Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2021 16:00 | Správy | Domáce správy

Gymnastka Marika Krajčírová doniesla z Tokia olympijskú medailu: Rozosmeje vás, ako ju vítali

Prvý raz v modernej histórii sa stalo, že boli olympijské hry preložené. V minulosti boli trikrát zrušené, vždy bola dôvodom svetová vojna.

Išlo o hry 1916 v Berlíne, 1940 v Tokiu/Helsinkách a 1944 v Londýne. Hry v Tokiu boli presunuté na rok 2021, ale ich označenie z marketingových, obchodných a praktických dôvodov ostáva Tokio 2020. Olympiáda v roku 1964 bola ukážkou modernizácie Japonska. Boli predstavené viaceré nové technológie, o.i. cieľová fotografia v šprintoch, nový merací systém v plávaní či živé vysielanie do celého sveta.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Každý, kto tam vtedy bol, bol nadšený zo všestranne vybavených, nádherných športovísk, ale aj vynikajúcej atmosféry. Tá, žiaľ, bude teraz chýbať. Športovci budú súťažiť bez nadšeného potlesku Japoncov a len spomínať na olympijský maratón pred 54 rokmi, ktorý v uliciach metropoly krajiny vychádzajúceho slnka sledovalo 2,5 milióna ľudí!

Československá výprava bola so 14 medailami deviata najúspešnejšia. Do tejto zbierky prispeli aj slovenskí športovci. Napríklad v striebornom futbalovom tíme bolo zo sedemnástich členov 9 Slovákov (Anton Urban, Vladimír Weiss, Vojtech Masný, Ľudovít Cvetler, Ján Geleta, Štefan Matlák, Ivan Mráz, František Schmucker a Anton Švajlen), či kapitánom strieborných volejbalistov bol Bohumil Golian, v športovej gymnastike žiarila Věra Čáslavská, ale v jej tíme patrila k najlepším aj Slovenka Marianna Krajčírová-Némethová.

A práve hľadanie podobnosti s Tokiom 1964 a Tokiom 2020 nás priviedlo opäť k športovej gymnastike. V tomto športe sme totiž mali svoje želiezko pod piatimi kruhmi aj vtedy a máme ho aj dnes. Po Marike Krajčírovej-Némethovej to je Barbora Mokošová. Gymnastky pre Nový Čas porozprávali to, čo v Tokiu bolo, a to, čo očakávajú od štartu na odloženej olympiáde.

 

Marika Krajčírová-Némethová (73): Mala som bodyguardov!

Otvoriť galériu

Za normálnych okolností by bola jedným z najvzácnejších hostí výpravy Slovenska v Tokiu. Veľmi sa na návrat do mesta, kde získala najväčšie úspechy svojej kariéry tešila, no koronavírus všetko zmenil. Marianna Krajčírová-Némethová, ktorej nik inak nepovie len Marika, bude aj túto olympiádu sledovať len doma pred televízorom. V roku 1964 mala 16 rokov a výkonmi sa prebojovala do československej reprezentácie.

„Nikdy nezabudnem na návrat do školy po olympiáde. Prišla som do školy, kde bolo úplne, ale úplne ticho. Až v telocvični sa mi dostalo takého búrlivého privítania, že som sa rozplakala,“ zaspomínala si aj na to, ako jej otec do veľkej predsiene urobil o dva centimetre užšiu kladinu ako mala v telocvični a musela cvičiť aj doma. Odriekania si užila dosť. Nesmela skúšať žiadne športy ani výlety či tancovačky so spolužiakmi, len aby sa jej nič nestalo.

„No nežiarlim, vďaka športu som videla kus sveta a zažila úžasné veci. Napríklad aj to, ako mi v Tokiu pridelili bodyguarda. Bol to futbalista Tonko Urban, ktorý ma aj so spoluhráčmi strážil ako oko v hlave. Všetci boli o dve hlavy vyšší ako ja,“ pokračovala gymnastka, ktorá bola roky v československej špičke jedinou Slovenkou.

Veru si spomenula aj na odmenu za tokijskú striebornú medailu: „Čakala ma na letisku. Bolo na nej napísané: ’Prekvapila si nás milo, pudingu máš kilo“ a to kilo bolo vlastne vedro čokoládového pudingu,‘ dodala.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Mária Lukačovičová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!