Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2021 11:38 | Správy | Peniaze

Prudké zdraženie na burzách vystrelí nahor ceny elektriny: Zaplatíme až o 14% viac?

Ceny elektriny po prechodnom poklese spôsobenom pandémiou ochorenia COVID-19 tento rok na globálnych trhoch výrazne stúpli.

V budúcom roku to pocítia aj domácnosti či malé firmy, ktoré patria do regulovaného segmentu. Východisková cena elektriny, ktorá vstupuje do regulačného vzorca, totiž z vlaňajších 46,10 eura za megawatthodinu (MWh) stúpla na aktuálnych 61,20 eura za MWh. Výsledná cena elektriny pre domácnosti tak vzrastie pravdepodobne o 14 %, uviedol Martin Semrič z alternatívnej distribučnej spoločnosti Magna Energia. Rast cien elektriny od budúceho roka už avizoval aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

 „Regulovaná cena elektriny ako komodity preto v budúcom roku stúpne o takmer tretinu. Podľa cenového návrhu, ktorý nám už odobril Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, evidujeme 30,9-% medziročný nárast naprieč všetkými tarifami. Keďže cena silovej elektriny má na jej koncovej cene pre odberateľov podiel približne 45 %, výsledný nárast by mohol predstavovať okolo 14 %. To za predpokladu, že nedôjde k úprave ostatných zložiek finálnej ceny – predovšetkým distribučných poplatkov,“ spresnil Semrič.

Za aktuálnym cenovým vývojom stojí predovšetkým ekonomické oživenie, ktoré sa podpísalo nielen pod rastúcim dopytom po elektrine, ale aj po emisných povolenkách. Ich hodnota má pritom vplyv na výrobu elektriny z fosílnych zdrojov. V tejto situácii navyše trh čelí rozhodnutiu Nemecka odstaviť v budúcom roku všetky svoje jadrové elektrárne. Panuje teda obava, že elektriny nemusí byť dostatok, čo tiež tlačí jej ceny nahor.

Nižšie ceny pre roky 2023 a 2024, ktoré je súčasnosti na burzách možné zatiaľ vidieť, sú podľa Semriča pre slovenské domácnosti kvôli regulácii zatiaľ nedostupné. Podľa platných pravidiel totiž budú musieť dodávatelia svoje cenové návrhy odvíjať od toho, ako sa bude cena elektriny vyvíjať v prvom polroku 2022 alebo 2023. Aktuálny vývoj využiť nemôžu. Riešením tejto situácie by bolo kompenzovať nárast cien pre rok 2022 ich spriemerovaním na dva alebo tri roky.

„Odberatelia by tak ťažili z toho, že ďalšie roky by mohli byť ceny priaznivejšie. To dnes ale regulácia nedovoľuje,“ uviedol Semrič. Kto chce teda na elektrine ušetriť, mal by k spotrebe pristupovať aktívne. V prípade rodinných domov napríklad inštaláciou fotovoltaických panelov a prechodom na variabilnú tarifikáciu v kombinácii s požičovňou elektriny. „Vďaka tomu si domácnosť dokáže časť spotreby elektriny pokryť sama. Odporúčame teda každému, aby sa u svojho dodávateľa informoval, aké možnosti úspor mu v tomto kontexte ponúka,“ dodal Semrič.  

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Útoky v Rusku: Militanti hodili výbušninu a začala sa paľba! Znepokojivé, čo sa tam deje
Ministri a poslanci odpovedali študentom na špeciálnej hodine otázok.
Foto
Žiaci sa spýtali politikov nezvyčajnú otázku: Odpoveď mali všetci rovnakú!
Dobrík sa snaží synovi pomáhať, ako vie.
Foto
Dojímavé slová herca Dobríka: Jeho synček je po 8 mesiacoch liečby späť doma aj v škole!
Štefan dcérku ľúbi a veľmi ju túži získať do starostlivosti.
Foto
Srdcervúci príbeh Štefana s dcérkou: Pol roka žili v stane na ulici! Aby sa mala Saška lepšie, musel sa jej vzdať
(ilustračné foto)
Agresívny mladík pri Kežmarku napadol policajta: Strašné, čo sa udialo v Ľubici
Refugees on a big rubber boat in the middle of the sea that require help. Sea with people in the water asking for help. Migrants crossing the sea
Pri gréckom dovolenkovom ostrove sa potopil čln: Hlásia jednu obeť! Čo sa tam stalo?
Produkty, pred ktorými varujú hygienici, radšej nepoužívajte.
Foto
Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou: TÝCHTO 18 výrobkov nepoužívajte!
Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
Ilustračné foto
Obrovská tragédia: Pri meste sa pretrhla hrádza! Hlásia niekoľko obetí, hrozí ďalšia katastrofa
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Ministerstvo zdravotníctva o zavádzaní reformy siete nemocníc: Chce zefektívniť procesy
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!
Dievčence dostali mená Sára, Nina a Lea.
Foto
Zázrak v Martine: Emka chcela bračeka, dočkala sa TROCH sestričiek!