Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Spor Košíc a parkovacej firmy: Exekúciu voči mestu Ústavný súd pozastavil

Exekúcia voči mestu Košice v spore s parkovacou spoločnosťou EEI je aktuálne pozastavená. V nadväznosti na júlové rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR to pre TASR za košický magistrát potvrdil referát marketingu a styku s verejnosťou. Exekučné konanie voči mestu Košice sa začalo 1. júla 2019.

Súvisí so sporom s EEI a neodkladným opatrením. Okresný súd Bratislava I ním mestu prikázal poskytovať firme súčinnosť pri prevádzkovaní verejných platených parkovísk a výbere parkovného na jeho území v zmysle nájomnej zmluvy z roku 2012 a jej dodatkov. Mesto podalo návrh na zastavenie exekúcie, čo Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici v novembri 2019 zamietol. Vo februári 2020 zamietol aj sťažnosť mesta. To sa následne obrátilo na ÚS.

Senát ÚS na neverejnom zasadnutí 13. júla rozhodol, že „odkladá vykonateľnosť uznesenia“ OS Banská Bystrica z februára 2020 v spojení s uznesením tohto súdu z novembra 2019 „do právoplatnosti rozhodnutia o ústavnej sťažnosti“. ÚS pre TASR potvrdil, že sa bude sťažnosťou mesta ďalej zaoberať.

Exekúcia komplikovala pozíciu mesta v prípade podávania niektorých žiadostí o poskytnutie dotácií, ak bola súčasťou dotačného programu podmienka, že voči žiadateľovi nemôže byť vedený výkon rozhodnutia. Čo sa týka žiadosti o čerpanie nenávratných finančných príspevkov z eurofondov, exekúcia podľa mesta nebránila ich čerpaniu.

„Vítame rozhodnutie senátu ÚS, ktorý sa stotožnil s naším právnym názorom a odložil vykonateľnosť uznesenia Okresného súdu v Banskej Bystrici o exekučnom konaní voči mestu Košice až do právoplatného rozhodnutia o našej ústavnej sťažnosti,“ uviedlo mesto. Naďalej trvá na tom, že je výlučným prevádzkovateľom parkovacieho systému. Tvrdí, že nevie vyhovieť neodkladnému opatreniu bez toho, aby tým zároveň nedošlo k porušeniu platného a účinného všeobecne záväzného nariadenia (VZN).

EEI podľa svojich slov rozhodnutie ÚS zobrala na vedomie. „Rozhodnutie ÚS SR nebolo zatiaľ spoločnosti EEI doručené, k jeho obsahu sa budeme môcť podrobnejšie vyjadriť po jeho doručení a preštudovaní. Zároveň veríme, že ÚS SR čoskoro rozhodne aj vo veci ústavnej sťažnosti vzťahujúcej sa na parkovanie v Košiciach a právna situácia v parkovaní v Košiciach sa tak bude môcť v najbližšom čase vyjasniť,“ uviedla spoločnosť v reakcii pre TASR.

Mesto Košice prevzalo od 1. januára 2019 parkovací systém na základe VZN, a to napriek nesúhlasu EEI ako prevádzkovateľa parkovacích miest v zóne plateného parkovania. Obe strany sa v spore obrátili na súd.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bujaré oslavy v šatni! Obrovská radosť hráčov Látok: Malá dedinka vyhrala Prezidentský pohár
Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie sa bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko znova mrazy?!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament