkladne analyzujeme a vyhodnocujeme prípadné riziká. O podrobnostiach budeme verejnosť včas priebežne informovať,“ uviedla vo svojom stanovisku pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Na zabezpečenie prípravy návštevy pápeža vládny kabinet v utorok (10. 8.) vyčlenil viac než 5,4 milióna eur. Pápež František navštívi Slovensko 12. - 15. septembra. Zavíta do Bratislavy, Prešova, Košíc a Šaštína. V Košiciach bude 14. septembra, kde sa na Luníku IX stretne s rómskou komunitou a následne na Štadióne Lokomotíva aj s mladými.

Pre rekonštrukciu dôjde na košickom Luníku IX k zmenám v MHD

Od pondelka (16. 8.) približne od 8.00 h dôjde k uzávere cestnej prístupovej komunikácie na košické sídlisko Luník IX a obratiska pre mestskú hromadnú dopravu (MHD). Dôvodom je ich rekonštrukcia. TASR o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Petrušová s tým, že uzávera potrvá do 10. septembra.

Ako spresnila, pôjde o úsek od križovatky s Triedou KVP po zastávku Luník IX, sídlisko. „Súbežne s uvedenou uzáverou komunikácie dôjde aj k rekonštrukcii zastávky Luník IX, rázcestie na Triede KVP v smere na Luník VIII. Dotkne sa to liniek 11, 32, 34, 54, RA2, RA3 a RA4,“ spresnila.

Uvedená zastávka bude dočasne premiestnená do odbočovacieho pruhu pred sídliskom v smere zo Sídliska KVP. Zároveň dôjde k zrušeniu zastávky Luník IX, sídlisko a k zmena konečnej a nástupnej zastávky pre linku č. 11. „Konečnou zastávkou bude Luník IX, rázcestie (v smere z Luníka VIII) na Triede KVP. Nástupnou zastávkou bude Luník IX, rázcestie na Triede KVP v smere na Luník VIII - dočasná zastávka v odbočovacom pruhu pred vjazdom na sídlisko,“ dodala.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
Váš Tip
Muž v centre Bratislavy spadol, pristavil sa pri ňom cyklista: Policajti neverili očiam, všetko zachytila kamera!