Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.08.2021 08:13 | Správy | Zahraničné správy

Sexuálny škandál naberá na obrátkach: Biden vyzval newyorského guvernéra, aby rezignoval

Newyorský guvernér Andrew Cuomo čelí po vyšetrovaní, ktoré odhalilo, že sexuálne obťažoval takmer tucet žien a jednej z nich sa pokúšal pomstiť, rastúcemu tlaku na jeho rezignáciu.

„Myslím, že by mal rezignovať,“ povedal v utorok novinárom prezident Joe Biden, čím zopakoval výzvy predsedníčky Snemovne Nancy Pelosiovej a newyorských demokratických senátorov Chucka Schumera a Kirsten Gillibrand.

Líder Zákonodarného zhromaždenia štátu New York, ktoré má právomoc na začatie procesu impeachmentu voči guvernérovi, sa tiež vyjadril, že je jasné, že Cuomo už nemôže zotrvať vo funkcii. Predseda zhromaždenia, demokrat Carl Heastie podľa vlastných slov, čo najskôr, ako to bude možné ukončí vyšetrovanie vedúce k impeachmentu.

Šesťdesiattriročný Cuomo však naďalej vzdoruje a v pripravenej reakcii pre médiá uviedol, že „fakty sú úplne iné, ako bolo prezentované“ a tiež zopakoval, že „sa nikdy nikoho nevhodne nedotkol ani nerobil nevhodné sexuálne návrhy“.

V telefonickom rozhovore s Heastiem Cuomo podľa informácií agentúry AP trval na tom, že neodstúpi a žiadal od predsedu zhromaždenia, aby presvedčil ďalších demokratov a získal dostatok hlasov na zastavenie impeachmentu. Heastie mu však údajne povedal, že to nemôže urobiť, prezradila pre AP nemenovaná osoba s informáciami o telefonáte.

Takmer päť mesiacov trvajúce netrestnoprávne vyšetrovanie, na ktoré dozerala newyorská generálna prokurátorka a viedli ho dvaja nezávislí právnici, odhalilo, že 11 žien, ktoré obvinili Cuoma, že sa ich nevhodne dotýkal, komentoval ich vzhľad alebo sa sugestívne vyjadroval k ich sexuálnemu životu, hovorilo pravdu.

Právnici, ktorí viedli vyšetrovanie, konštatovali, že obvinenia žien potvrdzujú ďalší svedkovia alebo textové správy. Počas vyšetrovania vypočuli 179 ľudí, vrátane samotného guvernéra.

„Tieto rozhovory a kúsky dôkazov odhalili hlboko znepokojujúci, no jasný obraz - guvernér Cuomo sexuálne obťažoval súčasné i minulé štátne zamestnankyne, čím porušil federálne a štátne zákony,“ konštatovala počas utorkovej tlačovej konferencie newyorská generálna prokurátorka Letitia James.

Výsledky zhrnuli v 165-stranovej verejnej správe, ktorá zvýšila tlak na guvernéra. Ten sa ešte pred rokom tešil úplne inej pozornosti, keď ho chválili za stabilné vedenie počas najhorších dní pandémie COVID-19, o čom dokonca napísal aj knihu. Neskôr sa však začali množiť obvinenia z obťažovania a tiež ďalšie otázky v rámci iného vyšetrovania, ktoré zisťuje, či na vydanie svojej knihy nepoužil štátne peniaze, a prišlo tiež odhalenie, že jeho administratíva zatajovala skutočné počty úmrtí v opatrovateľských zariadeniach počas pandémie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Boris Kollár (58) a matka jeho dvoch synov Artura (12) a Aarona (1) Barbora Richterová (34) sú viac ako rok vo vojne.
Vojna Kollára a Richterovej skončila: Mamička si vydupala REKORDNÉ alimenty!
Smutná správa z Ukrajiny: Pri obrane svojej vlasti zahynul majster Európy († 30)
ilustračné foto
Aktualizované
Ďalšia celoslovenská bombová hrozba: Po školách zasahovali policajti TU!
Herca má v zuboch jeho známa, ktorej údajne dlhuje peniaze
FotoVáš Tip
Dohra kvôli dlžobám Petra Batthyanyho: Hercove „ženy“ si skočili do vlasov!
Na toaletách zabudol peňaženku, prišiel o 1 150 eur. (ilustračná foto)
Konzervatívci vo vláde chcú zmenu: Znamená znepokojenie žien a seniorov KONIEC spoločným toaletám?
Ostré slová ministra Druckera: Nahlasovať bombu na školách je zvrhlé!
Čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s Emmanuelom Macronom počas návštevy Francúzska.
Macron sa stretol s čínskym prezidentom: Ide o veľa, zatlačil na naňho ohľadom vojny na Ukrajine?
Súčasný šéf RTVS Ľuboš Machaj tvrdí, že akékoľvek zásahy do fungovania RTVS by boli rizikové.
Miliónový súboj televízií o práva vrcholí: Príde RTVS o ďalší športový trhák?!
Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
Foto
Obavy sa potvrdili: Izraelská armáda obsadila ďalšie územie! Povolí Hamas šancu na prímerie?
ilustračné foto
Tlak sa zvyšuje, napätie narastá: Čínske lode nemali na tomto mieste čo robiť!
Súčasný podpredseda exekutívy EÚ Maroš Šefčovič.
Maroš Šefčovič o najväčších povolebných výzvach inštitúcií EÚ: Nastolenie mieru a boj s konkurenciou!
Foto
Slafkovský sa doma dlho neohrial: Po príchode na zraz bol okamžite hlavnou hviezdou!