Pondelok 8. 8.
Oskár
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2013 14:00 | Správy | Peniaze

Otestujte sa: Vyznáte sa v dovolenkových financiách?

Počas dovolenkovej pohody nemyslíme veľmi na peniaze, ale skôr na relax a oddych.

Nový Čas vám s odborníkom na financie Tomášom Škultétym z Partners Group SK pripravil jednoduchý test. Ľahko zistíte, či ste na tom dobre, alebo riskujete, že pre nedostatočné znalosti zo sveta peňazí o ne zbytočne prídete. 

1. Na dovolenke je najvýhodnejšie platiť

a) hotovosťou

b) kreditnou kartou

c) debetnou kartou

2. Ak potrebujete peniaze na nákupy, je lacnejšie:

a) ak si peniaze vyberiete z bankomatu

b) nákupy budete platiť kartou

c) ak si peniaze zameníte vopred doma

3. Hotovosť za cudziu menu je v zahraničí odporúčané si meniť:

a) u domácich ľudí

b) v obchodoch pri nákupoch

c) v bankách a zmenárňach

4. Ak si vymením 1 € v Chorvátsku, koľko HRK (chorvátska kuna) asi dostanem?

a) 20,5 HRK

b) 0,7 HRK

c) 7,5 HRK

5. Platobné karty, hotovosť a doklady...

a) nosím oddelene pre prípad straty či krádeže

b) nosím na jednom mieste, nech sú pokope

c) nechávam v hoteli

6. Pri strate bankomatových kariet v zahraničí:

a) volám na slovenskú ambasádu a požiadam o zablokovanie karty

b) okamžite volám svojej banke na Slovensko a dám ju zablokovať

c) navštívim hocijakú najbližšiu banku v zahraničí a dám kartu zablokovať

7. Na dovolenku si zoberiem také množstvo peňazí...

a) aby som mal dostatočnú rezervu na potrebné a nečakané náklady

na dovolenke, určitú rezervu si nechám aj doma                

b) ktoré mám doma a v banke

c) nezoberiem si žiadne peniaze

8. Komplexné cestovné poistenie v zahraničí zvyčajne kryje:

a) úrazové poistenie a náklady na návštevu lekára

b) úrazové poistenie, liečebné náklady, poistenie batožiny, zodpovednosti a právnej pomoci, asistenčné služby na cestách

c) úrazové poistenie a náklady na návštevu lekára, poistenie bytu proti krádeži počas dovolenky

9. Európsky preukaz zdravotného poistenia kryje:

a) nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť poskytovanú v štátnych zdravotných zariadeniach

b) nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť poskytovanú v súkromných zdravotných zariadeniach

c) náklady, ak do zahraničia vycestujem výslovne na účely vyhľadania lekárskej starostlivosti

10. Európsky preukaz zdravotného poistenia platí:

a) na celom svete

b) v celej Európe

c) v členských štátoch Európskej únie na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku alebo vo Švajčiarsku

Vyhodnotenie:

Za každú správnu odpoveď si započítajte 1 bod, za nesprávnu 0 bodov, počet bodov na záver spočítajte.

Správne odpovede:

1-c, 2-b, 3-c, 4-c, 5-a, 6-b, 7-a, 8-b, 9-a, 10-c.

Počet bodov:

0 - 4 body

Vo svete dovolenkových financií sa vôbec nevyznáte, mali by ste sa v tejto oblasti zorientovať, lebo takto riskujete, že budete musieť zbytočne siahať do svojho vrecka a zbytočne platiť.

5 - 7 bodov

Vaše znalosti sú priemerné, mali by ste sa však tejto oblasti ešte trošku venovať, inak môžete byť so sebou vcelku spokojní.

8 - 10 bodov

V tejto oblasti ste dobre zorientovaní, nič vás nezaskočí a pri dovolenke by ste sa nemali obávať, že budete musieť zbytočne siahnuť do vrecka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Šošoni neudržali dvojgólové vedenie: V Trnave sa body delili
Aktualizované
Obrovský úspech pre Bidena: Sociálny a klimatický balík je o krok bližšie k realite! Veľké zmeny
Desiatky chorvátskych hasičov bojujú s lesným požiarom na Hvare: Hlásia obeť
Foto
Chelsea sa zbavuje zhasínajúcej hviezdy: Reštart kariéry v Nemecku?
Brazílska polícia zatkla nemeckého konzula: Má na krku vraždu manžela! Ohavné detaily
Sexuálny škandál v kanadskom hokeji vyhnal šéfa zväzu: Reaguje aj ministerka športu
Zábery, z ktorých mrazí: Mladému chlapcovi sa zasekla hlava medzi stenou a eskalátorom
Slovan nedal šancu nováčikovi, Podbrezová bodovala s ďalším favoritom
Syn prezidenta USA je poznačený škandálmi: Takto Hunter Biden odôvodnil, prečo sa fotí nahý
Škrípe vám to v posteli? Sexpertka varuje: Týchto 5 vecí radšej nerobte, môžete to zhoršiť
Z libanonskej väznice utiekli desiatky väzňov: Ochrancovia ľudských práv nešetria kritikou
Premiéra ako lusk: Haaland strelil vo svojom prvom zápase anglickej ligy dva góly