Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2021 11:15 | Správy | Domáce správy

Ministerstvo zdravotníctva chce riešiť dostupnosť liekov na Slovensku: Smelé plány

Asociácia pre generické a biosimilárne lieky (GENAS) víta záujem Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR riešiť efektívnosť vyžívania verejných zdrojov, ako aj dostupnosť liekov na Slovensku.

Ako pre TASR uviedla prezidentka asociácie Terézia Szádocka, čakajú na konkrétne znenie novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Označila ju za "veľmi potrebnú" a "dlhoočakávanú".

"Už niekoľko rokov zaznamenávame klesajúci trend vstupu generických a biosimilárnych liekov na slovenský trh, čo je spôsobené národnou legislatívou v oblasti cenotvorby a liekovej politiky," povedala.

Poukázala na analýzu Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) z minulého roka. Podľa nej by bolo možné pri lepšom využívaní generických a biosimilárnych liekov na Slovensku dosiahnuť úspory verejných zdrojov vo výške asi 50 miliónov eur ročne. Tieto peniaze by sa dali použiť na rozšírenie liečby pre viacerých pacientov či iné priority v zdravotníctve.

Ako hlavné prekážky širšieho využívania generík a biosimilárov na Slovensku vníma GENAS preregulovaný systém stanovovania úhrad pre generické a biosimilárne lieky - najmä trojprahové vstupné podmienky na trh, absenciu automatickej revízie ich úhrad po vstupe do zoznamu kategorizovaných liekov, výnimku z fixného doplatku či systém referencovania cien liekov. Tie podľa asociácie prispievajú k netransparentnému a nepredvídateľnému legislatívnemu prostrediu.

"GENAS vníma ako nevyhnutnú potrebu realizácie viacerých legislatívnych úprav, ktoré pomôžu odstrániť súčasné legislatívne prekážky nielen pre vstup nových generických a biosimilárnych liekov do systému úhrad, ale aj ich zotrvanie na trhu," dodala Szádocka s tým, že lepšou dostupnosťou generických a biosimilárnych liekov pre pacientov sa podporí nielen efektívne využívanie verejných zdrojov, ale aj udržateľnosť zdravotného systému.

MZ SR chce podporiť vstup nových inovatívnych liekov, ako aj generických a biologicky podobných liekov, ktoré pomáhajú znižovať finančné náklady z prostriedkov verejného zdravotného poistenia. Vyplýva to z legislatívneho zámeru novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia.

"Prioritnou motiváciou novelizácie zákona je zabezpečiť pre pacientov nové terapie, ktoré sú bežne dostupné v iných európskych krajinách," uviedlo MZ SR v predbežnom materiáli. Taktiež chce priniesť preventívne opatrenia, ktorých účelom je predísť odchodu nenahraditeľných liekov z úhradového systému, zvýšiť efektívnosť a účelnosť vynakladania verejných zdrojov na lieky a ostatné zdravotnícke technológie či napríklad zjednodušiť a zefektívniť rozhodovacie procesy.

Rezort priznal, že na Slovensku aktuálne nie je štandardne hradená väčšina nových inovatívnych liekov. Návrh by mal ísť do pripomienkového konania v auguste.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Karel Gott bol pre Ivetu Bartošovú vzorom už od detstva.
Foto
Od tragického úmrtia Ivety Bartošovej († 48) prešlo 10 rokov: Telefonát s Gottom krátko pred skonom!
Český premiér Petr Fiala.
Vyšetrovanie ukázalo mrazivú PRAVDU: Za útokmi v Česku stojí Rusko! Znepokojivé slová Fialu
Počas chrípkovej sezóny je žiadanejšia krátkodobá dávka OČR.
Epidemiológovia zbystrili: Znepokojivé zistenia, najvážnejšie to je pri Trnave
Foto
Krčiaci sa kolega a prázdna kocka? Česká redaktora sa vysmiala štadiónu v Trenčíne
Ilustračné foto
Foto
Vážna nehoda autobusu: Hlásia niekoľko obetí a množstvo zranených! Mrazivá FOTO
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Aktualizované
Detaily požiaru pri Maduniciach: Plamene spôsobil škody za 1,5 milióna!
Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) na rokovaní bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín V4 v Prahe
Tibor Gašpar na rokovaní: Slovensko zaznamenalo nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent
Ilustračné foto
Útoky v Rusku: Militanti hodili výbušninu a začala sa paľba! Znepokojivé, čo sa tam deje
Ministri a poslanci odpovedali študentom na špeciálnej hodine otázok.
Foto
Žiaci sa spýtali politikov nezvyčajnú otázku: Odpoveď mali všetci rovnakú!
Dobrík sa snaží synovi pomáhať, ako vie.
Foto
Dojímavé slová herca Dobríka: Jeho synček je po 8 mesiacoch liečby späť doma aj v škole!
Štefan dcérku ľúbi a veľmi ju túži získať do starostlivosti.
Foto
Srdcervúci príbeh Štefana s dcérkou: Pol roka žili v stane na ulici! Aby sa mala Saška lepšie, musel sa jej vzdať
(ilustračné foto)
Agresívny mladík pri Kežmarku napadol policajta: Strašné, čo sa udialo v Ľubici