Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2021 08:56 | Správy | Zahraničné správy

Našli nezvestného bieloruského aktivistu: Hrozný pohľad

Nezvestný bieloruský aktivista Vital Šyšov, ktorý pomáhal Bielorusom utekajúcim pred represiami z vlasti, bol nájdený obesený v parku v Kyjeve.

V utorok to podľa tlačovej agentúry Unian oznámila ukrajinská polícia. Úrady vyšetrujú aj možnosť, že bol zavraždený.

Šyšov, ktorý bol šéfom MVO Bieloruský dom na Ukrajine, zmizol v pondelok. Podľa organizácie si išiel pravdepodobne zabehať a už sa nevrátil. Úrady preveria všetky verzie úmrtí, vrátane pokusu zamaskovať vraždu ako samovraždu.

Šyšov viedol mimovládnu organizáciu Bieloruský dom na Ukrajine. Táto organizácia pomáha občanom Bieloruska, ktorí sa chcú usadiť na Ukrajine, s hľadaním bývania, vybavovaním dokladov a zamestnaním. Pomáha aj Bielorusom, ktorí zo svojej vlasti utekajú pred režimom Alexandra Lukašenka.

Partnerka a spolupracovníci nemali o Šyšovovi správy od pondelka rána, keď si bol v parku zabehať. Do pátrania po ňom sa zapojili policajti, dobrovoľníci aj policajní psovodi. O jeho zmiznutí bola informovaná Ukrajinská bezpečnostná služba, pohraničná stráž i polícia.

Jurij Ščučko z Bieloruského domu na Ukrajine pre agentúru The Associated Press povedal, že Šišova našli so stopami po bitke na tvári. „Nič mu neukradli, bol v bežnom oblečení, ktoré si ľudia obliekajú na cvičenie, a mal so sebou len telefón,“ povedal Sčučko. Ako tiež poznamenal, Šišov si už predtým všimol, že ho počas jeho behov sledujú a oslovujú ho cudzinci. „Varovali nás, aby sme boli opatrnejší, pretože tu operuje sieť agentov z bieloruskej KGB a možné je všetko. Vitalij ma požiadal, aby som sa postaral o jeho blízkych, mal zvláštny pocit,“ dodal.

Podľa agentúry UNIAN, ktorá sa odvolala na policajné zdroje, sa zo Šyšovovho mobilu uskutočnilo niekoľko "prezvonení", keď bol hovor po prijatí okamžite prerušený.

Agentúra AFP poznamenala, že po masových protestoch, ktoré v Bielorusku vypukli po vlaňajších kontroverzných prezidentských voľbách, Lukašenkov režim tvrdo zasahuje proti akejkoľvek forme nesúhlasu. Za posledný rok preto ušlo na susednú Ukrajinu, do Poľska či Litvy mnoho Bielorusov.

K Šyšovovej smrti došlo krátko po tom, ako bieloruská atlétka Kryscina Cimanovská cez víkend oznámila, že bola nútená odstúpiť z olympijských hier v Tokiu a hrozila jej násilná repatriácia za kritiku bieloruskej atletickej federácie.

Šprintérka, ktorej Poľsko v pondelok udelilo humanitárne vízum, uviedla, že sa obáva uväznenia, ak by sa vrátila do Bieloruska. Jej manžel Arsenij Zdanevič v pondelok agentúre AFP povedal, že ušiel z Bieloruska na Ukrajinu a dúfa, že sa k svojej manželke pripojí "v blízkej budúcnosti".

Lukašenko v máji vyvolal pobúrenie veľkej časti sveta, keď nariadil vyslať stíhačku, aby donútila posádku lietadla spoločnosti Ryanair letiaceho z Grécka do Litvy pristáť v Minsku, kde následne zatkli jedného z cestujúcich - novinára Ramana Prataseviča, ktorý viedol web kritický k Lukašenkovi.

Bieloruská služba rozhlasovej stanice Radio Sloboda (RFE/RL) informovala, že organizácia Bieloruský dom je spájaná s bieloruským rodákom Siarhejom Karotkich. Ten sa údajne v radoch práporu Azov zapojil do bojov na Donbase a neskôr získal aj ukrajinské občianstvo.

Bieloruský dom na Ukrajine v utorok vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že Šišov sa musel odsťahovať na Ukrajinu vlani na jeseň. Na Ukrajine bol podľa vyhlásenia pod dohľadom a „miestne zdroje aj naši ľudia v Bielorusku“ upozornili skupinu na možnosť „rôznych provokácií vrátane únosu a likvidácie“. „Niet pochýb o tom, že to bola plánovaná operácia bezpečnostných agentov zameraná na likvidáciu Bielorusa nebezpečného pre režim. Budeme pokračovať v boji za pravdu o Vitalijovej smrti,“ uviedla skupina.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Michal Gašparík, tréner trnavského Spartaka.
Tvrdé slová trnavského kouča Gašparíka: Sme zatrpknutá, postkomunistická krajina!
2024. Stavba v legendárnych kúpeľoch aktuálne pôsobí žalostným dojmom.
Foto
Z ruiny skvost za 4,5 milióna eur?! Hotel Dukla dostane honosný šat: Pozrite sa na tie plány
V hre je možnosť, že atentátnik mal komplicov.
Foto
Strelec Cintula pred atentátom: Mal komplicov?! Takto oklamal vlastnú rodinu
Mladá mamička zomrela pred necelými tromi týždňami.
Foto
Bolestivá rozlúčka s Veronikou († 38): Pred dcérkou museli schovať fotky milovanej maminy
Robert Fico
Foto
Zdravotný stav Roberta Fica: Nové informácie! Zostane v Banskej Bystrici?
Modelka Bella Hadid
Foto
Modelka Bella Hadid vám vyrazí dych: Horúce zábery v bikinách! Pohľad pre bohov
Jennifer a Ben sa spolu na verejnosti objavili po niekoľkých  týždňoch.
Foto
Ben Affleck a Jennifer Lopez: Rozvádzajú sa alebo nie?! FOTO hovorí za všetko
Krátky pobyt v kozme si náramne užil.
Foto
Najstarší človek vo vesmíre! Ed Dwight na tento moment čakal 62 rokov: Smutné, čo je za tým
Na snímke zľava Pavol Regenda (Slovensko) a brankár Kristers Gudlevskis (Lotyšsko).
Foto
Extrémne podmienky v Ostrave: Lotyšský brankár počas zápasu výrazne schudol!
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Hnev Slafkovského po zápase s Lotyšskom: TAKTO sa vyjadril k svojmu gólu!
Geneva, Geneva Canton, Switzerland - August 10, 2015: United Nations Office at Geneva in Switzerland.
Rusi chcú zákaz zbraní vo vesmíre: Rezolúciu mala na stole Bezpečnostná rada OSN, ako rozhodli?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Snažia sa vyhrabať z problémov? Putin vymenoval do funkcie ďalšieho ekonóma: Zvláštne kroky