Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Nemocnica v Košiciach nezaháľa: Prípravy na očakávanú jesennú vlnu pandémie

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice sa pripravuje na očakávanú jesennú vlnu pandémie COVID-19 a v priestoroch postupne rozmiestňuje technické zariadenia na dezinfekciu vzduchu aj povrchu medicínskeho vybavenia.

Zvýšený hygienický štandard zabezpečia aj germicídne žiariče špeciálne vyrobené do výťahov. Informovala o tom v stredu Ladislava Šustová z komunikačného oddelenia nemocnice.

„Postupne zabezpečujeme nielen zásoby ochranných pomôcok pre zdravotníkov, ale rovnako myslíme na bezpečnosť pacientov a návštevníkov nemocnice. Ide o dezinfektory vzduchu a žiariče, ktoré priestor spoľahlivo zbavia mikroorganizmov v ovzduší,“ uviedol generálny riaditeľ UNLP Ján Slávik.

Štandardne používané germicídne žiariče ničia mikroorganizmy a vírusy vrátane koronavírusu, ktorý sa šíri vzduchom. Inštalované sú nielen v izbách kriticky chorých pacientov, v miestnostiach sestier a lekárov, ale aj vo vakcinačnom centre nemocnice.

Najmä počas druhej vlny pandémie nemocnica získala darom aj plazmové čističky ovzdušia a prístroje na aerosólovú dezinfekciu. „Sú umiestnené na vybraných oddeleniach, kde sa predpokladá najväčší počet pacientov s COVID-19. Tieto moderné technológie zvyšujú bezpečnosť práce zdravotníkom a znižujú riziko šírenia patogénov na lôžkových oddeleniach,“ konštatoval výkonný riaditeľ UNLP pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa.

Podľa generálneho riaditeľa začali v týchto dňoch s umiestňovaním 21 špeciálne upravených germicídnych žiaričov do nemocničných výťahov určených pre verejnosť, návštevy a zamestnancov. „Ide o investíciu za takmer 35.000 eur,“ upresnil Slávik.

Plazmové dezinfektory vzduchu sú najmä na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v areáli UNLP na Rastislavovej ulici, ako aj na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny (KAIM) na Triede SNP, kde sú hospitalizovaní kriticky chorí pacienti. „Plazmové čističky vzduchu len na našom pracovisku podporia bezpečnosť práce pre okolo 100 zamestnancov. Moderná technológia preventívne pôsobí aj proti šíreniu tzv. nozokomiálnych (nemocničných) nákaz medzi hospitalizovanými pacientmi,“ priblížil primár OAIM Ján Michlík.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mariánske námestie v Žiline.
Mestskí policajti v Žiline vybrali skoro 260.000 eur na pokutách: Najčastejší prehrešok!
Český premiér Petr Fiala.
Vyšetrovanie ukázalo mrazivú PRAVDU: Za útokmi v Česku stojí Rusko! Znepokojivé slová Fialu
Počas chrípkovej sezóny je žiadanejšia krátkodobá dávka OČR.
Epidemiológovia zbystrili: Znepokojivé zistenia, najvážnejšie to je pri Trnave
Foto
Krčiaci sa kolega a prázdna kocka? Česká redaktora sa vysmiala štadiónu v Trenčíne
Auto narazilo do betónového stĺpu, ktorý sa zlomil.
Foto
Auto v Klenovci ZLOMILO betónový stĺp a zachytilo 3 stromy: Vodič († 30) zahynul
Ilustračné foto
Foto
Vážna nehoda autobusu: Hlásia niekoľko obetí a množstvo zranených! Mrazivá FOTO
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Rýchla práca mužov zákona: Eduard si nabudúce poriadne rozmyslí, či to spraví znova
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Aktualizované
Detaily požiaru pri Maduniciach: Plamene spôsobil škody za 1,5 milióna!
Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) na rokovaní bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín V4 v Prahe
Tibor Gašpar na rokovaní: Slovensko zaznamenalo nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent
Ilustračné foto
Útoky v Rusku: Militanti hodili výbušninu a začala sa paľba! Znepokojivé, čo sa tam deje
Ministri a poslanci odpovedali študentom na špeciálnej hodine otázok.
Foto
Žiaci sa spýtali politikov nezvyčajnú otázku: Odpoveď mali všetci rovnakú!
Dobrík sa snaží synovi pomáhať, ako vie.
Foto
Dojímavé slová herca Dobríka: Jeho synček je po 8 mesiacoch liečby späť doma aj v škole!