Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2021 08:05 | Šport | Šport mix
Foto

Tréner Matej Spišiak o Maťovi Tóthovi: Bola to fantastická kariéra

Rozprávkový koniec sa nekonal. Slovenský chodec Matej Tóth (38), ktorý ukončil svoju bohatú kariéru, nezískal na OH v Tokiu v chôdzi na 50 km vytúženú medailu. Obhajca zlata z OH 2016 z Ria skončil na 14. mieste.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Tóth tak definitívne ukončil svoju pozoruhodnú kariéru. Rozlúčil sa s ňou pod piatimi olympijskými kruhmi v Sappore, kde na svojej záverečnej päťdesiatke obsadil 14. miesto.

Tridsaťosemročný slovenský atlét avizoval, že skončí po tokijskej olympiáde už v roku 2019. Potom však zasiahla svet pandémia koronavírusu, Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vlani v marci presunul najväčší športový sviatok na leto 2021 a tak obhajca zlata z Ria de Janeiro 2016 zvažoval, či sa vôbec na hrách zúčastní. Síce odloženie hier z celkového pohľadu privítal, no z osobného si spočiatku nevedel predstaviť, že by mal predĺžiť prípravu ešte o jeden rok. Nakoniec sa rozhodol pokračovať, na jeseň v Dudinciach (3:41:15 h) splnil s rezervou olympijský limit a do Tokia prišiel opäť ako obhajca zlata.

Na vôbec poslednej "päťdesiatke" v olympijskej histórii sa dlho držal v popredí, ale kríza na 30 km ho odsunula z bojov o medaily. "Boli to určite jedny z najťažších pretekov a asi by som ich ani nedokončil, ak by som nemal motiváciu. Na štyridsiatich kilometroch som mal pocit, že to nedám, ak by tam nebola tá obrovská motivácia prísť do cieľa a ukončiť to so cťou. Som sklamaný, ale bolo to so cťou a môžem sa každému pozrieť do očí, že som spravil maximum. Bolo to najviac, čo som mohol spraviť," povedal Tóth.

Tóth spolupracoval od roku 2013 s trénerom Matejom Spišiakom, s ktorým dosiahli najväčšie úspechy: "Môžem Maťovi len poďakovať, že v 38 rokoch potiahol takúto kariéru až sem a vytiahol mladých na olympiádu. Aj dnes sa až do záveru bil o tú špicu. Osem rokov spolupráce nemôžem hodnotiť inak len úspešne. Na začiatku to nebolo ľahké, bolo tam veľa otáznikov a nedôvery okolo nás. Ale veril som, že keď sa spoja správne póly, tak to pôjde, začalo to šliapať a išlo to až doteraz. Ja tú kariéru hodnotím fantasticky, nič lepšie som si nemohol priať, bol som pri tom najlepšom, čo slovenská atletika a chôdza vyprodukovali. Som za to strašne šťastný. Maťo je vo všetkých smeroch detailista, má obrovský prehľad a aj na sklonku kariéry veľa študuje. A samozrejme má ten talent, ktorý bol podporený stopercentnou tréningovou prácou, a vtedy môžete urobiť aj olympijského šampióna."

Jedným z jeho nasledovníkov by v budúcnosti mohol byť Miroslav Úradník, ktorý sa v Sappore predstavil na 20 km trati: "Maťo Tóth mi počas kariéry veľmi pomáhal a myslím si, že sme sa podporovali v tréningoch pred olympiádou vzájomne. Nesmierne si ho cením za jeho rady, za všetko čo mi doposiaľ dal a som veľmi rád, že som mohol popri takom človek trénovať." Tóthovu kariéru ocenili aj rýchlostní kanoisti, ktorí v Tokiu bojujú o medaily v K4.

"Podľa mňa sa rozlúčil pekným umiestnením, museli to byť ťažké preteky. Mal krásnu kariéru a prajem mu, nech si užije športový dôchodok," povedal Adam Botek. "Maťa sme sledovali, nie je mu čo vytknúť. Som presvedčený, že pre úspech urobil všetko, jeho preteky sú extrémne ťažké a každú olympiádu nemôžete vyhrať. Maťo môže byť na seba hrdý," dodal Erik Vlček.

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: © Nový Čas, juk, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Fenomén El Niňo bol kľúčovou príčinou nedostatku vody v Panamskom prieplave.
Fenomén, ktorý narobil škody: Čo zapríčinilo nedostatok vody v Panamskom prieplave? Zmena klímy to nie je!
ilustračné foto
Tragédia pri železničnej stanici Lamač: Na koľajisku vyhasol život ženy! Rušňovodič nemohol zrážke zabrániť
Fotografie z miesta demonštrácie po príchode policajných ťažkoodencov.
Foto
Demonštráciu na Kolumbijskej univerzite stopli ťažkoodenci: Zatkli desiatky osôb! Proti čomu ľudia protestovali?
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Rusko má na rukách ďalšiu krv nevinných: Raketový útok na Odesu si vyžiadal obete a niekoľko zranených
Lekári mu diagnostikovali iba pár mesiacov života.
Pozrel sa do WC a vedel, že je ZLE: Lekár mal pre muža tie najhoršie správy
Adam Ružička a momenty z jeho videa, ktoré zavesil na sociálnu sieť.
Český moderátor si robil srandu z Adama Ružičku: Totálne to prehnal!
Nová hvezdáreň sa pýši moderným vzhľadom.
Dotknime sa spolu hviezd: V hlavnom meste otvorili úplne prvú hvezdáreň! Vieme, kedy by mala byť sprístupnená
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) počas tlačovej konferencie po odpracovaní nočnej zmeny v závode ZKW Slovakia s. r. o. v obci Krušovce v okrese Topoľčany.
Fico si to vyskúšal na vlastnej koži: Odpracoval nočnú zmenu vo fabrike pri Topoľčanoch!
Ján Figeľ
Ján Figeľ spomína na začiatky vstupu Slovenska do EÚ: Boli to najťažšie roky v mojom politickom živote
Bryndza.
Váš Tip
Liptovskú značku získali nové produkty: Ktoré dobroty sa kvalitou priradili k bryndzi či medovníkom?
(ilustračné foto).
Starčekovia sú v slzách: Vlani prišli o neskutočnú sumu peňazí! Podvodníci využívajú čoraz sofistikovanejšie taktiky
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Obrovská tragédia v libanonskej metropole: Pri požiari miestnej reštaurácie zahynulo najmenej osem ľudí