Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2021 08:59 | Správy | Domáce správy

Vodiči hromžia na uzáveru vyťaženého tunela: Dopravu z diaľnice odklonili cez Tatry

Originálne stimuly cestovného ruchu?! Ministerstvo dopravy, pod ktoré spadá aj sekcia cestovného ruchu, vymyslelo novú marketingovú stratégiu, ako dostať ľudí do Tatier. V strede sezóny zatvorili jeden smer tunela Bôrik a autá odkláňajú mimo diaľnice. Vodičov tak navádzajú na alternatívnu trasu vedúcu popod štíty najmenších veľhôr sveta a vôbec sa im to nepáči...

V čase poobednej dopravnej špičky sa tvorí kolóna až po diaľničnú odbočku Važec, a tak musí polícia vytvoriť obchádzku cez Štrbské Pleso, Vyšné Hágy a Tatranskú Polianku, aby sa kilometrové kolóny áut vôbec hýbali.

Otvoriť galériu

„Neviem, či v tomto štáte niekto ešte rozmýšľa a aspoň trochu strategicky uvažuje! Nové zubačky sa nakúpili pred skoro rokom, ale trať bude hotová až na konci leta. Čo na tom, že až po sezóne. A aj diaľnicu zavrieme v strede sezóny. Keď tu neboli turisti či návštevníci a cesty boli prázdne, vtedy sa v tuneli robiť nedalo? To už je naozaj na smiech,“ rozhorčuje sa Milan Štefánik (48), podnikateľ v cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách.

Vyjadrenia nahnevaných šoférov, ktorí dlhé minúty čakajú v nekonečných kolónach, sú priam nepublikovateľné. „Najprv si postojím pol hodiny v Ružomberku na križovatke na Donovaly a potom ešte v kolóne na obchádzke cez Svit. To takto chceme lákať turistov na skvosty Slovenska?“ po spŕške nadávok si len rezignovane povzdychol šofér z Trenčína. Ani ďalší, ktorý sa práve vrátil z talianskych Dolomitov, neveril absurdnej situácii.

„Prešiel som desiatky tunelov v Rakúsku aj Taliansku, keď sa niečo opravovalo, tak bol nanajvýš odstavený jeden pruh. Tu však niekoľkokrát do roka odstavia tunely len tak preventívne. Nielenže nemáme ani jednu súvislú diaľnicu naprieč Slovenskom, ani z východu na západ, ani zo severu na juh, ale ešte aj tie kúsky pozatvárame v čase najväčšej premávky!“ dodal. Ani policajti, ktorí riadili dopravu na vedľajších cestách, neboli zo situácie nadšení.

„Prekvapilo ma, s akou ohľaduplnosťou som sa stretol u vodičov v týchto kolónach. Ochotne púšťali autá z bočných ciest, ktoré by nemali ináč šancu dostať sa na hlavnú cestu.“ Samotní pracovníci dodávateľských firiem v tuneli Bôrik sa čudovali, prečo nemôže byť doprava presmerovaná obojsmerne do tunela.

Nový Čas oslovil k stanovisku aj Národnú diaľničnú spoločnosť. "Termín realizácie prác sme naplánovali s ohľadom na vhodné klimatické podmienky. Je schválený príslušným cestným správnom orgánom a PZ SR. Trvanie uzávery zodpovedá rozsahu a nevyhnutnému technologickému postupu prác. Samotné práce a technologický postup si vyžadujú stály interval teplôt, čo je možné v najvyššie položenom tuneli len v letných mesiacoch. Realizácia ochranného náteru sekundárneho ostenia tunela Bôrik je z potrebná z dôvodu prenikania chloridových solí do betónu ostenia, čo by mohlo spôsobiť poškodenie väčšieho rozsahu a vyvolať vysoko nákladnú sanáciu. Náterom sa zároveň zlepšia svetelné podmienky v tuneli, čím zvýšime komfort a bezpečnosť motoristov. Obojsmerná doprava v jednej tunelovej rúre nie je možná z viacerých dôvodov, najmä však kvôli bezpečnosti účastníkov cestnej premávky. Pri obojsmernej premávke by hrozilo vysoké riziko čelnej zrážky a s vysokou pravdepodobnosťou by pri zníženej rýchlosti dochádzalo k tvorbe kongescií. Prihliada sa aj na šírkové usporiadanie tunela, v stiesnených podmienkach by mohli vznikať kolízne situácie napr. pri strete kamiónov, či z dôvodu oslepovania protiidúcich vozidiel. Vetranie v tunelovej rúre nie je dimenzované na obojsmernú premávku, obojstranne nie je realizované premenné dopravné značenie a adaptívne osvetlenie je riešené len v rámci jednosmerného dopravného prúdu."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Blíži sa zlomový moment pre Ukrajinu: S takouto dohodou o mieri Putin NESÚHLASÍ!
Tréner Craig Ramsay už v najbližších dňoch oznámi konečnú súpisku na MS
Príprava reprezentácie pred MS v hokeji vrcholí: Príchod prvých posíl zo zámoria!
V tlačenici na oslavách Halloweenu zahynuli desiatky ľudí
SMRTIACA tlačenica v Soule, v ktorej zomrelo 159 ľudí: Po 2 rokoch nočná mora ožila!
(ilustračné foto)
Vedci skúmali listy a prekvapilo ich, načo slúži žilnatina: O tomto sa doteraz iba špekulovalo
Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Veľký zvrat v prípade smrti Maradonu: Lekárska správa odhaľuje, čo ho skutočne zabilo!
(ilustračné foto)
Chaos na letisku v Budapešti: TOTO na kontrole naozaj niekto prehliadol?!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
(ilustračné foto)
Úmrtie študenta († 17) na internáte v Piešťanoch: Čo sa mladému chlapcovi malo stať osudným?
Machala zapochyboval o guľatosti Zeme.
Váš Tip
Vedci reagujú na Machalu: Takto si guľatosť Zeme môžete overiť aj bez cesty do vesmíru
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
Polícia reaguje na zmeny v NAKA: Táto vec stále ostáva prioritou
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!