Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2021 10:48 | Správy | Domáce správy

Envirorezort predĺžil povolenie na vrt v Lomnici: Tatranci penia, nenechajú to len tak

Ministerstvo životného prostredia SR predĺžilo lehotu súkromnému podnikateľovi na možnosť realizovať prieskumný geotermálny vrt v Tatranskej Lomnici.

Upozornili na to niektorí Tatranci spolu s miestnym občianskym združením Tatry 22. Namietajú proti rozhodnutiu, a tvrdia, že je protizákonné. Opierajú sa pritom o geologický zákon a doklady o preinvestovaných nákladoch od spoločnosti. Ako agentúru SITA informovala tatranská poslankyňa Lucia Dubielová, ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi už adresovali aj list, v ktorom ho žiadajú o osobnú kontrolnú účasť v danej záležitosti.

Ministerstvo pritom začiatkom júna avizovalo, že preverí zákonnosť rozhodnutí o prieskumnom vrte, o ktorom sa pod Tatrami hovorí od polovice roka 2019. Obavy verejnosti vzbudili rozhodnutia Okresných úradov v Poprade a Prešove, v zmysle ktorých sa geotermálny vrt v Tatranskej Lomnici nemá posudzovať v procese EIA, teda v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie. Proti zámeru už Tatranci spisovali aj petíciu.

„Máme za to, že ministerstvo by nemalo predĺžiť lehotu na možnosť realizovania uvedeného prieskumného geotermálneho vrtu,“ vyjadrila sa pre SITA Dubielová, ktorá je zároveň aj členka petičného výboru. Poukázala na to, že v území sa ani po dvoch rokoch od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o určení prieskumného územia nezačali geologické práce. Tvrdí, že podľa geologického zákona tak ministerstvo bolo povinné prieskumné územie zrušiť, no neurobilo tak. Rovnako musí investor, aby mu územie nezrušili, preinvestovať finančné prostriedky do výšky 10 percent, v prípade tohto zámeru zo sumy približne 500-tisíc eur. Združenie však upozornilo na viaceré nezrovnalosti aj v tomto smere. Na fotokópii zaslanej faktúry od spoločnosti o preinvestovaných nákladoch je uvedené, že podnikateľ investoval 66-tisíc eur na vypracovanie hydrogeologickej štúdie. „Nakoľko podľa geologického zákona sa štúdia nepovažuje za práce, ktoré súvisia s geologickými prácami na hydrogeologický prieskum geotermálnych vôd, držiteľ prieskumného územia teda nevynaložil 10 percent z rozpočtu geologickej úlohy na geologické práce,“ upozornilo združenie. Naviac faktúra podľa nich nespĺňa podstatné náležitosti, neobsahuje pečiatku ani podpis vystavovateľa faktúry. Obsahuje tiež rôzne dátumy, ako dátum vyhotovenia je napríklad uvedený 5. december 2008, pričom dátum objednávky je zo dňa 27. marca 2018. Dubielová poukázala aj na to, že dané územie je v 3. stupni ochrany, a tak podľa zákona o ochrane prírody a krajiny sa tam nesmie robiť činnosť vykonávaná banským spôsobom, teda ani tento vrt. „Pokiaľ nebude ministerstvo konať, zvážime aj protesty. Právne kroky sme už podnikli a budeme v tom pokračovať. Ide nám o ochranu prírodného prostredia, chránime ho nielen pre seba, ale aj pre naše deti a všetkých návštevníkov Vysokých Tatier,“ upozornila.

Popradská spoločnosť Autonova chce v Tatranskej Lomnici realizovať hydrogeologický vrt do hĺbky 500 metrov. Overiť ním chce možnosť zachytenia termálnej vody s predpokladanou ložiskovou teplotou od 20 do 25 stupňov Celzia. Navrhovateľ plánuje geotermálnu vodu využiť ako zdroj tepla v objekte Vila Széchényi. Odhad investičných nákladov na realizáciu vrtu je podľa zámeru približne 500-tisíc eur. Tatranci dlho upozorňujú na to, že vrt je plánovaný v tesnej blízkosti sídliska a neprimeraným spôsobom zasiahne do bežného života obyvateľov tejto tatranskej osady. Okrem nadmernej hlučnosti spojenej s realizáciou vrtu sa obávajú najmä toho, že sa do miestneho potoka dostane arzén. Žiadali tiež vypracovanie posúdenia vplyvov na životné prostredie - EIA.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Za Daniela Volopicha sa vydala v roku 2007.
Foto
FOTO Verešovej s bývalou láskou: Na široký úsmev zabudnite! Aha, ako sexica reagovala
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenského návšteva zahalená rúškom tajomstva: Kde sa chystá a čo tam plánuje robiť?!
Sergej Šojgu, Andrej Belousou.
Prvé slová Belousova, ktorý má nahradiť Šojgu: Rusko by malo urobiť VŠETKO pre víťazstvo! Desivé plány
Srdcervúci príbeh Tracy, ktorá trpí smrteľnou diagnózou, a tak sa rozhodla podstúpiť eutanáziu.
Foto
Tracy onedlho podstúpi eutanáziu: Zdrvujúce slová ťažko chorej ženy! Jej posledný ODKAZ a srdcervúci príbeh
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Richard Raši.
Raši: Od Česka chceme odkopírovať všetky dobré riešenia
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
Foto
Exmisska Šebestová prežila hororovú autonehodu: Bolestivé NÁSLEDKY po desivej kolízii
Donald Trump.
Trump volá po ďalšom zvyšovaní: Clá chce navýšiť aj na týchto produktoch z Číny!
(ilustračná foto)
Foto
Na večnosť odišiel veľký človek: Zomrela slovenská spevácka a tanečná legenda
Polícia zadržala muža medzinárodne hľadaného pre pokus o úmyselné zabitie.
Lovci lebiek zadržali medzinárodne hľadaného muža! Desivé, čo mal spraviť
Vladimir Putin mal údajne zmeniť svoje priority.
Putin mal zmeniť svoje priority: Pripravuje sa na vojnu mimo Ukrajiny?! Znepokojivé tvrdenia ruského exposlanca
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister financií Kamenický: Slovensko a štáty V4 sa vyslovili proti reforme migračného systému EÚ
(ilustračné foto)
Všetkým na očiach ušiel špeciálne sledovaný väzeň! Takéto scény boli doteraz len vo filmoch