Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2021 00:27 | Správy | Zahraničné správy

Niektoré štáty USA zavádzajú povinné očkovanie pracovníkov: Podniky vyzývajú k deleniu zákazníkov

S pokračujúcim nárastom denného počtu nových infekcií v USA, prisudzovanom nákazlivému variantu koronavírusu zvanému delta, rad miestnych činiteľov sprísňuje zdravotné nariadenia a zavádza povinnosť očkovania pre pracovníkov vo vybraných profesiách.

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo v pondelok naliehal na podniky, aby odmietali nezaočkovaných zákazníkov. Louisiana znovu zavedie povinné nosenie rúšok. Florida, ktorá sa potýka s nárastom počtu hospitalizovaných s covidom-19, naopak nedávno zakázala školám vyžadovať rúška v priestoroch škôl.

Pre pracovníkov vo verejnej doprave v štáte New York a zamestnancov nemocníc, domovov pre seniorov a väzníc v New Jersey bude povinná vakcinácia proti covidu-19, alebo sa budú pred príchodom do práce pravidelne testovať. Starosta Denveru zase oznámil, že očkovanie bude povinné pre všetkých 11.000 zamestnancov mesta. Rad miestnych samospráv sa zase vracia k príkazu nosenia rúšok na verejných miestach. Povinnosť zakrývania tváre vo vnútorných priestoroch začne platiť od stredy v štáte Louisiana.

Činitelia na mnohých miestach USA sa v poslednej dobe snažia presvedčiť Američanov k zaočkovaniu s tým, ako sa v krajine šíri variant delta. "Ak nie ste zaočkovaný, variant delta by vás mala zásadne znepokojovať a mali by ste sa ho obávať," povedal v pondelok na tlačovom brífingu newyorský guvernér Cuomo. Dodal pritom, že ak sa vývoj pandémie nezlepší, rozšíri povinnosť vakcinácie na niektoré ďalšie profesie. V rovnakom duchu sa vyjadril aj guvernér susedného New Jersey Phil Murphy.

Opačný prístup zaujalo vedenie Floridy, ktorá je teraz epicentrom epidémie v USA. Guvernér Ron de Santis sa dlhodobo stavia proti povinnému nosenie rúšok či vyžadovaniu očkovania od pracovníkov. Štát na juhu USA teraz však eviduje vyše 10.000 ľudí hospitalizovaných kvôli ťažkému priebehu covidu-19, čo je asi štvrtina z celých Spojených štátov. Za posledných 30 dní počet ľudí v nemocniciach na Floride vzrástol päťnásobne. Počty mŕtvych sa však zatiaľ držia na nižšej úrovni než pri predchádzajúcich vlnách.

"Teraz máme v nemocniciach oveľa mladšie obyvateľstvo," povedala šéfka asociácie floridských nemocníc Mary Mayhewová. "Máme 25-ročných ľudí v nemocniciach na jednotkách intenzívnej starostlivosti na ventilátoroch. Musíme presvedčiť 25-ročných, 30-ročných, že je to (vírus) teraz aj pre nich ohrozením života," dodala.

Nové nariadenia štátnych i miestnych činiteľov prichádza len pár dní potom, čo prezident Joe Biden vyhlásil nové pravidlá pre všetkých federálnych zamestnancov. Od tých sa bude vyžadovať zaočkovanie, inak sa budú musieť až dvakrát týždenne testovať, nosiť rúška a dodržiavať rozostupy na pracovisku.

Podľa pondelňajšieho vyjadrenia Bieleho domu sa teraz každý tretí nový prípad v USA objaví buď na Floride alebo v Texase. 17 percent novozistených infekcií pritom pochádza zo siedmich štátov s najmenšou zaočkovanosťou. Podľa šéfky amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walenské sa teraz denný počet mŕtvych v USA pohybuje okolo hranice 300, čo je o štvrtinu viac ako pred týždňom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce